Παρά τη σημαντική πρόοδο στις βραχυπρόθεσμες προγνώσεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τόπο εκδήλωσης των φαινομένων και την χρονική τους διάρκεια. Απαιτείται, έγκυρη και έγκαιρη μεσοπρόθεσμη, αλλά και μικρής διάρκειας πρόγνωση σε επίπεδο τουλάχιστον περιφερειακής ενότητας ή νομού προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα της πολιτείας στην αντιμετώπιση κρίσεων από φυσικές καταστροφές. Τα αριθμητικά μοντέλα πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα σωστής εκτίμησης της βροχής, ακόμη και μια μέρα πριν την εκδήλωση του φαινομένου. Παρόλα αυτά ακόμη και αν τα μοντέλα πρόγνωσης δεν πάνε καλά στις προβλέψεις τους , η υπάρξη ενός σύγχρονου Μετεωρολογικού (Dopler) Radar σε 24 ωρη λειτουργία, έστω και την “τελευταία στιγμή” μπορεί να δώσει τα κατάλληλα σήματα προειδοποίησης για τον κόσμο αλλά και για τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
Στη χώρα μας δεν διαθέτουμε κρατικά ραντάρ, και γιαυτό περιοριζόμαστε μόνο στην χρήση των μοντέλων υετού , χωρίς να γίνονται άμεσες συγκρίσεις με τις τιμές υετού των ραντάρ . Συγκρίνουμε μόνο τα βροχόμετρα με τις προβλέψεις του υετού από τα μοντέλα .
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙΡΟΥ
Στη χώρα μας υπάρχει η ιδιωτική εταιρεία 3Δ Α.Ε. παρέχει υπηρεσίες και εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη που καλύπτουν όλες τις σημαντικές σύγχρονες δραστηριότητες στην Ελλάδα και συμμετέχει ενεργά σε διάφορα προγράμματα τροποποίησης καιρού. Προκειμένου να προβλέψει με ακρίβεια τα ακραία καιρικά φαινόμενα η 3Δ Α.Ε διαθέτει 2 ιδιόκτητα ραντάρ Doppler, ικανά να παρέχουν άμεσες και εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις του καιρού σε πραγματικό χρόνο σε απόσταση 200km. Επιπλέον, διαθέτει ένα ευρύ ιδιωτικό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας. Στην περσινή κακοκαιρία για τον Daniel κάναμε πολλές αναρτήσεις κατόπιν αδείας χρήσης των εικόνων του ραντάρ της.
Η κίνηση της κακοκαιρίας #DanielStorm στη κεντρική Ελλάδα, από τα μετεωρολογικά radar της ιδιωτικής εταιρείας 3Δ , την οποία ευχαριστώ για την άδεια χρήσης των εικόνων, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών@GSCP_GR @EMY_HNMS @News247gr @Starchannelnew1 pic.twitter.com/ksNYwPHsXT
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 6, 2023
Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία διέθεσε ελεύθερα στο κοινό την πρόσβαση στα ραντάρ της μέσω εφαρμογής στο Google Play. Η εταιρεία ασχολείται με την τροποποίηση του καιρού που πραγματοποιείται με ειδικά τροποποιημένα αεροσκάφη και τα ραντάρ του καιρού που διαθέτει τα χειρίζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Μεγάλη είναι η συμβολή της να προστατεύσει από το χαλάζι, μειώνοντας τις ζημιές σε καλλιέργειες και περιουσίες. Προγράμματα “διαχείρισης” και προστασίας από δυσμενή καιρικά φαινόμενα μπορούν να υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικότερα, τα προγράμματα χαλαζικής προστασίας πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους, όπου νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης αναπτύσσονται περισσότερο.
TO RADAR ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ .
Δεν θα αναφέρω πολλά πράγματα για το ραντάρ καιρού της Αμερικάνικης Βάσης που την εικόνα του την είδατε σε χθεσινή μου ανάρτηση .
Αυτό που αξίζει να σας τονίσω είναι ότι η εικόνα του radar πλέον διατίθεται ελεύθερη μέσα από την γνωστή πλατφόρμα της Windy ! Παράλληλα έχει προστεθεί ένα αλγόριθμος που κάνει πρόγνωση nowcasting για την επόμενη ώρα με βάση την εικόνα του εκάστοτε διαθέσιμου radar. O αλγόριθμος nowcasting είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιούν οι επίσημες Μετεωρολογικέςμ Υπηρεσίες.
H περιοχή που καλύπτεται από το ραντάρ της Σούδας διακρίνεται πολύ καθαρά , ενω οι περιοχές του Αιγαίου καλύπτονται από τα ραντάρ της Τουρκίας και στη Βόρεια Ελλάδα μερικώς από την Βουλγαρία.
Γεγονός είναι οτι εάν η εταιρεία 3Δ παραχωρήσει στην Windy το δικαιώμα προβολής των ραντάρ που κατέχει , τότε θα υπάρχει σημαντική κάλυψη της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος , όπως διακρίνουμε από την επόμενη εικόνα που ακολουθεί . Εξυπακούεται ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο η ερμηνεία του ραντάρ θα πρέπει να ασκείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες .
Η κάλυψη πάντως θα φτάνει μέχρι τη Βόρεια Ευβοια και θα μένει εκτός η περιοχή της Αττικής . Πριν από λίγες μέρες αναφέρθηκα στο νέο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας που προωθούν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ που προβλέπεται ότι θα καλύψει 11 εκατ. στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, από περίπου 5 εκατ. στρέμματα που καλύπτονται από το τρέχον πρόγραμμα. Στα 51,5 εκατ. ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2025-2029, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτη: «Διπλασιάζουμε τα στρέμματα κάλυψης και τετραπλασιάζουμε το κονδύλι του προγράμματος». Για το θέμα αυτό είχα θέσει κάποια ερωτήματα με συγκεκριμένη πρόταση. ΕΡΩΤΗΣΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ : Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την επιλογή αναδόχων με μίσθωση μετεωρολογικών ραντάρ, έχοντας ως κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής. Γιατί να μην ενταχθεί μέσα στο πρόγραμμα αυτό και η Πολιτική Προστασία (ΥΚΚΠΠ) , εφόσον τα ραντάρ του προγράμματος θα μπορούν να καλύψουν άμεσα τη μισή Ελλάδα και θα προστατέψουν τους πολίτες και από τις φυσικές καταστροφές;
Θα πεί κάποιος ότι η ΕΜΥ ήδη “τρέχει” προμήθεια νέων Radar καιρού μέσω άλλου διαγωνισμού με την Κοινωνία της Πληροφορίας . Το έργο αυτό όμως για να υλοποιηθεί θα αργήσει σημαντικά και θα είμαστε φέτος αλλά και για πολύ καιρό ακόμη εκτεθειμένοι στις φυσικές καταστροφές χωρίς χρήση ενός στοιχειώδους συστήματος άμεσης προειδοποίησης.
Μη ξεχνάμε οτι για τις ανάγκες του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα που εφαρμόζεται από τον ΕΛ.Γ.Α., ο ανάδοχος υποχρεούται να μισθώσει στον ΕΛΓΑ ένα (1) μετεωρολογικό ραντάρ ανά υποτμήμα.(άρα θα έχουμε τουλάχιστον 3 διαθέσιμα ραντάρ)
✅Υπολογίστε τώρα για καθένα από τα 3 ραντάρ που προβλέπονται μια ακτίνα κύκλου 200-250 km για να κατανοήσετε πόσες περιοχές της χώρας μας μπορούν να καλυφτούν.
Προτείνω λοιπόν πέραν του άλλου διαγωνισμού που τρέχει, να αξιοποίήσουμε άμεσα τα radar ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΠΕΠΟΝΤΑΙ για την προστασία των ΑΓΡΟΤΏΝ και να τα θέσουμε ΚΑΙ στην υπηρεσία των ΠΟΛΙΤΩΝ από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και γιατί όχι να μη μπει και άλλο ένα ραντάρ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΎΠΤΕΙ την Αθήνα; Όσο για τα ραντάρ του άλλου διαγωνισμού της ΕΜΥ , έχουμε πολύ χρόνο ακόμη για να τα δούμε να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.
Η πρότασή μου μπορεί να “ταράξει λίγο τα νερά” στη Μετεωρολογική αγορά , αλλά εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι είναι “καθαρή” και έχει ως γνώμονα πρώτα την άμεση προστασία των πολιτών και ακολούθως τον περιορισμό των εξόδων του Ελληνικού Κράτους. Για το ερώτημα ποιός φροντίζει και συντηρεί καλύτερα τις υποδομές του δεν έχω , ή μάλλον δεν θέλω να σας δώσω απάντηση παρότι αυτή είναι προφανής. Οι αποφάσεις για το μετεωρολογικό μέλλον πλέον ανήκουν στους πολιτικούς .
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΙΣ 20/9/2024 ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 23/9/2024
( H ΔΙΑΚHΡYΞΗ TOY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ : ) elga.gr/wp-content/upl
Για όποιον θέλει να συμμετάσχει στη διαβούλευση για τον διαγωνισμό του ΕΛΓΑ
και να εισηγηθεί την τροποποίησή του ώστε να συμπεριληφθεί ειδικός όρος που να προβλέπει
την ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο των δεδομένων από τα μετεωρολογικά ρανάρ,
μπορείτε να σχολιάσετε στο:
https://cerpp.eprocurement.gov.gr/deliberation/#/deliberation/public/view/28894
Προσοχή! Πέρας διαβούλευσης 23-9-2024