TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Η βροχόπτωση στο Φαράγγι της Σαμαριάς μέσα από το Radar και τον Δορυφόρο

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης, έλκοντας πολλές χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας τη διαδρομή των 15,9  χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Το πέρασμα θεωρείται το εντυπωσιακότερο στοιχείο της διαδρομής, επικίνδυνο όμως τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες το καλοκαίρι (όλες δε το χειμώνα) με τις κατολισθήσεις εξαιτίας απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και της διέλευσης κρι-κρι στα βράχια προς εξεύρεση τροφής. Η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων, ειδικά όταν επικρατεί νοτιοδυτικό ρεύμα .

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων μέσα από τις εικόνες Radar,  που διαθέτει ελεύθερες στο κοινό η γνωστη πλατφόρμα της Windy.  H κύρια πηγή προέρχεται από το Ραντάρ της Αμερικάνικης Βάσης στη Σούδα, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερες αναρτήσεις .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ο μέσος πολίτης, ακόμη και αυτός που δεν έχει γνώσεις μετεωρολογίας πολύ εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει μέσα από την εικόνα του ραντάρ τις περιπτώσεις όπου μια διαταραχή πρόκειται να τον επηρεάσει άμεσα τις επόμενες 2-3 ώρες με τη βοήθεια του χρωματικού κώδικα που μας δείχνει την ένταση του φαινομένου. Η κύρια ευθύνη ενημέρωσης ανήκει στην Πολιτεία .  

Την ίδια πληροφορία , πιό γενική,  μπορεί αντλήσει μέσα από μια δορυφορική εικόνα του Eumetsat, που δείχνει την πορεία κίνησης των καταιγιδοφόρων νεφών , την ταχύτητα κίνησής τους και την φάση στην οποία βρίσκεται ο πυρήνας των καταιγίδων (δείτε το υπόμνημα δεξιά)

Στην παραπάνω εικόνα της 18-9-2024 διακρίνεται η ραγδαιότητα των φαινομένων, όπου στην περίπτωσή μας φτάνει ακόμη και  τα 50.0 mm/h,  κάτι που επιβαιώνεται και από τα ραντάρ που μετράνε ισχυρή  ανακλαστικότητα πάνω απο 50 dbz.

Εικόνα ραντάρ στις 13:28 /18-9-2024 με ανακλαστικότητα πάνω από 50 dBz. – Πηγή Windy.

Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον θα καθοριστούν μετά από συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με τεχνοκράτες ( υδρολόγους , μηχανικούς και μετεωρολόγους ) . Η βασική ευθύνη πρόγνωσης, θεσμικά αλλά και επιχειρησιακά βαρύνει περισσότερο την ΕΜΥ και από την μεριά της θα πρέπει να γίνει πιο συγκροτημένα η μετεωρολογική υποστήριξη.

Ο μετεωρολόγος βάρδιας της ΕΜΥ στην κεντρική υπηρεσία ή στο αεροδρόμιο της Σούδας, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να εκδίδει ειδικές προειδοποιήσεις (Warning , Sigmet  κ.α)  για τις πτήσεις των αερπλάνων . Με ανάλογο τρόπο ο μετεωρολόγος θα πρέπει  να παρακολουθεί και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στη περιοχή υποστηρίζοντας μαζί με το έργο της Αεροναυτιλίας και το έργο της Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή . Αυτό θα πρέπει να ισχύει τόσο για το στρατιωτικό , όσο και για το πολιτικό προσωπικό ( η αναφορά σε στρατιωτικό/πολιτικό προσωπικό γίνεται λόγω της νέας μορφής που θα αποκτήσει η  ΕΜΥ μετά την έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων όπως προβλέπεται από τον Νόμο )   Αν η ΕΜΥ έχει την δυνατότητα να τρέξει παράλληλα και ένα μοντέλο καιρού για την περιοχή , τα πράγματα θα γίνουν  καλύτερα σε προγνωστικό επίπεδο και γενικότερα υποστήριξης .

Από τον Οκτώβρη και μετά , που θα κλείσει το φαράγγι,  υπάρχει κατάλληλος χρόνος για σχεδιασμό με νέες υποδομές που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμη και την αγορά νέων Ραντάρ καιρού. Η τελική απόφαση -χωρίς βιασύνες- ανήκει πλέον στην Πολιρτεία και τους πολιτικούς.

Visited 199 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *