Από την περσμένη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. όλοι οι μετεωρολόγοι γνωρίζαμε οτι η κακοκαιρία Boris θα προκαλέσει τοπικά 250-300 mm βροχής στην ανατολική Ευρώπη για ένα τριήμερο (Παρασκευή με Κυριακή) και αυτό επιβεβαιώθηκε. Μεταξύ του χαμηλού στα Βαλκάνια και του υψηλού στη Ρωσία δημιουργήθηκε μια μεγάλη ζώνη σύγκλισης των αερίων μαζών όπου τα φαινόμενα παρουσίασαν μεγάλα ύψη βροχής με μεγάλη διάρκεια . Παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί.
Όλα έχουν κολλήσει! Αυτό ισχυρίζεται οτι συνέβη στην ατμόσφαιρα σε σημερινή του ανάρτηση ο μετεωρολόγος Jeff Berardelli ο οποίος αναφέρεται στις 20″ βροχής κατά μήκος της ακτής της Καρολίνας και τις ακραίες βροχές και τα χιόνια στην Κεντρική Ευρώπη. Φυσικά με αυτό το αστείο , μας προτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο jet stream στις ΗΠΑ και την Ευρώπη , καθώς και στα πολλά Rex Block που σχηματίζονται πάνω στο εξαιρετικά κυματιστό Jet Stream. Στο τέλος πράγματι θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η στασιμότητα των κυμάτων και ο εμποδισμός των καιρικών συστημάτων είναι εμφανής.
Everything is stuck! That partly explains the 20” of rain along the Carolina Coast and extreme rains and snows in Central Europe. Take a look at the jet stream in the US and Europe. Rex blocks (high over top of low) abound with an extremely wavy jet stream! pic.twitter.com/R8B8PUoCRE
— Jeff Berardelli (@WeatherProf) September 16, 2024
Γιατί γίνεται όμως αυτό ; Εχουμε πολλές αναφέρει ότι στη μετεωρολογία οι Εμποδισμοί “Ρεξ” (Rex Blocks) αποτελούνται από ένα βαρομετρικό υψηλό (αντικυκλώνα) ευρισκόμενο στα βόρεια ενός βαρομετρικού χαμηλού. Πολύ συχνά, τόσο το υψηλό όσο και το χαμηλό είναι κλειστά, με την έννοια ότι οι ισοβαρείς που ορίζουν το σύστημα χαμηλού-υψηλού συγκλείουν για να σχηματίσουν έναν κύκλο. Οι Εμποδισμοί “Ρεξ” έχουν πάρει το όνομα τους από τον μετεωρολόγο Ντάνιελ Ρεξ που πρώτος τους προσδιόρισε στη δεκαετία του 50 .
Τα πιο εντυπωσιακά Rex Blocks – όπως το παραπάνω – έχουν μια ισχυρή χαμηλή πίεση δίπλα σε μια ισχυρή υψηλή . Η υψηλή πίεση βρίσκεται σε γενικά βόρεια κατεύθυνση από τη χαμηλή πίεση. Το χαμηλό που σχετίζεται με το Rex Block δεν είναι εντελώς αποκομμένο από τη ροή του ανώτερου επιπέδου, αλλά έχει μικρή κίνηση μεταξύ ανατολής-δύσης. Αυτή την κίνηση ακολούθησε και ο Boris , όπου με την συγκεκριμένη κίνηση του χαμηλού , αναγκάστηκε η ροή του αέρα να μετακινηθεί από τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη με μικρή συγκρίσιμη κίνηση του αέρα από τη Δύση προς την Ανατολή. Το μοτίβο ροής αέρα ακολούθησε μια προς τα πίσω τροχιά “S”. Η κίνηση των ανώτερων ανέμων αλλά και η θέση των χαμηλών – υψηλών διακρίνεται στο βίντεο που ακολουθεί .
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται όταν η ελεύθερη ροή των δυτικογενών ανέμων στους ωκεανούς , σταματάει / μπλοκάρεται από ένα ισχυρό πεδίο υψηλών πιέσεων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, όπου στο εσωτερικό του μπορεί να παρεισφρήσει και να διατηρήσει για μερικές ημέρες ή και λίγες εβδομάδες μια αποκομμένη ύφεση / αποκομμένη ψυχρή μάζα.
Οι συνήθεις περιοχές της εμφάνισης αυτής της διάταξης του “Εμποδιστή Ρεξ” βρίσκονται κυρίως στη βορειοδυτική ή βόρεια Ευρώπη , και στις δυτικές – νοτιοδυτικές πολιτείες των Η.Π.Α , χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και η εμφάνιση της διάταξης αυτής και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Στο θεωρητικό κομμάτι αυτής της διάταξης , θα λέγαμε πως μοιάζει αρκετά σαν τη διάταξη της Μεσημβρινής κυκλοφορίας , το λεγόμενο “Ωμέγα μπλοκ” , με την διαφορά ότι η διάταξη “Ρεξ” μπορεί να ανατροφοδοτεί μία ύφεση μέσης ή μεγάλης έκτασης σχεδόν στάσιμη πάνω από μια περιοχή , γύρω από τα πεδία υψηλών πιέσεων και να δίνει παρατεταμένα φαινόμενα. Αυτό συνέβη και στην περίπτωσή μας .
Από την περσμένη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου όλοι οι μετεωρολόγοι γνωρίζαμε οτι η κακοκαιρία Boris θα προκαλέσει τα τόσο μεγάλα ύψη βροχής στην ανατολική Ευρώπη για ένα τριήμερο και αυτό επιβεβαιώθηκε καθώς μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού δημιουργήθηκε μαι μεγάλη ζώνη σύγκλισης όπου τα φαινόμενα παρουσίασαν μεγάλα ύψη βροχής με μεγάλη διάρκεια .
⛈️⛈️O BORIS ΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ…
✅Η κακοκαιρία #Boris της Κεντρικής Μεσογείου οφείλεται σε ένα χαμηλό που γεννιέται στον Κόλπο της Γένοβας και κινείται ανατολικά , επηρεάζοντας την Ιταλία και τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια με ισχυρές καταιγίδες, costal events και… pic.twitter.com/GKTe4qLiwV— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 12, 2024
Από την μεριά μας και ενω το χαμηλό δημιουργείτο στον Κόλπο της Γένοβας , προσπαθήσαμε με τον ευρηματικό τίτλο του παραπάνω tweet να καθυσυχάσουμε τους πολίτες της χώρας μας , ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας , ενω αφήναμε ανοιχτό το πεδίο επικινδυνότητας αυτής της κακοκαιρίας στο πέρασμά της για τις υπόλοιπες περιοχές.
Το συγκεκριμένο έντονο καιρικό γεγονός θα πρέπει να μας κινητοποιήσει , καθώς ανάλογες καιρικές συνθήκες είναι πολύ συχνές στην περιοχή μας όπως είχαμε πριν 3 χρόνια .
Και δεν αναφέρομαι μόνο στην έγκαιρη προειδοποίηση ,αλλά κυρίως στην ανθεκτικότητα των υποδομών μας .