Στις 16 Ιανουαρίου 1362, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάρκελλου, η Βόρεια Ευρώπη γνώρισε ένα από τα πλέον καταστροφικά φυσικά γεγονότα της ιστορίας της. Ο λεγόμενος Κατακλυσμός του Αγίου Μάρκελλου (Grote Mandrenke) δεν ήταν απλώς μια ακραία κακοκαιρία· αποτέλεσε τη δραματική σύμπτωση μετεωρολογικής ακρότητας, αστρονομικής ενίσχυσης και μακροχρόνιας ανθρώπινης παρέμβασης στο τοπίο. Σύγχρονες ιστορικές και παλαιοκλιματικές ανασυνθέσεις συγκλίνουν στο ότι ένα εξαιρετικά βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Βόρεια Θάλασσα προκάλεσε θυελλώδεις ανέμους μεγάλης διάρκειας, οι οποίοι ώθησαν τεράστιους όγκους θαλασσινού νερού προς τις χαμηλές ακτές της βορειοδυτικής Ευρώπης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, καθώς το φαινόμενο συνέπεσε με νέα σελήνη, ενισχύοντας την παλίρροια στο μέγιστο.Οι ακτές των Βρετανικών Νήσων, της Ολλανδίας, της Βόρειας Γερμανίας και της Δανίας σάρωθηκαν από παλιρροϊκό κύμα καταιγίδας, που σε πολλές περιοχές εισχώρησε βαθιά στην ενδοχώρα. Οι ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25.000 νεκρούς, αριθμός τεράστιος για τα πληθυσμιακά δεδομένα του 14ου αιώνα.
Το Rungholt – μια πόλη που χάθηκε στη θάλασσα
Το πιο εμβληματικό θύμα της πλημμύρας ήταν η πλούσια εμπορική πόλη Rungholt, χτισμένη στο νησί Strand, στη σημερινή περιοχή του Σλέσβιχ, ανάμεσα στη Γερμανία και τη Δανία. Το κύμα δεν κατέστρεψε απλώς την πόλη· την εξαφάνισε. Το Rungholt, μαζί με γειτονικούς οικισμούς, αναχώματα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βυθίστηκε κάτω από τα νερά της θάλασσας, αφήνοντας πίσω του έναν θρύλο.
Το παλιρροϊκό κύμα διέλυσε νησιά, μετέτρεψε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας σε νέα νησιωτικά σύμπλοκα και αναδιαμόρφωσε ριζικά την ακτογραμμή. Η γεωγραφία της Βόρειας Θάλασσας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν αυτών των μεσαιωνικών κατακλυσμών.
Μνήμη και επανάληψη: ο «Πρώτος Κατακλυσμός του Αγίου Μάρκελλου» (1219)
Η πλημμύρα του 1362 δεν ήταν μοναδική. Στις 16 Ιανουαρίου 1219, ακριβώς την ίδια ημέρα του εορτολογίου, μια παρόμοια παλιρροϊκή καταιγίδα είχε πλήξει τη Δυτική Φρισλάνδη και το Γκρόνινγκεν, προκαλώντας –σύμφωνα με χρονικογράφους– έως και 36.000 θανάτους. Η επανάληψη του γεγονότος ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η ημερομηνία ήταν «καταραμένη», χαράζοντας τον Άγιο Μάρκελλο στη συλλογική μνήμη ως προάγγελο συμφοράς.
Ο θρύλος: αμαρτία, ύβρις και θεία τιμωρία
Στον Μεσαίωνα, η ερμηνεία τέτοιων γεγονότων δεν μπορούσε να αποσυνδεθεί από τη θεολογία. Ο πιο γνωστός θρύλος του Rungholt μιλά για βλασφημία: δύο μεθυσμένοι αγρότες φέρονται να κάλεσαν ιερέα να κοινωνήσει ένα γουρούνι. Όταν εκείνος αρνήθηκε, αναπαρέστησαν σκωπτικά τον Μυστικό Δείπνο με ψωμί και μπύρα. Ο ιερέας –σύμφωνα με τον μύθο– ζήτησε από τον Θεό να τιμωρήσει την πόλη, και η θάλασσα υπάκουσε.
Πέρα από τη μυθολογική αφήγηση, ο θρύλος αποτυπώνει κάτι βαθύτερο: την αδυναμία των κοινωνιών της εποχής να κατανοήσουν φυσικές διεργασίες μεγάλης κλίμακας, και την ανάγκη να αποδώσουν το χάος σε ηθικές αιτίες.
Τι πραγματικά συνέβη: κλίμα, τοπίο και ανθρώπινη παρέμβαση
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η καταστροφή δεν ήταν «μόνο φυσική». Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα είχαν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, προετοιμάσει το έδαφος για την πλημμύρα:
- Εκτεταμένες εκχερσώσεις δασών
- Αποξηράνσεις υγροτόπων
- Κατασκευή αναχωμάτων χωρίς επιστημονική γνώση
- Καλλιέργεια χαμηλών, ευάλωτων παράκτιων εκτάσεων
Μέχρι το 1300, μόλις 15% της σημερινής Γερμανίας καλυπτόταν από δάση. Το τοπίο είχε χάσει τη φυσική του «απορροφητική ικανότητα», καθιστώντας το εξαιρετικά ευάλωτο σε ακραία υδρομετεωρολογικά γεγονότα.
Από τον Θερμό Μεσαίωνα στη Μικρή Εποχή των Παγετώνων
Οι πλημμύρες του 14ου αιώνα εντάσσονται σε μια περίοδο μεγάλης κλιματικής μετάβασης. Η λεγόμενη Μεσαιωνική Κλιματική Ανωμαλία (9ος–13ος αι.) χαρακτηρίστηκε από σχετικά υψηλές θερμοκρασίες – τόσο ώστε να καλλιεργούνται αμπέλια ακόμη και στην Αγγλία.
Σταδιακά, όμως, το κλίμα μεταβλήθηκε προς πιο δροσερές και υγρές συνθήκες, σηματοδοτώντας την έναρξη της Μικρής Εποχής των Παγετώνων, που θα διαρκούσε έως τον 19ο αιώνα. Η Ελβετή υδρολόγος Evelyn Zbinden σημειώνει ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στις πλημμύρες του 14ου αιώνα παρουσιάζουν ανησυχητικές ομοιότητες με σύγχρονα επεισόδια ακραίων βροχοπτώσεων και παλιρροϊκών καταιγίδων.
Ένα μεσαιωνικό μάθημα με σύγχρονη αξία
Τι πυροδότησε αυτήν την τοπική υπερθέρμανση, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν πολύ λιγότερο έντονη από την τρέχουσα αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά. Ούτε είναι σαφές γιατί το κλίμα άλλαξε στη συνέχεια και είχαμε τη λεγόμενη Μικρή Εποχή των Παγετώνων, μια περίοδο χαμηλότερων θερμοκρασιών που θα διαρκέσει μέχρι τον 19ο αιώνα.
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
«Οι καιρικές συνθήκες για αυτή τη μεγαλύτερη ιστορικά τεκμηριωμένη πλημμύρα στην Κεντρική Ευρώπη μπορούν να συγκριθούν με τα σημερινά φαινόμενα, γράφει η Ελβετή υδρολόγος Εβελιν Τσμπίντεν στο περιοδικό «Water Energy Air». Τα ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και οι ήπιοι χειμώνες των προηγούμενων αιώνων αντικαταστάθηκαν από πιο δροσερά, πιο βροχερά καλοκαίρια και μακρούς, σκληρούς χειμώνες. Γραπτές πηγές δείχνουν ότι η σφοδρή βροχόπτωση ξεκίνησε γύρω από τη σημερινή Φραγκονία και στη συνέχεια κινήθηκε δυτικότερα. Όποιος σκέφτεται το τοπίο του Μεσαίωνα μπορεί να φανταστεί εκτεταμένα αρχέγονα δάση, με τα χωριά και τις πόλεις σαν νησιά, σε μια θάλασσα από δέντρα. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 1300 το δάσος είχε συρρικνωθεί στο μισό από αυτό που είναι σήμερα: μόνο το 15% της σημερινής Γερμανίας ήταν καλυμμένο με δάση.
Ο Κατακλυσμός του Αγίου Μάρκελλου δεν είναι απλώς μια ιστορική τραγωδία. Είναι ένα μάθημα ότι οι μεγάλες καταστροφές γεννιούνται σπάνια από έναν μόνο παράγοντα. Προκύπτουν όταν η φύση, το κλίμα και ο άνθρωπος συναντώνται χωρίς ισορροπία. Το Rungholt χάθηκε, αλλά το αποτύπωμά του παραμένει – όχι μόνο στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας, αλλά και ως υπενθύμιση ότι η διαχείριση του χώρου και η κατανόηση των φυσικών διεργασιών δεν είναι πολυτέλεια της σύγχρονης εποχής. Είναι ζήτημα επιβίωσης, τότε όπως και σήμερα.
Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Τομέα Υδρομετεωρολογίας και Φυσικών Καταστροφών εργαστηρίου Assist Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – Mετεωρολόγος Star Channel – Πρώην Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ – Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect
