TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Οι ανεμογεννήτριες ως Μετεωρολογικοί Σταθμοί και σημεία Επιτήρησης Πυρκαγιών

Πριν από λίγο καιρό με ανάρτησή μου στο “Χ” είχα αναφέρει ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές , όπως στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας, όπου οι υποδομές του αιολικού πάρκου βοήθησαν στον περιορισμό και την κατάσβεσή της . Η παρακάτω ανάρτηση δέχτηκε “άδικες”  κατά τη γνώμη μου επικρίσεις , παρότι ο κυριότερος σκοπός μου ήταν να περάσει το μήνυμα,  ότι άσχετα αν σε μια περιοχή υπάρχουν -καλώς ή κακώς – κάποιες ανεμογεννήτριες  , το θέμα μας είναι ότι μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές . Θα συνεχίσω λοιπόν….

Αρχικά στις ανεμογεννήτριες μπορεί να γίνει τοποθέτηση – εγκατάσταση αισθητήρων και καμερών.  Έτσι θα μας παρέχεται η δυνατότητα του να έχουμε στη διάθεσή μας εκατοντάδες σταθερά σημεία επιτήρησης και τηλεεπιτήρησης των γύρω δασών και δασικών εκτάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ο κρισιμότερος ίσως παράγοντας για την καταστροφική ένταση μιας πυρκαγιάς.
Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μετεωρολογικοί σταθμοί , δεδομένου ότι αυτές παρέχουν ως μέρος του λειτουργικού τους, απόλυτα αξιόπιστα στοιχεία και μετρήσεις μετεωρολογικού χαρακτήρα σε real time συνθήκες (διεύθυνση και φορά ανέμου, ένταση ανέμου, θερμοκρασία κλπ.)

Μη ξεχνάμε ότι οι 3.008 ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες μέχρι σήμερα στη χώρα μας, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι τοποθετημένες σε ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις, δασικού συνήθως χαρακτήρα, πέρα από το να παράγουν καθαρή ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν σημεία επιτήρησης των γύρω τους δασών και δασικών εκτάσεων, για τον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς, σε περίπτωση που αυτές εκδηλωθούν. Όταν μερικές δεκάδες drones έχουν βοηθήσει την τελευταία αντιπυρική περίοδο στον έγκαιρο εντοπισμό μιας πυρκαγιάς, γεγονός που είναι και ο κρισιμότερος παράγοντας για την άμεση καταστολή της, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντική βοήθεια θα προσφερόταν στο θέμα αυτό, εάν στις εκατοντάδες των ανεμογεννητριών τοποθετούνταν θερμικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι κάμερες αυτές δεν χρειάζονται χειριστή όπως τα drones, μπορούν να τοποθετηθούν περίπου στο ίδιο υψόμετρο που πετούν αυτά και δεν επηρεάζονται από ακραίες καιρικές συνθήκες, γιατί βρίσκονται αγκυρωμένα σε σταθερούς πυλώνες, είναι πρόδηλο ότι αυτή η νέα προτεινόμενη χρήση των ανεμογεννητριών, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο στο θέμα εντοπισμού έναρξης μιας πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα, η πλειάδα αυτή των ανεμογεννητριών δεδομένου ότι στο λειτουργικό τους περιλαμβάνουν και συστήματα λεπτομερούς καταγραφής μετεωρολογικών δεδομένων, δύναται να αποτελέσουν μια συστοιχία «μετεωρολογικών σταθμών» μεγάλου αριθμού. Η σπουδαιότητα του μεγέθους γίνεται αντιληπτή, εάν αναφέρουμε ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί που είναι διαθέσιμοι στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας, είτε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, είτε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο δεν ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες. Σε αυτές τις παρατηρήσεις αυτών των σταθμών, στηρίζεται η μέχρι σήμερα πρόγνωση, μέσω της οποίας τροφοδοτούνται με δελτία καιρού οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας, οι χειριστές των εναέριων μέσων κλπ. Μια πρόγνωση τοπικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα σε ημιορεινές – ορεινές περιοχές, είναι όμως τόσο περισσότερο ακριβής, όσα περισσότερα μετεωρολογικά στοιχεία διατίθενται για την δημιουργία του προγνωστικού μοντέλου. 

Γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά ,  εάν χρησιμοποιήσουν τα μετεωρολογικά στοιχεία των εκατοντάδων ανεμογεννητριών , με αφομοίωση των δεδομένων τους (Data Assimilation).

Πρόσφατα η  ΕΜΥ αναταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την υλοποίηση αυτής της ερευνητικής πρότασης μαζί με άλλους εταίρους και έδωσε το “πράσινο φως” στο προσωπικό της να μετάσχει στο έργο , καθώς η δομή του προγράμματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να τροφοδοτήσει ένα ευφυές ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα τρέχει τοπικά μετεωρολογικά μοντέλα ακριβούς πρόγνωσης, πολύ πιο αξιόπιστα από τα σημερινά . Μη ξεχνάμε ότι η πληθώρα των στοιχείων οπτικής παρατήρησης και των μετεωρολογικών δεδομένων,  δύναται να βελτιώσουν επίσης και τα μοντέλα πυρικής εξάπλωσης καύσιμης ύλης,- όταν εφαρμοστούν επιχειρησιακά- βοηθώντας να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από την όποια εξέλιξη της πυρκαγιάς οι Πυροσβεστικές δυνάμεις, οι χειριστές εναερίων, οι εθελοντές και τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας γενικότερα.

Visited 262 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

  1. Δεν θα συμφωνήσω αγαπητέ Θοδωρή αλλά και δεν θα σχολιάσω περαιτέρω, σεβόμενος την έως τώρα προσφορά σου.-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *