TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Οι Ηλιακές Εκλάμψεις της 8ης Μαίου 2024 – Sunspot region 3664, major flares and CMEs!

Δύο ηλιακές εκλάμψεις σημειώθηκαν στις 8 Μαίου 2024 στον Ήλιο . Η πρώτη από αυτές τις δύο ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ δεν ήταν αξιοσημείωτη, αλλά η δεύτερη ηλιακή έκλαμψη X1 προκάλεσε μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας κατευθυνόμενη προς τη γη, αλλά περισσότερα για αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω .

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται με μία λάμψη Οι ηλιακές εκλάμψεις συμβαίνουν απότομα κοντά σε περιοχές του Ήλιου που με φασματοηλιογράφο και ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια φαίνονται κυκλικές και σκουρόχρωμες. Οι περιοχές αυτές είναι οι ηλιακές κηλίδες , που χαρακτηρίζονται από υψηλότερο ποσοστό μαγνητικής ενέργειας απ’ ότι αλλού και με το συμβάν αυτό εκλύεται μεγάλη ακτινοβολία. Υπάρχουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, πρώτον, στο στρώμα της κορόνας του Ήλιου -που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανομοιόμορφων ηλιακών βρόχων, στον ισημερινό- και δεύτερον ενδιάμεσα σ’ αυτό και στον ισημερινό .

Αρχικά ρίχνουμε μια ματιά στις περιοχές ηλιακών κηλίδων 3664 και 3668 που έχουν γίνει ένα απίστευτα πολύπλοκο σύμπλεγμα ηλιακών κηλίδων που είναι σχεδόν δύσκολο να ξεχωριστούν . Δεν είναι παράξενο ότι αυτή η περιοχή παράγει μερικές μεγάλες εκλάμψεις σήμερα και εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα δραστηριότητας κατηγορίας Μ από αυτήν και ακόμη και ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ που κορυφώνονται στο X5 ή ίσως ακόμη υψηλότερα δεν είναι έξω από τη σφαίρα των προβλέψεων.

Οι Δύο εκτινάξεις στεφανιαίας μάζας 

Από όλες τις εκλάμψεις που παρήγαγε η περιοχή ηλιακών κηλίδων 3664 σήμερα, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε δύο από αυτές. Η ηλιακή έκλαμψη X1.0 που κορυφώθηκε στις 8-524/05:09 UTC και μια ηλιακή έκλαμψη M8.6 που κορυφώθηκε στις 8-5-24/12:03 UTC. Και οι δύο αυτές ηλιακές εκλάμψεις παρήγαγαν ασύμμετρες εκτινάξεις πλήρους στεφάνης μάζας που θα προσκρούσουν στη Γη. Η πρώτη στεφανιαία εκτόξευση μάζας από την ηλιακή έκλαμψη X1.0 έχει μοντελοποιηθεί και αναμένεται να φτάσει αργά την Παρασκευή, 10 Μαΐου. Η στεφανιαία εξώθηση μάζας M8.6 ήταν ελαφρώς πιο αμυδρή σε σύγκριση με την εξώθηση μάζας στεφάνης X1.0, αλλά αναμένουμε ότι θα φτάσει ή θα φτάσει ελαφρώς μετά την άφιξη της εξώθησης μάζας στεφάνης X1.0. Τι σημαίνει αυτό για τον αναμενόμενο αντίκτυπο στη Γη; Δύσκολο να πούμε με ακρίβεια Μερικές φορές προκαλεί προβλήματα στον διαπλανητικό χώρο και η πρόσκρουση γίνεται πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, καθώς οι δύο εκτοξεύσεις μάζας στέμματος συγχωνεύονται μεταξύ τους, αλλά μερικές φορές η πρόσκρουση γίνεται πολύ ισχυρότερη.  Περισσότερα στοιχεία αναφέρονται σε παλαιότερα άρθρα μας για τον Διαστημικό Καιρό 

Αρχικά η επίσημη πρόβλεψη από το NOAA SWPC έδινε μέτριες συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας G2 το Σάββατο 11 Μαΐου.  Σήμερα το κέντρο παρακολούθησης του Διαστημικού καιρού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών , έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις σε κατηγορία G3 .

H έκρηξη εξαπέλυσε τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απελευθερώθηκαν , θα επηρεάσουν τη Γη με φαινόμενα διαστημικού καιρού. Αυτά είναι οι ηλιακές καταιγίδες, οι στεμματικές εκπομπές μάζας, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι μαγνητοσφαιρικές υποκαταιγίδες και το σέλας. Όπως κάθε ηλιακή δραστηριότητα συνδέονται με το ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, ενώ αποτελούν τις μεγαλύτερες εκρήξεις του ηλιακού συστήματος. Οι ηλιακές εκλάμψεις χτυπούν τη Γη μόνο όταν γίνονται στην πλευρά του Ήλιου που βλέπει προς αυτή. Στην πλειοψηφία τους δεν διαπερνούν τη γήινη ατμόσφαιρα και άρα δεν την επηρεάζουν λόγω της αδυναμίας της ενέργειάς τους.  Διαταράσσουν τα στρώματα της γήινης ιονόσφαιρας με πολλαπλές συνέπειες μικρής ή μεγάλης βαρύτητας, όπως το να προκαλέσουν διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες, μέχρι το απόλυτο μπλακ-άουτ ασυρμάτων ανάλογα με την ισχύ τους .

Ο ενδεκαετής κύκλος του Ήλιου και οι ηλιακές εκλάμψεις

Ο  συσχετισμός τους καθορίζει την έξαρση ή την ύφεση του φαινομένου. Οι ενεργές περιοχές του Ήλιου, οι κηλίδες είναι σπάνιες όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο ελάχιστό του. Εκεί συμβαίνουν πολύ λίγες ηλιακές εκλάμψεις. Όπως ο Ήλιος φτάνει προς το μέγιστό του, οι εκλάμψεις όλο αυξάνονται μαζί με τις κηλίδες που εξαλείφονται στο τέλος κάθε ηλιακού κύκλου (η διάρκεια ζωής τους). Το προηγούμενο απόγειό του ήταν το 2012 όπου υπήρξε τεράστια στεμματική εκπομπή μάζας, φαινόμενο που απορρέει των δυνατών εκλάμψεων. Η διαδικασία ακολουθεί μια κυκλική πορεία σε κάθε ηλιακό κύκλο.

Βρισκόμαστε σε αναμονή των προβλέψεων από το Εργαστήριο Κοσμικής Ακτινοβολίας του ΕΚΠΑ και φυσικά από τη ΝΑΣΑ και περιμένουμε τους απόλυτα ειδικούς επιστήμονες  να μας πληροφορήσουν περαιτέρω,  καθώς εμείς ως μετεωρολόγοι περιοριζόμαστε από τα όρια που η επιστήμη μας επιβάλλει και αυτά δεν είναι άλλα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας. 

Πηγές: https://www.spaceweatherlive.com/en/news , http://cosray.phys.uoa.gr/index.php/space-weather-report

 

Visited 190 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *