Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Τα μοναδικά κύματα στο Βόρειο Περού

Tα νερά στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού στο βόρειο Περού δημιουργούν μεγάλα και “ατελείωτα” κύματα , όπως συμβαίνει πολύ συχνά στην ψαράδικη πόλη Puerto Malabrigo (Chicama) η οποία είναι η αγαπημένη περιοχή των σέρφερ.

Ενώ μερικά σπασίματα των κυμάτων σε όλο τον κόσμο μπορούν να κρατήσουν  για δευτερόλεπτα, τα διαλείμματα αυτά στο Βόρειο Περού κρατάνε για πολλά λεπτά της ώρας

Οι εικόνες που παρουσιάζουμε είναι αρκετά χαρακτηριστικές και δεν χρειάζονται πολλά λόγια από μέρους μας . Παρατηρήστε τις σειρές των κυμάτων που ευθυγραμμίζονται τακτοποιημένα καθώς πλησιάζουν την ακτή.

Το κύριο αίτιο δημιουργίας οφείλεται στα συστήματα καταιγίδων που εκδηλώνονται εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στον Ειρηνικό Ωκεανό – και περιστασιακά στον Νότιο Ωκεανό. Καθώς τα κύματα διαδίδονται στο ανοιχτό νερό, τα κύματα παρόμοιου μήκους κύματος (και ταχύτητας) ταξινομούνται και αρχίζουν να ταξιδεύουν μαζί.

Επειδή η ακτή του Περού είναι πολύ βαθιά (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα ), αυτά τα μεγάλα κύματα συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι πολύ κοντά στην ακτή. Ένα άλλο τυχαίο χαρακτηριστικό για τους σέρφερ είναι ότι τα κύματα που φτάνουν από τον ανοιχτό ωκεανό κυλούν σχεδόν παράλληλα με αυτό το τμήμα της ακτογραμμής του Περού. Αυτό δεν είναι σύνηθες στο Περού ή στη Χιλή, όπου τα κύματα ως επί το πλείστον απλώς πέφτουν σε μια ακτή που είναι κάθετη προς την κατεύθυνση της διάδοσης

 Η διάταξη σημαίνει ότι τα κύματα της Chicama μπορούν σταδιακά να σπάσουν κατά μήκος μιας μεγάλης ακτογραμμής. Τα διαλείμματα που κάνουν  ξεκινούν κατά μήκος του ακρωτηρίου που προεξέχει στον Ειρηνικό. Εδώ είναι όπου τέσσερα σημεία —Μαλπάσο, Κις, Ελ Πόιντ και Ελ Χόμπρε— “πυροδοτούν” την γεννηση των κορυφών για να αρχίσουν βαθμιαία να ανατρέπονται καθώς πλησιάζουν στη ρηχή ακτή.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Τα κύματα στη Chicama σπάνε αριστερά και τα μεγαλύτερα μήκη εμφανίζονται από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο Η απόσταση από το Malpaso μέχρι την προβλήτα είναι σχεδόν 4 χιλιόμετρα, αλλά οι σέρφερ συνήθως πρέπει να πιάσουν πολλά κύματα για να κάνουν ολόκληρη την απόσταση.

Οι παράκτιες και οι ωκεάνιες συνθήκες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τους σέρφερ. Το 2013 η περιοχή απέκτησε προστασία από την κυβέρνηση του Περού έναντι ανάπτυξης και υποδομών που θα έβλαπταν τα κύματα.και μετά το Chicama, καταχωρήθηκαν δεκάδες άλλες περιοχές στο  Μητρώο Προστατευμένων Περιοχών Κυμάτων

Visited 196 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *