TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

Οι σπάνιες “φωτοκολώνες” που μας θυμίζουν ταινίες με …UFO

Την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του πολικού ψύχους  εμφανίστηκαν σπάνιες «κολώνες φωτός» και οι κάτοικοι σε πολλές πολιτείες τις έβλεπαν για πρώτη φορά . Οι παγοκρύσταλλοι που υπήρχαν στον αέρα αντανακλούσαν το φως και δημιούργηασαν ένα σκηνικό που έμοιαζε να είναι βγαλμένο μέσα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με …εξωγήινους να αποβιβάζονται στον πλανήτη Γη.  Αν και είναι σπάνιοι, οι πυλώνες σχηματίζονται κατά τις παγερές νύχτες του χειμώνα, καθώς το φως του εδάφους αντανακλάται από εκατομμύρια κρυστάλλους πάγου που αιωρούνται στον αέρα.

Οι εικόνες με τις φωτεινές στήλες αναρτήθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δημοσιεύτηκαν και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Συνήθως, οι κρύσταλλοι πάγου είναι αρκετά μικροί ώστε να παραμένουν αιωρούμενοι στον αέρα και σχηματίζονται μόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ κάτω από το μηδέν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θερμοκρασίες είναι μείον 10 έως μείον 20 βαθμούς ή χαμηλότερες. Πολλοί παρατήρησαν φέτος ότι οι κολόνες φαίνονταν πιο φωτεινές και ψηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού κρύου.

Αυτό το ατμοσφαιρικό οπτικό φαινομενο ονομάζεται επισήμως “Στήλες φωτός”  ( Light Pilars)  και αποτελεί ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο, όπου το μόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί είναι φως (τεχνητό ή φυσικό) και παρουσία παγοκρυστάλλων στην ατμόσφαιρα.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ 

Οι στήλες αυτές δημιουργούνται από την ανάκλαση του φωτός από πολυάριθμους μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους που βρίσκονται συνήθως σε κοντινή στο έδαφος απόσταση. Το φως μπορεί να προέρχεται από τον Ήλιο (συνήθως όταν είναι κοντά ή ακόμα και κάτω από τον ορίζοντα), οπότε το φαινόμενο ονομάζεται ηλιακή κολόνα ή ηλιακή στήλη. Μπορεί, επίσης, να προέρχεται από τη Σελήνη ή από χερσαίες πηγές (π.χ. τα φώτα του δρόμου). Το φαινόμενο αυτό κάνει την εμφάνισή του συνήθως σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Οι παγοκρύσταλλοι αποτελούνται συνήθως από επίπεδες, εξαγωνικές πλάκες, οι οποίες τείνουν να προσανατολίζονται περισσότερο ή λιγότερο οριζόντια, λειτουργούν έτσι ως γιγαντιαίοι καθρέφτες ανακλώντας την πηγή φωτός προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι παγοκρύσταλλοι τόσο πιο έντονο γίνεται αυτό το αποτέλεσμα. Οι φωτεινοί πυλώνες σχηματίζονται όταν οι ακτίνες φωτός αντανακλώνται από οριζόντια ευθυγραμμισμένους κρυστάλλους πάγου που αιωρούνται ή πέφτουν αργά στον αέρα. Οι κρύσταλλοι λειτουργούν σαν μια σειρά από μικροσκοπικούς καθρέφτες στον ουρανό, αντανακλώντας το φως καθώς πέφτουν αργά στο έδαφος. Ενώ το φως έρχεται στην πραγματικότητα από το επίπεδο του εδάφους ή ψηλότερα στον ουρανό, φαίνεται στους παρατηρητές να προέρχεται από διάφορα σημεία πάνω ή κάτω από τη φυσική πηγή, σχηματίζοντας τη δέσμη φωτός. Αν και ο εγκέφαλός σας μπορεί να πιστεύει ότι οι πυλώνες είναι εκεί, είναι μια οπτική ψευδαίσθηση και σχηματίζονται με τον ίδιο τρόπο που οι εικονικές εικόνες και τα αντικείμενα που αντανακλώνται σε καθρέφτες φαίνεται να υπάρχουν πίσω από το επίπεδο του καθρέφτη.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Απαιτούνται ειδικές συνθήκες για το σχηματισμό κολόνων φωτός και απαράιτητα πρέπει οι θερμοκρασίες να βρίσκονται  κάτω από το μηδέν και να επικρατεί άπνοια. Η παρουσία οριζόντιων κρυστάλλων σε διάφορα υψόμετρα προκαλεί την επιμήκυνση της ανάκλασης της πηγής φωτός σε μια στήλη. Ένα σύστημα καταιγίδων θα διαταράξει τον σχηματισμό αυτών των πυλώνων καθώς θα έχουμε τότε άνεμο και βροχόπτωση.

Και ενώ οι πυλώνες φωτός μπορεί να μιμούνται το σέλας , στην ουσία  διαφέρουν καθώς oι δέσμες είναι πολύ μικρότερες και εμφανίζονται μόνο στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία σύνδεση μεταξύ της καταιγίδας και των στηλών φωτός , όπως και του Σέλαος

Aurora & Light Pilars-Mία πολύ σπάνια “συνύπαρξη” 

Κλείνουμε με ένα άλλο βίντεο από την Κίνα με καταπληκτικές εικόνες από το φαινόμενο των φωτοκολώνων .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Πηγή : Daily Mail

Visited 35 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *