TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Η κακοκαιρία της Κεντρικής Μεσογείου της 18ης Αυγούστου 2022 – Επηρέασε Derecho την Κορσική ;

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει ένα ενδιαφέρον θέμα για τις σφοδρές οικογένειες καταιγίδων τα Derechos που μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες μίλια σε μια σχετικά ευθεία γραμμή και μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικά με ένα tornado,  σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ . Παρότι στη μετεωρολογική βιβλιογραφία ο όρος Derechos (Ντερέτσος) αναφέρεται κυρίως για την Αμερική και περιγράφει τις ταχέως κινούμενες ζώνες ή συμπλέγματα καταιγίδων με καταστροφικούς ανέμους που διανύουν εκατοντάδες μίλια , ανάλογες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη καλύπτοντας αποστάσεις μικρότερες απ’ ότι στην Αμερική

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέτοιου είδους καταιγίδες με μορφή μπουρινιού μπορούν να δημιουργηθούν κάλλιστα στην Ευρώπη (βλέπε χάρτη-Πηγή Christoph Gatzen)  ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην Βόρεια Βαλκανική οι οποίες συνήθως καταλήγουν στη Χαλκιδική .

Κατά την διάρκεια αυτών των καταιγίδων έχουμε βύθιση του υγρού ψυχρού αέρα που προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου ξηρού αέρα από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα εντονότερα καθοδικά ρεύματα ή συστοιχίες καθοδικών ρευμάτων.

Όταν οι συνθήκες οδηγήσουν στην εκδήλωση αυτού του είδους των καθοδικών ρευμάτων σε μία ευρεία περιοχή, τότε  λέμε ότι δημιουργήθηκε ένα Derecho. Καθώς η καταιγίδα μεγαλώνει σε μέγεθος, σχηματίζεται αυτό που είναι γνωστό ως ηχώ τόξου.  Το τόξο αυτό κινείται ταχύτατα προς μία κατεύθυνση, προπορευόμενο του συμπλέγματος των καταιγίδων. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, για να καταταχθεί μία καταιγίδα στην κατηγορία των Derechos, ολόκληρη η περιοχή της πρέπει να έχει ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 58 μίλια την ώρα και πρέπει να παράγει ένα μονοπάτι καταστροφών μήκους τουλάχιστον 240 μιλίων.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ 18ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 ΣΤΗΝ ΚΟΡΣΙΚΗ

Για την πλήρη ανάλυση της κακοκαιρίας στη κεντρική Μεσόγειο είναι απαραίτητη η εικόνα του μετεωρολογικού ραντάρ (έχουμε παρακάτω μια πρώτη εικόνα)  και η ανώτερη αρτμόσφαιρα , εν τούτοις από τα πρώτα δεδομένα προκύπτει ήδη ότι τα συστήματα ήταν ιδιαίτερα σπάνια. Οι σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν  τη δυτική Μεσόγειο από την Τρίτη (16/08) στοίχισαν μέχρι στιγμής τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Κορσική, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20 και τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.Έπειτα από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι ριπές του ανέμου που έφταναν έως και τα 224 χλμ./ώρα, προκάλεσαν επίσης αρκετές υλικές ζημιές. Το λιμενικό χρειάστηκε να παρέμβει πολλές φορές για διασώσεις στη θάλασσα.

Η ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΚΟΡΣΙΚΗ

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Δείτε την κίνηση όλου του συστήματος από τον μετεωρολογικό δορυφόρο , για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 17 Αυγούστου έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 19 Αυγούστου 2022.

Οι άνεμοι που επικράτησαν ήταν στο ίδιο επίπεδο με μερικούς από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ (εκτός των βουνών)  στην Ευρώπη. Τέτοιες ισχυρές ριπές ανέμου σε τόσο ευρεία ζώνη είναι γενικώς ασυνήθιστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην συγκεκριμένη περιοχή. Η πλειονότητα των εκτεταμένων ζημιών από τον άνεμο συμβαίνουν από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, συνήθως προέρχονται από ισχυρά συστήματα καταιγίδας μεσαίου γεωγραφικού πλάτους που κατεβαίνουν στη Μεσόγειο .

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας είναι σαφώς αναγνωρίσιμη στο παρακάτω animation του ραντάρ. Παρατηρούμε την όλο και πιο τοξωτή δομή (“ηχώ τόξου”-bow echo ), η οποία καταλήγει να δημιουργεί μια περιέλιξη χαμηλής πίεσης στο βόρειο τμήμα της που  διέρχεται από το βόρειο τμήμα των βόρειων ακτών της Κορσικής και χαρακτηρίζει τη μετάβαση σε «comma echo»:

Η Κορσική επίσης βρέθηκε στο κέντρο μιας ισχυρής έξαρσης του jet stream καθώς περνούσε όλο το σύστημα της έντονης καταιγίδας. Από πολλά μέσα αλλά και από επιστήμονες εικάζεται ότι η καταιγίδα μπορεί να ανταποκρίνεται στα στάνταρ  ενός derecho – μιας εκτεταμένης ανεμοθύελλας πλάτους τουλάχιστον 60 μιλίων που αφήνει πίσω της συνήθως 400 μίλια ζημιάς. Σε αυτή την περίπτωση το σύμπλεγμα καταιγίδων πρέπει να έχει ριπές ανέμου τουλάχιστον 58 mph στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του, με αρκετές ριπές τουλάχιστον 75 mph, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Προφανώς και τις επόμενες μέρες και θα διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο . Στατιστικά πάντως  ένα μεγάλο derecho σχηματίζεται στην Ευρώπη ετησίως σε κάπως μικρότερη κλίμακα 

Σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Καταιγίδων (ESSL), οι περισσότερες από αυτές τις καταιγίδες έχουν πολύ μικρότερο και λιγότερο έντονο αποτύπωμα από το ίχνος που σημειώθηκε την Πέμπτη 18 Αυγούστου . Η θέση και η κατευθυντική κίνηση του συστήματος φαίνεται επίσης να είναι κάπως ασυνήθιστη και μας θυμίζει ένα derecho που έπληξε τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, τον Ιούλιο του 2002 (βλ φωτο) . Αυτό το συγκρότημα καταιγίδων ήταν υπεύθυνο για οκτώ θανάτους και 50 τραυματισμούς. Οι συγγραφείς μιας μελέτης σε αυτό το derecho διαπίστωσαν ότι «η σοβαρή μεταφορά μπορεί να αποκτήσει μέγεθος και ένταση συγκρίσιμη με αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δορυφόρος  Jaxa κατέγραψε πάνω απο 400 mm βροχής , μόνο σε ένα 24ωρο  και 463.4 mm σε 72 ώρες .

Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος ο “καύσωνας της θάλασσας” τον φετινό Ιούλιο ήταν αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση από τη Le Figaro, που αναδημοσίευσε το Climatebook και είναι πολύ πιθανόν να έχει επιδράσει και αυτός ο παράγοντας για την εκδήλωση έντονων φαινομένων. Μια σημαδούρα, που βρισκόταν στα ανοιχτά της ακτής του Άλιστρο στην Κορσική (Ανατολικά), είχε καταγράψει επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας 30,7 βαθμούς Κελσίου (!) το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κεραυνός. Αυτή η ακραία καιρική ανωμαλία ήταν ανησυχητική καθώς οι τιμές θερμοκρασίας ήταν κατά μέσο όρο 5°C υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή . Δεν αποκλείεται oι έντονες βροχοπτώσεις να είναι και συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ακριβώς πριν από 132 χρόνια, στις 18 Αυγούστου 1890 γύρω στις 22:10, ένα ισχυρό tornado , με εκτιμώμενες μέγιστες ριπές 220-270 km/h έπληξε το Dreux στο Eure-et-Loir

Πηγές : MeteoFrance, Keraunos, Crist Gatzen

Visited 23 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *