TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Σκόνη της Αφρικής από τα… Βαλκάνια και την Κεντρική & Βόρεια Ευρώπη

Μεγάλες ποσότητες μεταφοράς σκόνης από την Αφρική στην χώρα μας είχαν παρατηρηθεί πριν 15 χρόνια , ενώ σήμερα παρατηρήθηκαν μέτριες συγκεντρώσεις ,  με πηγή πάλι την Αφρική,  που όμως όσο και να σας φανεί παράξενο , ήρθαν μέσω Βορείου Βαλκανικής και Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης !

Ήδη από την περασμένη Κυριακή είχε ξεκινήσει η μεγάλη μεταφορά σκόνης προς την Δυτική Ευρώπη μέσω του άξονα του αεροχειμαρρου , με την βοήθεια του οποίου οι ποσότητες σκόνης που είχαν δημιουργηθεί στην Αλγερία μεταφέρθηκαν βορειότερα και έφτασαν μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και τα νότια τμήματα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου

Αργότερα,  λόγω της ροής που δημιουργήθηκε πάνω από την Ευρώπη με τον αεροχείμαρρο και την παρουσία του αντικυκλώνα (βαρομετρικό υψηλό-Η) , η πορεία που ακολούθησε η σκόνη ήταν τέτοια που τελικώς οδηγήθηκε πάνω από τη χώρα μας . Η πορεία της σκόνης στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται με τα μώβ τόξα .

Στο video που ακολουθεί φαίνεται η συνολική πορεία της σκόνης που άγγιξε ακόμη και τις Σκανδιναυικές χώρες , πέρασε στην Ανατολική Ευρώπη και τελικώς  κάποιο μικρό μέρος της ήρθε πάνω από την χώρα μας ,  με σχετικά μικρές συγκεντρώσεις .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος ανησυχίας και το θέμα προβάλλεται για να σας δείξουμε τον “παράξενο” και μακρινό δρόμο αυτής  της μεταφοράς μέσω Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ,  μέχρι η σκόνη να φτάσει στη χώρα μας .

Σας συστήνω να διαβάσετε την περίπτωση της μεγάλης μεταφοράς σκόνης του 2006 σαν σήμερα  

Visited 12 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *