TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Πότε έχουμε ισχυρούς χιονιάδες στη χώρα μας- Η κατάντη ανάπτυξη των συστημάτων

Κατά την χειμερινή περίοδο , οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για έντονη ψυχρή εισβολή στην χώρα μας αρχίζουν με την επικράτηση ισχυρού νοτιοδυτικού ρεύματος στην περιοχή του Ατλαντικού. Mε απλό γραφιστικό τρόπο στο video που ακολουθεί παρουσιάζεται η αλλαγή στη ροή της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη στα μέρη που βρίσκονται στην κατω πλευρά (κατάντη) του χάρτη . Στην Μετεωρολογία οι διαδικασίες αυτές ονομάζονται διαδικασίες της κατάντη ανάπτυξης (downstream development), των συστημάτων

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Για τις διαδικασίες της κατάντη ανάπτυξης (downstream development), των συστημάτων απαραίτητη είναι η παρουσία του jet stream (αεροχείμμαρου) , καθώς ο πυρήνας του αεροχειμμάρου (το Jet Streak) μετέχει σε διαδικασίες που ενισχύουν τα συστήματα στις κατώτερες στάθμες της τροπόσφαιρας ,(με μεταφορά στροβιλισμού)  , αλλά αυτή η ανάπτυξη ξεφεύγει από τον χαρακτήρα του άρθρου.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ;

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η ροή των συστημάτων από την Παρασκευή και μετά μέχρι στιγμής δεν πληροί τις ίδιες προυποθέσεις που είδαμε στο προηγούμενο βίντεο  καθώς δεν σχηματίζεται πολύ ισχυρή Νοτιοδυτική ροή στον Αττλαντικό , ο αντικυκλώνας στη Βόρεια Ευρώπη υποχωρεί και τέλος δεν καταλήγει το ρεύμα στη χώρα μας να γίνεται ΒΑ .Αυτά μέχρι στιγμής. Όπως βρίσκεται ο αντικυκλώνας στη Βόρεια Ευρώπη , αν πάμε λίγο πιο κάτω θα παρατηρήσουμε οτι από την δεξιά μεριά στην κάτω πλευρά αυτού του χάρτη (τα κατάντη) δημιουργούνται και περνάνε διαδοχικές διαταραχές. Στο παραπάνω video όμως είδαμε οτι τελικώς η κυκλοφορία δεν γίνεται ποτέ ΒΑ στην περιοχή μας  . Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει διότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην Βόρεια Ευρώπη δεν μπορεί μέχρι στιγμής να μετατραπεί τελικώς σε φρασσομένη τύπου «Ωμέγα» (Omega Blocking ) όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο  “Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου” οι Ζιακόπουλος και Φραγκούλη . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι δεν θα έχουμε φαινόμενα , απλά με μια πρώτη ματιά όλα τα στοιχεία δείχνουν οτι δεν θα έχουμε μεγάλη υποστήριξη των διαταραχών από την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Τίποτε πάντοτε δεν έχει “κλειδώσει ” καιρικά  και αυτό ας το κρατήσουμε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. 

Πάντως στις κατώτερες στάθμες ο καιρός δείχνει οτι θα κρυώσει σημαντικά και αυτό παρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινά και ημιορεινά αλλά ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια . Αν είχαμε παράλληλα εντονότερη κατάβαση ψυχρών μαζών και στα 500 hPa με ΒΑ ρεύμα η κατάσταση θα ήταν εντονότερη .   Μάλιστα θυμίζουμε οτι στις κλασικές περιπτώσεις όπου δημιουργούνται επιφανειακά χαμηλά στο Ιόνιο ή το Αιγαίο Πέλαγος και αυτά συνδυάζονται με τον αντικυκλώνα που ακολουθεί,  μπορούν να προκαλέσουν έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη την χώρα.

Παρότι δεν υπάρχει σημαντική υποστήριξη από την ανώτερη ατμόσφαιρα , εν τούτοις τα δεδομένα δείχνουν οτι  η ύπαρξη και η δημιουργία επιφανειακού χαμηλού το Σάββατο στο Ιόνιο , είναι πολύ πιθανή σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας και αυτό το στοιχείο δίνει ένα σαφές σήμα ότι το χαμηλό αυτό με την σειρά του θα μπορέσει να “τροφοδοτήσει” με υγρασία τις πολύ ξηρές μάζες που έρχονται από τα βόρεια Βαλκάνια .

Μπορεί πολλοί από τους αναγνώστες μας να μην έχουν γνώσεις Μετεωρολογίας και ζητώ συγνώμη αν τους κούρασα , όμως πιστεύω οτι με αυτά που αναφέραμε σε κάποιο βαθμό έγινε κατανοητό γιατί υπάρχουν και δημιουργούνται αυτές οι  αντικειμενικές “αδυναμίες” στην πρόγνωση, ειδικά  σε συστήματα που κάνουν μεγάλη διαδρομή από τα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης για να καταλήξουν στην περιοχή μας. Όσο και να έχουν προχωρήσει τα προγνωστικά μοντέλα , δεν παύουν να ισχύουν οι αβεβαιότητες και έχουμε μιλήσει πολλές φορές γιαυτό

Καταλήγοντας πάντως μέχρι στιγμής σημειώνω: Nαι το κρύο θα έρθει από την Κυριακή , αλλά για τα ύψη χιονιού και τις περιοχές που θα επηρεαστούν  με μεγάλη ακρίβεια , ας κάνουμε λίγο υπομονή .  Καλή σας μέρα

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ -ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ 9Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα το πρωί τα στοιχεία δείχνουν αλλαγή του ρεύματος σε Β-ΒΑ και την κατάβαση πολύ ψυχρότερων αερίων μαζών. Συνεπώς έχουμε σαφέστερες ενδείξεις για πολλά χιόνια , καθώς το χαμηλό στο Ιόνιο και η μεταφορά στοβιλισμού θα εντείνουν τα φαινόμενα

 

Περισσότερα για την κατάντη ανάπτυξη εδώ .

Visited 37 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *