TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

[responsivevoice_button voice=”Greek Female”]

Από αργά το βράδυ της Τρίτης  και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά θα έχουμε επιδείνωση του καιρού και έτσι κακοκαιρία θα επικρατήσει την Τετάρτη (28-10-20 ημέρα της Εθνικής Εορτής) στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους  ανέμους.

Το ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa με τις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που το συνοδεύουν θα είναι το κύριο αίτιο αυτής της μεταβολής του καιρού.

Χάρτης 500 hPa επιφάνειας και υετού στις 280600 UTC

Θα πρέπει να επισημάνουμε οτι η ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα περνώντας πάνω απο τα νότια θαλάσσια τμήματα (κυρίως του Ιονίου) θα προκαλέσει έντονη αστάθεια και ο υετός είναι ικανός τοπικά να δημιουργήσει προβλήματα.

Στους 4 χάρτες που ακολουθούν απεικονίζονται οι περιοχές που θα επηρεαστρούν περισσότερο με τα αντίστοιχα ύψη βροχής .

Ακολουθούν τα ύψη βροχόπτωσης σε όλη τη χώρα και αφορούν τον 12ωρο υετό που προγείται της ώρας έκδοσης του κάθε χάρτη. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης θα επηρεαστεί η Πελοπόννησος, η Κρήτη, βαθμιαία η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης  της Αττικής) και η Εύβοια. Από τις μεσημβρινές ώρες η Θεσσαλία, οι Σποράδες, τα νότια τμήματα της Ηπείρου και οι Κυκλάδες. Από το  απόγευμα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και από τις βραδινές ώρες η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται, από το απόγευμα της Τετάρτης στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, από τις  πρώτες ώρες της Πέμπτης στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη και από το απόγευμα της Πέμπτης (29-10-20) και στις υπόλοιπες περιοχές.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ο δείκτης επικινδυνότητος για την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

O υετός ανά 3ωρο έως και την Κυριακή 

Περισσότερα δεδομένα για εξέλιξη του καιρού θα προστίθενται και στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ τα οποία ανανεώνονται ανά 6ωρο. Μη ξεχνάτε οτι στα τακτικά δελτία πρόγνωσης καιρού 2 ημερών υπάρχει και ειδική ενότητα στο πρώτο μέρος της πρόγνωσης με την επικεφαλίδα “Γενικά Χαρακτηριστικά -Προειδοποιήσεις ”

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Visited 3 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *