TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Elias – Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ανάλυση της καιρικής κατάστασης από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα αναβαθμίστηκε  σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το σύστημα αυτό  έλαβε  την ονομασία Elias σύμφωνα με την Διεθνή πρακτική του WMO και τις υποχρεώσεις της ΕΜΥ έναντι της Eumetnet  σχετικά με την ονοματοδοσία των κακοκαιριών.

Για την κακοκαιρία αυτή θα υπάρξουν συνεχείς επικαιροποιήσεις τουλάχιστον ανά 12ωρο ή όποτε κριθεί αναγκαίο

Τη Δευτέρα (25-09-2023)κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος.
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Οι περιοχές των καταιγίδων το μεσημέρι της Δευτέρας 15:15 -Πηγή Blitzortung

Στον χάρτη υετού  διακρίνονται τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας , τα οποία λαμβάνουν  κόκκινο χρώμα, σύμφωνα με τα όσα έχουμε αναφέρει σχετικά με τα χρωματικά κατώφλια που εφαρμόζει η ΕΜΥ για τον χαρακτηρισμό μια κακοκαιρίας  .

Χάρτης 1 : Ύψη 12ωρου υετού από Δευτέρα 12 έως Τρίτη 00 UTC . Πηγή :EMY/ECMWF

Στην περαιτέρω εξέλιξη του καιρού την Τρίτη (26-09-2023) θα συνεχιστούν οι βροχές και οι  καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια.

Χάρτης 2 : Ύψη 12ωρου υετού από Τρίτη 00 έως Τρίτη 1200 UTC . Πηγή :EMY/ ICON Model

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: Στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας. ( Χάρτης 2)

Χάρτης 2 : Ύψη 24ωρου υετού από Τρίτη 00 έως Τετάρτη 00 UTC . Πηγή :EMY/ECMWF

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τηδυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Χάρτης 3 : Ύψη 24ωρου υετού από Τετάρτη  00 έως Πέμπτη 00 UTC Πηγή :EMY/ECMWF

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Mε τα σημερινά στοιχεία δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά η Αττική αν και με το πέρασμα της διαταραχής ανατολικότερα δεν αποκλείονται εκτός από τις βροχές και καταιγίδες.

Χάρτης 4 : Ύψη 24ωρου υετού από Πέμπτη 00 έως Παρασκευή 00 UTC Πηγή :EMY/ECMWF

Κλείνοντας σας υπενθυμίζουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού θα αναφέρονται στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, καθώς στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο την εξέλιξη της κακοκαιρίας από σήμερα Δευτέρα έως και την ερχόμενη Παρασκευή. Πέραν των υψών του εξάωρου υετού ανά τρίωρο , υπάρχει γραφιστική απεικόνιση των ισουψών στην στάθμη των 500hPa , δηλαδή τις καμπύλες που “περικλείουν την κακοκαιρία Elias.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς-

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

Visited 1,054 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *