TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

Η Κακοκαιρία Minerva της 16ης Μαΐου 2023 στην Ιταλία

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στην Ιταλία, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ώρες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, όπου τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το αν υπάρχουν αγνοούμενοι.Συνολικά υπερχείλισαν είκοσι ένας ποταμοί και οι κατολισθήσεις στην όλη περιοχή είναι διακόσιες πενήντα. Πάνω από δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκασθεί έως τώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μόνο στην Μπολόνια ξεπερνούν τους τρεις χιλιάδες.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στην Εμίλια-Ρομάνια οι άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους, αφού τουλάχιστον 21 ποτάμια υπερχείλισαν, βυθίζοντας ολόκληρες πόλεις. Οι διασώστες επιχειρούν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς γίνονται συνεχώς διακοπές ρεύματος, δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές και οι περισσότεροι δρόμοι είναι βυθισμένοι στο νερό και τη λάσπη.”Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψει τόσες καταστροφές. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους”, τόνισε ο Μάσιμο Ίζολα, ο δήμαρχος της Φαέντσα, πόλης της επαρχίας Ραβέννα στην Εμίλια-Ρομάνια.

“Aμέτρητη” η ποσότητα της βροχής

Σε ορισμένες περιοχές δεν κατέστη δυνατό να μετρηθεί η βροχόπτωση, επειδή η ποσότητα ξεπέρασε αυτό που μπορούσαν να καταγράψουν τα όργανα τους.  Στο Ρίμινι ενδεικτικά σε 24 ώρες σημειώθηκαν 171 mm βροχής.  Η Βόρεια Ιταλία έχει περάσει από έντονη ξηρασία σε πλημμυρικά φαινόμενα από τις αρχές του μήνα. “Αυτή η περιοχή επλήγη επίσης από καταρρακτώδεις βροχές στις αρχές του μήνα που οδήγησαν σε πλημμύρες, και αυτό θα έχει αφήσει κορεσμένα εδάφη, λιγότερο ικανά να απορροφήσουν αυτόν τον τελευταίο γύρο ισχυρών βροχοπτώσεων”, δήλωσε ο Κρις Φοκς, μετεωρολόγος του BBC.

“Είναι σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν οι ιταλικές αρχές πέρυσι λόγω της συνεχιζόμενης έντονης ξηρασίας. Περαιτέρω καταιγίδες αναμένονται για την Ιταλία τις επόμενες δύο εβδομάδες“, πρόσθεσε. Το σύστημα που επηρέασε την Ιταλία παρέμεινε στάσιμο στην περιοχή , χωρίς να μπορεί κινηθεί ανατολικότερα , καθώς η ροή της ατμόσφαιρας ήταν τέτοια που το διατηρούσε σχεδόν στάσιμο στη Κεντρική Μερσόγειο

“Ζούμε έναν νέο σεισμό”

“Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της. Η σορός του συζύγου της εντοπίστηκε μέσα στο σπίτι τους. Πρόκειται για τη δεύτερη θεομηνία στην ευρύτερη περιοχή της Ρομάνια μέσα σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων, η πρώτη εκ των οποίων ήδη είχε αφήσει στο πέρασμά της 2 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές.

Πηγή : News247

Visited 31 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *