TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Ο πολικός αεροχείμαρρος και οι ψυχρές εισβολές- Τι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα

Πριν από τα μέσα Ιανουαρίου είχαμε αναφέρει σε σχετικό μας άρθρο οτι ο καιρός θα αργήσει να γίνει χειμωνιάτικος και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο , αυτό θα γινόταν κάτω από ειδικές συνθήκες, μόνο προς το τέλος του μήνα. Πράγματι αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ανάγνωση των πρώτων στοιχείων των τελευταίων ημερών,  όλα δείχνουν οτι κάτι τέτοιο θα συμβεί τις επόμενες μέρες, καθώς ο πολικός αεροχείμμαρος προς στο τέλος της εβδομάδος θα αποκτήσει βόρεια ροή, οπότε και θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα προς την περιοχή μας .

Όπως έχουμε και άλλες φορές αναφέρει ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι αέρα » στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει αέριες μάζες με μεγάλες ταχύτητες επηρεάζοντας σημαντικά και τις κατώτερες στάθμες.  Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής.  Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων  και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.  Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων,  Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πριν αναφερθούμε στην πιθανή πορεία, να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να σημειώσουμε ότι συχνά στην ενημέρωση των πολιτών οι λέξεις όπως “πολικός αεροχείμαρρος” πολικές μάζες κτλ χρησιμοποιούνται ενίοτε για δημιουργία εντυπώσεων (και κλικ) παρά για σωστή ενημέρωση. “Σημεία των καιρών…”.  Πάντως καλό είναι να ξέρετε ότι όποτε έχουμε κρύα ή μεγάλους χιονιάδες,  πάντοτε υπάρχει η κατάβαση του πολικού αεροχείμαρρου προς την περιοχή μας . (Διαβάστε το σχετικό άρθρο )  Όπως ο Στρεψιάδης στις “Νεφέλες” του Αιστοφάνη θέτει το ερώτημα “είδες ποτέ βροχή χωρίς σύννεφα”, το ίδιο συμβαίνει και τώρα , όπου ο σύγχρονος μετεωρολόγος σας ενημερώνει ότι  “δεν υπάρχουν κρύα και χιονιάδες,  χωρίς την ύπαρξη ενός πολικού jet Stream”

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε παραπάνω στην αρχική εικόνα, η πορεία του αεροχείμαρρου έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαριστεί , όπου διακρίνεται η βόρεια ροή πάνω απο την περιοχή μας. Όμως  δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αν αυτή η ροή είναι ΒΑ ή ΒΔ καθώς και η  ακριβής θέση του. Πριν από λίγες ημέρες ανέφερα σε σχετικό Tweet  ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για χιόνια και απ’ οτι μπορείτε να δείτε παρακάτω,  αυτό επαληθεύεται, καθώς άλλο καιρό έχουμε (από πλευράς χιονοπτώσεων) με Β-ΒΑ ροή και άλλο με Β-ΒΔ.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στο βίντεο η ροή της ατμόσφαιρας στο ύψος των 300 hPa  όπου διακρίνονται οι διαφορές του jetstream σε GFS-ECMWF

Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες διακρίνουμε ότι η Πέμπτη προς Παρασκευή αποτελούν τις δυο “κρίσιμες” ημέρες για να ξεκαθαρίσει η τελική ροή,  η οποία θα φέρει τις ψυχρές αέριες μάζες πάνω από την περιοχή μας σε όλες τις κατώτερες στάθμες .  Το μοντέλο GFS μέχρι στιγμής φέρνει πιο “βαρύ”  καιρό , καθώς οι ψυχρές μάζες σε αυτή τη στάθμη  κατεβαίνουν νοτιότερα, με ιδιαίτερη δυναμική.

  Στο επόμενο χάρτη 500 hPa του ECMWF για την ίδια ημέρα και ώρα παρατηρούμε ότι έρχονται λιγότερο ψυχρές αέριες μάζες με μικρότερη δυναμική . Όλα αυτά είναι πιθανά σενάρια. Σενάρια,  όσα και τα μοντέλα του καιρού που υπάρχουν διεθνώς . Όσο περισσότερο συγκλίνουν τα μοντέλα, τόσο αυξάνεται και η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας. 

ΑΠΌ ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΦEΣΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μετά την έκθεση των παραπάνω στοιχείων, όπως καταλαβαίνετε δεν χρειάζεται άμεσα να σας παρουσιάσουμε κάποιους επιπλέον χάρτες θερμοκρασιών, ή ύψους χιονοπτώσεων, ή να μιλήσουμε περισσότερο για την εξέλιξη του καιρού.  Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Άλλωστε σωστά τα απεικονίζει το app του καιρού στο κινητό σας καθώς εδώ και πολύ καιρό έχετε διαπιστώσει και εσείς οι ίδιοι ότι το app ουσιαστικά “παίρνει γραμμή” από το εκάστοτε μοντέλο που χρησιμοποιεί !

Ο μετεωρολόγος όμως κάνει πρόγνωση , προσθέτοντας την πολυετή πείρα του και αυτό κάνει τη διαφορά !

Με δεδομένο ότι η Παρασκευή ή το Σάββατο φαίνεται να αποτελούν  δυο “κρίσιμες”  ημέρες για να καταλάβουμε ποια θέση θα πάρει τελικά ο αεροχείμαρρος,  αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγες μέρες από σήμερα, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος να γίνει σωστή ενημέρωση με αξιόπιστα στοιχεία,  τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αρχές.  Το θέμα βέβαια ανέβηκε πολύ γρήγορα στην θεματολογία των ΜΜΕ , αλλά τι να κάνουμε αυτό είναι το “αναγκαίο κακό” . Παρότι ο καιρός αποτελεί είδηση κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να είναι η πρώτη. Ή να το ανακοινώνουν πρώτοι. (ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αποτελεί μομφή για πρόσωπα , όπως κυκλοφόρησε πρίν μέρες,  για άλλη περίπτωση)

Στην  ΕΜΥ σε συνεχή βάση αξιολογούμε τα μοντέλα και με βάση την πολυετή πείρα μας, εξετάζουμε όλες τις πιθανές εκδοχές. Βρισκόμαστε κοντά σας και όποτε κριθεί αναγκαίο , έγκαιρα προβαίνουμε σε εκδόσεις εκτάκτων δελτίων προειδοποίησης,  είτε σε αναλύσεις της κατάστασης του καιρού που πρόκειται να επικρατήσει.  Το “πολικό εξπρές” -όπως δείχνουν τα πράγματα- θα έχει πολλά …βαγόνια ενημέρωσης,  τις επόμενες μέρες .  Καλή σας εβδομάδα.

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

ΥΓ. Μια σχετική και επίκαιρη παρατήρηση .

Visited 27 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *