TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Αναβάθμιση του Εκτάκτου Δελτίου Επιδείνωσης σε Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων- Κακοκαιρία Gaia

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  καθώς  το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “GAIA” προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) και μέχρι τη νύχτα της Κυριακής (11-12-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Δείτε την πορεία κίνησης της κακοκαιρίας πάνω από τη χώρα μας.  

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

O υετός μας δίνει τα συνολικά ύψη 6ωρου με χρονικό βήμα ανά 3ωρο (Οι ώρες είναι σε UTC)

Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου προβλέπεται να γίνει αισθητή η επιδείνωση αρχικά στην περιοχή Κέρκυρας – Παξών – Λευκάδας, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας
β. Από το βράδυ θα επηρεαστεί η δυτική και η νότια Πελοπόννησος, η κεντρική Στερεά και οι υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου

Υετός 24 ωρών Σάββατο 12 έως Κυριακή 12:00 UTC

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα και αυτό αποτυπώνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαικού Συστήματος Προειδοποιήσεων Meteoalarm.

2. Την Κυριακή 11-12-2022 θα συνεχίσουν να επηρεάζονται

Α) Η Ήπειρος, το Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες  με πολύ έντονα φαινόμενα .
Β. Η δυτική και η νότια Πελοπόννησος και η κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα.
Γ. Η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες.
Δ. Οι Κυκλάδες και ην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ε. Τα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα

Υετός 24 ωρών Κυριακή 12 έως Δευτέρα 12:00 UTC

ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στις πολύ μεγάλες εντάσεις των νοτίων ανέμων που κατά μέσο όρο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ , ενώ οι ριπές τους ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο είναι πιθανόν να τα ξεπερνούν και να φτάνουν πιθανόν και τα 10 μποφόρ .

Ο δείκτης EFI για το πεδίο των ανέμων Σάββατο και Κυριακή

Καλό είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ειδικά στα λιμάνια που έχουν νότιο προσανατολισμό και τα επηρεάζει πολύ ο νοτιάς. Από τα Κύθηρα μέχρι και τη Λήμνο και Σαμοθράκη . Αυξημένος o δείκτης   EFI για τους ανέμους ακόμη και για τις ηπειρωτικές περιοχές αρχικά της δυτικής Ελλάδπς και αργότερα την Κυριακή και για τα ανατολικότερα τμήματα της χώρας . Εκτός λοιπόν από τις καταιγίδες θα έχουμε και τους ανέμους και γιαυτό τον λόγο συστήνουμε να  ξαναθυμηθείτε τις βασικές οδηγίες που η Πολιτική Προστασία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της για κάθε φαινόμενο

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Σας υπενθυμίζουμε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού μπορείτε να βρείτε στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ (www.emy.gr) και στο Twitter της υπηρεσίας (@EMY_HNMS) . 

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Visited 7 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *