TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

H μεγάλη ανάκτηση πάγου στις Αρκτικές Περιοχές το 2020

Μέχρι στιγμής  ο φετινός χειμώνας ήταν μάλλον ήπιος σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, με εξαίρεση την Αλάσκα και ορισμένες περιοχές του Καναδά. Παρόλα αυτά ο πολικός ψυχρός αέρας που παρέμεινε στον πολικό κύκλο, βοήθησε να έχουμε πολύ μεγάλες ποσότητες πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό και τις γύρω περιοχές,  λόγω του ισχυρού Πολικού Στροβίλου και της θετικής Αρκτικής Ταλάντωσης (ΑΟ).

Η τελευταία ανάλυση θαλάσσιου πάγου δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του ήπιου φετινού χειμώνα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, η παγίδευση του ψυχρότερου αέρα στον πολικό κύκλο ήταν ευεργετική για την ανάπτυξη και την ανάκτηση του πολικού πάγου. Κάθε χειμώνα όπως γνωρίζουμε  ο αρκτικός ωκεανός παγώνει, φτάνοντας σε μια μέγιστη έκταση πάγου θαλάσσης γύρω στον Μάρτιο.

Παραπάνω υπάρχει  η γραφική παράσταση από το Πανεπιστήμιο Boulder του Colorado (NSIDC) , η οποία δείχνει την πρόοδο της ανάπτυξης του πάγου καθώς και μια σύγκρισή του με το 2012, όπου τότε είχαμε την μικρότερη ποσότητα πάγου στη θάλασσα,  τον Σεπτέμβριο. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η περίοδος ψύξης άρχισε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από το 2012, αλλά ο κατά πολύ ισχυρότερος από τα κανονικά επίπεδα Πολικός Στρόβιλος βοήθησε να κρατηθεί πολύ περισσότερος κρύος αέρας στις πολικές περιοχές,.

Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται  μια ανάλυση ανωμαλίας της θερμοκρασίας στον πολικό κύκλο, που δείχνει τις ψυχρότερες από τις κανονικές φάσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα, γεγονός το οποίο βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία ανάπτυξης του πάγου στη θάλασσα.

Παρακάτω προβάλλουμε δύο video , που παράγονται από τo SWE . Στα video μπορούμε να παρατηρήσουμε  την ταχεία ανάπτυξη του πάγου πάγου , καθώς  επίσης και το πώς το πάχος του πάγου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η τελευταία ανάλυση από το NSIDC δείχνει την επιφάνεια του πάγου της θάλασσας και την έκτασή του σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Στα περισσότερα μέρη, η έκταση δεν απέχει πολύ από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Το μεγαλύτερο ατομικό έλλειμμα βρίσκεται στη Θάλασσα του Okhotsk.

Κοιτάζοντας τη συγκέντρωση σε υψηλότερη ανάλυση, παρατηρούμε οτι βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν κάτω από τις κανονικές συγκεντρώσεις στις εξωτερικές άκρες, όχι όμως σημαντικές από τους κλιματολογικούς μέσους όρους  και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή είναι μια πολύ καλή εικόνα . Το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού, λεπτότερου πάγου είναι ο νέος πάγος που σχηματίστηκε αυτό το χειμώνα , του οποίου το  μεγαλύτερο μέρος θα λειώσει κατά τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο.

Πηγαίνοντας στα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να δούμε ότι δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη έκταση πάγου τουλάχιστον από το 2010!  Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον φετινό χειμώνα. Τα τελευταία 20 χρόνια, το 2020 βρίσκεται στην 7η καλύτερη θέση,  με την μεγαλύτερη έκταση πάγου στις αρχές Φεβρουαρίου. Ακριβώς πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 2001-2010.

Η πρόβλεψη του μοντέλου δείχνει στην πραγματικότητα την ανάπτυξη της θαλάσσιας παγωμένης γης που επεκτείνεται μέχρι τον Μάρτιο με παρόμοιο ρυθμό . Οι προβλέψεις για τον πάγο στη θάλασσα είναι γενικά αρκετά καλές για την ανίχνευση των τάσεων της περιόδου τήξης.

Πηγή : Andrej Flis – SWE

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

  1. ABSOLUTELY AMAZING.
    ARE WE ENTERING THE MINI ICE AGE EDDY AS PREDICTED BY NASA AND ESA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *