Uncategorized Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Ανάλυση Εκτάκτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων 29 Σεπτ 2018

Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε ανοιχτά του Ιονίου, επηρεάζει τις Νοτιοδυτικές περιοχές της Χώρας μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό το σύστημα περνώντας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από τη Νότια Πελοπόννησο, δηλαδή πάνω από ηπειρωτικές περιοχές, το κέντρο του από 996 hPa εξασθενεί και στις 1200UTC προβλέπεται να είναι 1000 hPa (Περιοχή Α στον παρακάτω χάρτη). H εξασθένηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τριβή και στην μεταβολή της ροής στο κατώτερο οριακό στρώμα.

Από πλευράς βροχοπτώσεων στην ανανέωση του εκτάκτου δελτίου μας σήμερα έντονα φαινόμενα προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές κυρίως Κυκλάδες και από το απόγευμα και μετά τις Βόρειες Σποράδες και τη Θεσσαλία. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του Ανατολικό Αιγαίου και Βόρειου Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική. Παρατηρώντας ο καθένας μας το χρωματικό δείκτη με τα ύψη 6ωρου υετού μπορεί να προγραμματίσει τις δραστηριότητες και τις δράσεις του. Οι περιοχές με πορτοκαλί και κόκκινο χρωματικό δείκτη είναι οι περιοχές που θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Τη Δευτέρα οι έντονες βροχοπτώσεις θα περιοριστούν στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη επηρεάζοντας κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Για καλύτερη κατανόηση των χαρτών και του βίντεο που θα ακολουθήσει θα πρέπει να γνωρίζετε ότι παρακολουθώντας τον υετό για Σάββατο 18:00 που ακολουθεί παρακάτω σημαίνει ότι απεικονίζεται το συνολικό ύψος βροχής για το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 12:00 εως 18:00.

Παρακολουθείστε σε βίντεο τις περιοχές που θα επηρεαστούν με χρονικό βήμα 6ωρου, με τα αθροιστικά ύψη βροχοπτώσεων .

Από πλευράς ανέμων τονίζεται ότι θα διατηρηθούν το Σάββατο με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 με 9 και στα πελάγη τοπικά τα 10 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα στα δυτικά πελάγη.

Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο, όπως αυτά παράγονται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *