TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Πρόγνωση από Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Αλλάζει ο καιρός σε όλη την χώρα με πολλές βροχές οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ο καιρός τώρα  

H Πρόγνωση του καιρού σήμερα

 Σήμερα Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 και μόνο στη νότια και ανατολική νησιωτική χώρα θα φθάσει κατά τόπους τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές  Προγνώσεις 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι καλικάντζαροι στην Ελλάδα και σε όλο τον Κόσμο

Οι  καλικάντζαροι έµειναν στη µνήµη του λαού είτε από τις µεταµφιέσεις των βυζαντινών χρόνων που τις µέρες εκείνες ήταν ελεύθεροι να ενοχλούν τους πολίτες είτε oι καλικάντζαροι συµβολίζουν τους νεκρούς δαίµονες, τους αρχαίους Κήρες ή Νεκυδαίµονες που την συγκεκριµένη περίοδο του χειµώνα των τροπών του ηλίου ανέβαιναν, σύµφωνα µε τις ελληνικές δοξασίες, στη γη. Είναι τα ίδια δαιµόνια µε αυτά του ∆ωδεκαηµέρου όπως πίστευαν οι αρχαίοι Αθηναίοι και ήταν ψυχές στον Άδη.

Κατά την εορτή των Ανθεστηρίων ο Άδης ήταν ανοιχτός και οι ψυχές επανέρχονταν στον κόσµο, ενοχλούσαν τους ανθρώπους και µίαιναν τις τροφές. Τα στοιχεία αυτής της δεύτερης θεωρίας που θέλουν την καταγωγή των καλικαντζάρων από τον κάτω κόσµο φαίνετι να είναι η επικρατέστερη . Εκεί βρίσκονται όλο τον υπόλοιπο χρόνο, εκτός από τις µέρες του ∆ωδεκαηµέρου όπου οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν και παίρνουν την µορφή των καλικαντζάρων «δηλαδή µαλλιαροί σαν αράπηδες, κάνουν θόρυβο, περιπλανόµενοι, πηδούν, χορεύουν και ενοχλούν χωρίς όµως να κακοποιούν τους ανθρώπους». Το ότι µιαίνουν τις τροφές είναι στοιχείο που καθιστά πιθανό τον συσχετισµό των καλικαντζάρων µε τους νεκρούς, οι οποίοι κατά την λαϊκή πίστη σε ορισµένη εποχή επιστρέφουν για λίγο χρόνο µεταξύ των ζωντανών .

Visited 6 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *