TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Μετεωρολογικές «βόμβες» στη Μεσόγειο: Από τη θύελλα του 2019 στα διδάγματα του σήμερα

Οι λεγόμενες «μετεωρολογικές βόμβες» ή αλλιώς explosive cyclones, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τη Μεσόγειο. Πρόκειται για χαμηλά βαρομετρικά συστήματα που εμβαθύνονται ραγδαία, με πτώση πίεσης μεγαλύτερη από 17–20 hPa σε διάστημα 24 ωρών, όταν συμβαίνει σύγκρουση ψυχρών και θερμών αερίων μαζών. Η περιοχή μας, με τα έντονα θερμικά και υδρατμικά της φορτία, ευνοεί την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα το φθινόπωρο — όταν οι πρώτες ψυχρές εισβολές από την Ευρώπη συναντούν τις ακόμη θερμές θάλασσες της Μεσογείου.

Σαν σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου 2019, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας εκρηκτικής κυκλογένεσης που έμεινε στην ιστορία. Ένα βαρομετρικό χαμηλό ξεκίνησε από το Τυρρηνικό πέλαγος και μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες έχασε περίπου 21 hPa, μεταβαλλόμενο σε μια κυκλωνική δίνη με χαρακτηριστικά Medicane — ενός μεσογειακού υβριδικού κυκλώνα με θερμό πυρήνα. Οι δορυφορικές εικόνες του EUMETSAT εκείνης της ημέρας έδειχναν μια εντυπωσιακή, σχεδόν τροπική, κυκλωνική σπείρα να κινείται προς το Ιόνιο.Η κακοκαιρία χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα Ιόνια νησιά, τη δυτική Πελοπόννησο και αργότερα την Κρήτη, με ανέμους που ξεπέρασαν τα 100 km/h και βροχοπτώσεις πάνω από 200 mm σε ορισμένους σταθμούς. Οι αναλύσεις ERA5 κατέγραψαν ριπές 45–50 m/s στα 850 hPa πάνω από το Ιόνιο, ενώ το πεδίο πίεσης εμφάνιζε σαφές “μάτι” χαμηλής πίεσης .

Η καταιγίδα αυτή δεν ήταν τυχαία. Ήταν προϊόν της ίδιας φυσικής διαδικασίας που τροφοδοτεί και άλλους γνωστούς «Medicanes» — όπως τον Ζορμπά (2018) ή την Ιανό (2020) — όπου η θερμότητα της θάλασσας ενισχύει ένα ψυχρό χαμηλό, δημιουργώντας έναν «εκρηκτικό» μηχανισμό ενέργειας. Βέβαια η Μετεωρολογική βόμβα διαφέρει από το medicane  ως προς τα θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά. Η μετεωρολογική βόμβα της 10ης Νοεμβρίου 2019 μας υπενθύμισε ότι η Μεσόγειος είναι μια δυναμική, ενεργή “μικρή ατμοσφαιρική μηχανή”, που μπορεί να παράγει φαινόμενα συγκρίσιμα με αυτά του Ατλαντικού. Στην Ελλάδα, κάθε τέτοιο φαινόμενο συνοδεύεται από έντονες βροχές, τοπικές πλημμύρες και προβλήματα στις υποδομές. Από την άλλη, οι σημερινές βροχές —όπως αυτές της 10ης Νοεμβρίου 2025— δείχνουν πως ακόμη και φαινομενικά «μέτριες» κακοκαιρίες χρειάζονται προσοχή.

Στην Αττική, η σημερινή κακοκαιρία άφησε γύρω στα 20-30 mm βροχής, μια ποσότητα που οδήγησε σε λίγα τοπικά προβλήματα. Ωστόσο, στην Αρκαδία, οι σταθμοί κατέγραψαν 90 mm και άνω μέσα σε λίγες ώρες. Αν τέτοια ύψη έπεφταν στην πυκνοκατοικημένη Αττική, η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη: η αστική απορροή, τα κλειστά ρέματα και η κορεσμένη επιφάνεια του εδάφους θα οδηγούσαν σε επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μάθημα των τελευταίων ετών: ο κίνδυνος δεν προκύπτει μόνο από τα “μεγάλα” συστήματα, αλλά και από τη συγκυρία — τον ρυθμό και τη γεωγραφία της βροχής.

Η ανάγκη για άμεση παρακολούθηση – το nowcasting 

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις προγνώσεις με αριθμητικά μοντέλα, όμως υστερεί ακόμη στην ταχεία παρακολούθηση (nowcasting) των φαινομένων. Η χώρα δεν διαθέτει πλήρες δίκτυο επιχειρησιακών ραντάρ, και σε μεγάλα τμήματα —όπως η νότια Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες— η κάλυψη είναι ελλιπής. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις.

Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης (όπως του Meteosat-10/11) μπορούν να προσφέρουν προειδοποιήσεις σε ορίζοντα 30–60 λεπτών, εντοπίζοντας την ταχεία ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών (CB, TCU) και την πορεία τους.Με την κατάλληλη υποστήριξη λογισμικού, αυτό το υποτυπώδες σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα «μίνι ραντάρ» για προειδοποιήσεις μιας ώρας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τέτοια εργαλεία σε 24ωρη επιχειρησιακή βάση, ενημερώνοντας άμεσα τους φορείς πολιτικής προστασίας, τους δήμους και το κοινό. Η εμπειρία δείχνει ότι ακόμη και μια προειδοποίηση 30 λεπτών μπορεί να σώσει ζωές και περιουσίες.

Από τη «μετεωρολογική βόμβα» του 2019 μέχρι τις σημερινές έντονες βροχές, η Ελλάδα ζει ολοένα και συχνότερα φαινόμενα έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας. Το κλίμα μεταβάλλεται, αλλά τα μέσα πρόγνωσης και αντίδρασης μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Χρειάζεται να στηριχθούν οι εθνικές υποδομές παρακολούθησης, να ενισχυθεί η εκπαίδευση των φορέων και να υπάρξει συντονισμένη 24ωρη λειτουργία σε περιόδους κακοκαιρίας. Γιατί οι «μετεωρολογικές βόμβες» μπορεί να είναι φυσικό φαινόμενο — αλλά η έγκαιρη προειδοποίηση είναι θέμα ανθρώπινης ευθύνης.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Τομέα Υδρομετεωρολογίας και Φυσικών Καταστροφών εργαστηρίου Assist Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – Mετεωρολόγος Star Channel – Πρώην Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ – Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect

Visited 206 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *