Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι το ψυχρό ή το θερμό μέτωπο αποτελούν μετεωρολογικούς όρους και αναφέρονται όταν μια μάζα ψυχρού (ή θερμού) αέρα κινείται και αντικαθιστά μια θερμότερη (ή ψυχρότερη) αέρια μάζα. Στις ζώνες των μετώπων και συγκεκριμένα στο ψυχρό μέτωπο ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος και βαρύτερος, οπότε σπρώχνει τον θερμότερο αέρα προς τα πάνω. Καθώς ο θερμός αέρας ανέρχεται, ψύχεται και συμπυκνώνεται, δημιουργούνται σύννεφα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε συχνά καταιγίδες, βροχές ή και χαλάζι, ενω παράλληλα σημειώνεται και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Ένα τέτοιο ψυχρό μέτωπο θα διέλθει την Κυριακή από την χώρα μας.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ανάγκες χρησιμοποίησης δυο νέων όπλων, του αεροπλάνου και των χημικών ουσιών, απαιτούσαν πλήρη γνώση των καιρικών συνθηκών και ειδικά της διεύθυνσης και ταχύτητας των ανέμων τόσο στην περιοχή του στόχου όσο και στην περιοχή του αεροδρομίου επιστροφής. Επίσης, υπήρχε ανάγκη έγκυρης πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών, γιατί μια απότομη μεταβολή του καιρού και ειδικά του αέρα, μπορούσε να μετατρέψει το πλεονέκτημα κατοχής του νέου όπλου -των χημικών αερίων- σε μειονέκτημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η συνοπτική μετεωρολογία να αναπτυχθεί γρήγορα και πύκνωσαν παράλληλα οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Από την επεξεργασία του πλούσιου αυτού υλικού και ιδιαίτερα του υλικού των μετεωρολογικών δικτύων των Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες ήταν εκτός πολέμου, προέκυψαν καινούργιες θεωρίες για τις ατμοσφαιρικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν οι θεωρίες του Vilhelm και Jacob Bjerknes για τις μετωπικές επιφάνειες.
Ο Bjerknes ανακάλυψε ότι υπάρχουν σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη ξεχωριστές αέριες μάζες που δεν αναμειγνύονται, όταν έρχονται σε επαφή. Ονόμασε αυτές τις μάζες «μέτωπα», σαν να ήταν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στα χαρακώματα του Α΄ Παγκ. Πολέμου. Διατυπώθηκε έτσι η θεωρία του πολικού μετώπου, που επιδρά με τους κυκλώνες των μέσων γεωγραφικών πλατών.
Ο γιος του Vilhem Bjerknes, ο Jacob Bjerknes δημοσίευσε μια εργασία το 1919, όπου εισήγαγε την έννοια των θερμών, ψυχρών και συνεσφιγμένων μετώπων και ερμήνευσε σωστά τη σχέση τους με τα συστήματα χαμηλών πιέσεων. Από τότε, οι συνοπτικοί μετεωρολογικοί χάρτες άρχισαν να περιλαμβάνουν τα σύμβολα του θερμού και του ψυχρού μετώπου, με βάση τα οποία μπορούν να προβλεφθούν σημαντικά καιρικά φαινόμενα.
Στις ΗΠΑ ο συμβολισμός τέθηκε σε εφαρμογή τo 1942 υπό την πίεση της αεροπορικής βιομηχανίας. Οι Αμερικανοί υιοθέτησαν τελευταίοι την αναπαράσταση των μετώπων στους μετεωρολογικούς τους χάρτες. Την 1η Αυγούστου αναλύθηκε επιχειρησιακά ο πρώτος χάρτης , όπως παρατηρούμε παρακάτω .

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το “Weather Fronts” αποτέλεσε ένα εκπαιδευτικό animation που δημιουργήθηκε από τη Walt Disney Studios το 1943. Παραγγέλθηκε από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (U.S. Army Air Forces) ως μέρος μιας σειράς εκπαιδευτικών ταινιών για την εκπαίδευση πιλότων και μετεωρολόγων.
Το “Weather Fronts” (1943) είχε ως σκοπό να εξηγήσει την έννοια των μετωπικών συστημάτων (ψυχρά, θερμά, στάσιμα και μέτωπα απόκλισης) και πώς επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες — κρίσιμη γνώση για στρατιωτικές επιχειρήσεις και πτήσεις. Συνδύαζε animation, γραφήματα, και αφηγηματικό λόγο, κάνοντάς το ιδιαίτερα κατανοητό, ακόμα και για άτομα χωρίς μετεωρολογικές γνώσεις. Η αφηγήτρια φωνή είχε συνήθως σοβαρό, “στρατιωτικό” ύφος, κοινό στις ταινίες εκπαίδευσης της εποχής και διδασκόταν σε σχολές της αμερικανικής αεροπορίας και αργότερα υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Με βάση τα σημερινά δεδομένα το ψυχρό μέτωπο (Βαλκανικό Μέτωπο) που σήμερα τα ξημερώματα βρίσκεται στα Βόρεια Βαλκάνια θα κινηθεί γρήγορα νοτιότερα και θα αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά τη χώρα μας όπως περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ που αναπτύξαμε σε σχετικό άρθρο μας.
Η θερμοκρασία μεσοσταθμικά θα σημειώσει πτώση της τάξεως των 7 περίπου βαθμών Κελσίου , ενώ σε ορισμένες περιοχές 10 βαθμoούς Κελσίου ή και περισσότερο έως την Τρίτη, κάτι συνηθισμένο αυτή την εποχή. Να μη ξεχάσουμε ότι πριν λίγες μέρες είχαμε καταγεγραμμένη πτώση θερμοκρασίας στην Ελλάδα σε διάστημα 72 ωρών στη Φλώρινα, της τάξεως των 23 βαθμών Κελσίου. Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025, η θερμοκρασία στη Φλώρινα έφτασε τους 27.9 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, δεν ξεπέρασε τους 4.5 βαθμούς. Δηλαδή είχαμε πτώση 23.4 βαθμών Κελσίου σε ένα τριήμερο ! \
Τα κρύα του Απρίλη είναι πολύ συχνά και ενδεικτικά αναφέρω από το προσωπικό μου ημερολόγιο τον χιονιά στις 16 Απριλίου 1988 με χιόνια στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας , καθώς χιόνια σε Πάρνηθα,Πεντέλη και Υμηττό !
