Στη μετεωρολογία, τα Lee Waves είναι ατμοσφαιρικά στάσιμα κύματα. Η πιο κοινή μορφή είναι τα κύματα του βουνού, τα οποία είναι κύματα εσωτερικής βαρύτητας της ατμόσφαιρας. Αυτά ανακαλύφθηκαν το 1933 από δύο Γερμανούς πιλότους ανεμόπτερου, τον Hans Deutschmann και τον Wolf Hirth, πάνω από τα Giant Mountains. Αποτελούν περιοδικές αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης, της θερμοκρασίας και του ύψους σε ένα ρεύμα αέρα που προκαλείται από κάθετη μετατόπιση, για παράδειγμα ορογραφική ανύψωση όταν ο άνεμος φυσά πάνω από ένα βουνό ή μια οροσειρά. Μπορούν επίσης να προκληθούν από τον επιφανειακό άνεμο που πνέει πάνω από ένα πλάτωμα ή ένα οροπέδιο,ή ακόμα και από τους ανώτερους ανέμους που εκτρέπονται πάνω από ένα θερμικό ανοδικό ρεύμα ή ένα σύννεφο.
Η κατακόρυφη κίνηση αναγκάζει περιοδικές αλλαγές στην ταχύτητα και την κατεύθυνση του αέρα μέσα σε αυτό το ρεύμα αέρα. Εμφανίζονται πάντα σε ομάδες στην υπήνεμη πλευρά του εδάφους που τους πυροδοτεί. Μερικές φορές, τα κύματα των βουνών μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των ποσοτήτων βροχοπτώσεων κατά τον άνεμο των οροσειρών.[Συνήθως μια τυρβώδης δίνη, με τον άξονα περιστροφής της παράλληλο προς την οροσειρά, δημιουργείται γύρω από τo πρώτο κύμα και ονομάζεται ρότορας. Τα πιο δυνατά κύματα παράγονται όταν ο ρυθμός παρέλευσης δείχνει ένα σταθερό στρώμα πάνω από το εμπόδιο, με ένα ασταθές στρώμα πάνω και κάτω. Ισχυροί άνεμοι (με ριπές ανέμου πάνω από 100 μίλια την ώρα (160 km/h)) μπορούν να δημιουργηθούν στους πρόποδες μεγάλων οροσειρών από τα κύματα των βουνών. Αυτοί οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να συμβάλουν στην απροσδόκητη ανάπτυξη και εξάπλωση των πυρκαγιών .
Τα ορογραφικά νέφη όπως όλοι μας τα αναγνωρίζουμε, εμφανίζονται όταν οι βεβαρημένες με υγρασία αέριες μάζες αναγκάζονται από το ανάγλυφο της Γης ν’ ανεβούν σε μεγάλα υψόμετρα, όπως είναι οι κορυφογραμμές των βουνών. Ο αέρας που κινείται προς τα πάνω , σε μεγαλύτερα υψόμετρα, (ο λεγόμενος αναβατικός άνεμος) ψύχεται και οι υδρατμοί του συμπυκνώνονται και σχηματίζονται τα σύννεφα. Από την κορυφή του βουνού αρχίζει η κατακρήμνιση του αέρα και δημιουργούνται οι ριπαίοι καταβατικοί άνεμοι, που μεταφέρουν υψηλής πυκνότητας ξηρότερο αέρα και τα σύννεφα τότε αρχίζουν να διαλύονται Η συνολική διαδικασία περιγράφεται σε 6 βήματα .
1. Ο άνεμος που πνέει πάνω από ένα βουνό σπρώχνει προς τα πάνω μια ποσότητα αέρα. 2. Η ορμή μεταφέρει τη φυσαλίδα προς τα πάνω, αντιτιθέμενη στην έλξη της βαρύτητας, αφού ψυχθεί κάτω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα. 3. Η ψύξη του αέρα καθώς ανεβαίνει κάνει την αέρια μάζα πιο πυκνή. Η άνοδος του αέρα επιβραδύνεται και τελικά αρχίζει να βυθίζεται. 4. Καθώς βυθίζεται, η βαρύτητα επιταχύνει την καθοδική κίνηση. Ο αέρας ζεσταίνεται καθώς βυθίζεται (διαβατική θέρμανση) . 5. Με τη φυσαλίδα αέρα τώρα πιο ζεστή και λιγότερο πυκνή από τον περιβάλλοντα αέρα, ο αέρας αρχίζει να ανεβαίνει ξανά. 6. Η κίνηση πάνω-κάτω συνεχίζεται, αργά αργά και βαθμιαία με αυτόν τον τρόπο ο άνεμος μεταφέρει το κύμα κατά μήκος της κίνησής του κοκ.
Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται όσο το επιτρέπει το ανώτερο ρεύμα που πνέει κάθετα σε μια οροσειρά ή η ευστάθεια της ατμόσφαιρας . Έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μας ότι η ευστάθεια της ατμόσφαιρας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία κυμάτων βαρύτητας. Εάν η ατμόσφαιρα είναι ευσταθής , η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ατμόσφαιρας και του ανερχόμενου αέρα δημιουργεί μια δύναμη που επαναφέρει αυτόν τον αέρα στην αρχική του θέση. Ο αέρας θα συνεχίσει να ανεβαίνει και να βυθίζεται, σχηματίζοντας ένα μοτίβο κυμάτων.Ένα ανάλογο αυτού φαινόμενο είναι να φανταστείτε ότι πετάτε έναν βράχο σε μια λίμνη. Όταν ο βράχος προσκρούει στο νερό, δημιουργούνται κυματισμοί και στη συνέχεια εξαπλώνονται προς τα έξω. Καθώς οι κυματισμοί εξαπλώνονται προς τα έξω, τελικά διαλύονται.
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Στο παραπάνω βίντεο παρακολουθούμε την κίνηση των νεφών που σχηματίζουν κύματα βαρύτητας που ομαδικά εξασθενούν κινούμενα ανατολικότερα .
To ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και σήμερα λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν κάθετα στην οροσειρά της Πίνδου
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Για να διατηρηθεί ένα κύμα βαρύτητας, η κατακόρυφη ατμοσφαιρική δομή είναι απαραίτητη. Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διάταξης είναι να υπάρχει μια βαθιά αναστροφή σε χαμηλά επίπεδα (ένα στρώμα στο οποίο η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος). Αυτό το στρώμα είναι χαρακτηριστικά πολύ σταθερό και τυπικά βρίσκεται στα βόρεια ενός θερμού μετώπου. Η ίδια η αναστροφή παίζει δύο ρόλους στη διάδοση του κύματος. Πρώτον, επιτρέπει στο κύμα να συνεχίσει να εξαπλώνεται οριζόντια διατηρώντας τη δύναμή του και δεύτερον, η αναστροφή εμποδίζει την κατακόρυφη διάδοση της ενέργειας του κύματος, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη διάχυση του κύματος.
ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΡΑΝΤΑΡ
Τα κύματα βαρύτητας μπορεί να συμβαίνουν συχνά, αλλά δεν είναι εύκολα διακριτά. Δεν προκαλούν προβλήματα στην επιφάνεια της γης, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στις πτήσεις.
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως όταν ρίχνουμε μια μια πέτρα στη λίμνη και βλέπουμε τους κυματισμούς να διαδίδονται γύρω από αυτή , είναι κι αυτοί κύματα βαρύτητας. Ουσιαστικά, τα κύματα βαρύτητας είναι αναταράξεις που μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε ρευστό. Ένα κύμα βαρύτητας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κύμα που κινείται μέσα από ένα σταθερό στρώμα της ατμόσφαιρας.
Τα ανοδικά ρεύματα καταιγίδας ή ακόμη και οι εκρήξεις των ηφαιστείων παράγουν κύματα βαρύτητας καθώς προσπαθούν να εισχωρήσουν στην τροπόπαυση. Η τροπόπαυση αντιπροσωπεύει μια περιοχή με πολύ σταθερό αέρα. Αυτός ο σταθερός αέρας σε συνδυασμό με την ανοδική ορμή ενός ανοδικού ρεύματος μιας καταιγίδας (μηχανισμός ενεργοποίησης) δημιουργεί κύματα βαρύτητας μέσα στα σύννεφα που προσπαθούν να μπουν στην τροπόπαυση. Παραπάνω παρατηρούμε τα ευκρινή κύματα βαρύτητας που δημιουργήθηκαν μετα την έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja τον Οκτώβριο του 2021.
ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
Σημειώνουμε οτι τα κύματα βαρύτητας (Gravity Waves) είναι διαφορετικά από τα βαρυτικά κύματα (Gravitational Waves). Αυτά τα κύματα είχαν προβλεφθεί από τον Einstein και ανακαλύφθηκαν 100 χρόνια μετά την πρόβλεψή τους. Αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν αλλά δεν θα ασχοληθούμε με αυτά .
ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ LEE WAVES
Πολλές φορές δημιουργείται σύγχιση από ορισμένους όπου μπερδέυουν τα κύματα βαρύτητας με τις συμπυκνώσεις των υδρατμών στα ύψη πτήσης των αεροπλάνων.
🚨 Same place 3/8/24
ELF radio waves in clear sight over the UK again this morning. These are not “Lee Waves” “Gravity Waves” or “ Mackerel Sky”! ..This is #HAARP HF turned in to ELF (extremely low frequency) pic.twitter.com/cZlf4n0Fuu
— Franky (@frankyclarke) August 3, 2024