TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Πότε καλοκαιριάζει ;

Μου λες πως φταίει ο καιρός που άστατος αλλάζει
κάθε που είναι βροχερός τα νεύρα σου πειράζει …

Πολύ εύστοχα με τους παραπάνω στίχους ο Μπάμπης Στόκας περιγράφει την επίδραση του άστατου καιρού στην ψυχολογία μας , καθώς εδώ και 6 εβδομάδες ο καιρός έχει σπάσει τα νεύρα αρκετών συμπολιτών μας. Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε αναφέρει ότι αυτή η εμμονή οφείλεται στην ροή των συστημάτων και των αερίων μαζών , που οφείλεται στον Ω- Εμποδισμό που επικρατεί .  Οι Εμποδισμοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα ΩΣτη διάταξη αυτή συνυπάρχουν δύο χαμηλά και ένας αντικυκλώνας όπως διακρίνεται στην εικόνα που ακολουθεί . Το ένα χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη και το άλλο στα Βαλκάνια , ενώ ο αντικυκλώνας καλύπτει όλη τη Βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβική χερσόνησο .

Η τυπική διάταξη Ω εμποδισμού την χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο

ΓΙΑΤΙ Ο Ω-ΕΜΠΟΔΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ

Αναφέραμε προηγουμένως ότι με τον τρόπο που έχουν διαταχτεί τα βαρομετρικά συστήματα η κίνηση των αερίων μαζών αλλάζει πορεία και κινείται όπως περιγράφεται παραπάνω , όπου ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη κινούνται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Οι ψυχρές αυτές μάζες προκαλούν έντονα φαινόμενα ασταθείας τα οποία συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό , καθώς οι αντικυκλώνες που δημιουργούνται μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές βδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς τον ίδιο τύπο καιρού,  για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές , αλλού ξηρασία . Η εμμονή αυτού του τύπου καιρού θα διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα , όπου εκτός από την Βαλκανική και τη χώρα μας, μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Ιταλία καθώς επίσης η Δυτική Μεσόγειος και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου .

Οι αποκλίσεις των βροχοπτώσεων από τις κανονικές τιμές 12-18 Ιουνίου 2023- ECMWF -EFFIS/Copernicus

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΙΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η κατάσταση αλλάζει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά του Ευρωπαικού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus.

Οι αποκλίσεις των βροχοπτώσεων από τις κανονικές τιμές 19-25 Ιουνίου 2023- ECMWF -EFFIS/Copernicus

Στο χρονικό διάστημα από 19-25 Ιουνίου 2023 οι βροχές επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα στη χώρα μας και οι υψηλότερες τιμές περιορίζονται στη βόρεια Βαλκανική , όπως και στη Δυτική Ευρώπη . Τον περιορισμό της αστάθειας μετά τις 20 Ιουνίου δεν το δίνουν μόνο τα κλιματικά μοντέλα , αλλά και τα αριθμητικά μέσω προγνώσεων ensseble προγνώσεων.

Η εκτεταμένη αστάθεια παρότι έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή με τις χαλαζοπτώσεις , δεν έχει επιτρέψει τη θερμοκρασία να ανέβει σημαντικά , καθώς επικρατεί η βόρεια κυκλοφορία στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας .Αυτό διακρίνεται πολύ καθαρά στο tweet που ακολουθεί όπου για το επόμενο 15ημερο δεν προβλέπονται ιδιαίτερες ζέστες για την χώρα μας. Στις εκλογές όλα δείχνουν ότι θα πάμε με θερμοκρασίες της τάξεως των 31 και 33 βαθμών Κελσίου.

ΕΜΠΟΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Οι μελλοντικές προβλέψεις δείχνουν γενικά μείωση της συχνότητας των περιπτώσεων εμποδισμού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση στη διάρκεια τους (Sillmann and Croci-Maspoli, 2009). Ωστόσο, η εμφάνιση του εμποδισμού δεν μπορεί να γενικευτεί για το ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, καθώς υπάρχουν έντονες περιφερειακές διαφορές , όπως για παράδειγμα η συχνότητα και η διάρκεια του εμποδισμού στα Ουράλια προβλέπεται να αυξηθεί υπό μελλοντικές κλιματικές συνθήκες (Luo et al., 2018). Αντίθετα, η συχνότητα των συστημάτων μπλοκαρίσματος μειώνεται στον Ευρωατλαντικό τομέα όπου παρουσιάζεται σημαντική μείωση στις προσομοιώσεις του κλίματος για τις επόμενες δεκαετίες, ανεξάρτητα από την χρονική διάρκεια αποκλεισμού (Matsueda et al., 2009). Αυτή η μείωση επικεντρώνεται στη δυτική πλευρά αυτών των συστημάτων, ενώ προβλέπεται αύξηση στην ανατολική τους πλευρά, υποδηλώνοντας μια συνολική μετατόπιση της δραστηριότητας εμποδισμού προς την Ευρασία (η ίδια τοποθεσία όπου παρατηρήθηκε ο εμποδισμός των ρωσικών κυμάτων καύσωνα του 2010) (Matsueda et al., 2009; Masato et al., 2013b). Επίσης αναμένεται στροφή όχι μόνο ζωνικά, αλλά και μεσημβρινά: Μια μετατόπιση προς τους πόλους της δραστηριότητας του εμποδισμού το καλοκαίρι υποδηλώνει ότι θα υπάρξει περισσότερο μπλοκάρισμα σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, αλλά λιγότερο στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη (Masato et al., 2013b; Matsueda and Endo, 2017).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Για το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν θα επεκταθούμε και δεν θα αναλύσουμε τις τάσεις του καιρού .

Απλά θα σας παραθέσουμε τον προγνωστικό χάρτη για τον Ιούλιο , όπου για την χώρα μας και για την Ιταλία οι θερμοκρασίες παρουσιάζονται σε επίπεδα κανονικά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα .

Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές τον Ιούλιο ECMWF -EFFIS/Copernicus

Η παρούσα αναφορά γίνεται απλά και μόνο για να δούμε τι δείχνουν οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις. Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι η μακροπρόθεσμη πρόγνωση προσπαθεί να περιγράψει την τάση εξέλιξης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σχετική επιφύλαξη, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά της θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς της , σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής της

Πηγές : EFFIS / Copernicus ,  ECMWF , Atmospheric Blocking and Weather Extremes over the
Euro-Atlantic Sector – A Review (Lisa-Ann Kautz ….) 

Visited 13 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *