TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Ανάλυση καιρικής κατάστασης τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023- Σε ισχύ έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Το ανώτερο χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο το οποίο επηρεάζει μερικώς και τη χώρα μας έχει κινηθεί δυτικότερα και τα φαινόμενα στην περιοχή μας περιορίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια . Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα το σύστημα αυτό καθώς στροβιλίζεται , τις επόμενες μέρες θα κινηθεί ανατολικά και θα μας επηρεάσει από τα μέσα της εβδομάδος και μετά. Προς το παρόν το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (της Δευτέρας) ,ενώ για την νέα μεταβολή θα αναφερθούμε στο τέλος του άρθρου και πιο αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.

Περιοχές 24ωρου υετού Δευτέρας

Επισημαίνεται ότι σήμερα Δευτέρα (23-01-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο έως το απόγευμα, με εξασθένηση το βράδυ,  καθώς και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στη δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο θα εκδηλώνονται από 800 μέτρα και πάνω και θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Περιοχές 24ωρων χιονοπτώσεων Δευτέρας

Την Τρίτη (24-01-23) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και στην ανατολική Θεσσαλία και στις Σποράδες έως το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Περιοχές 24ωρου υετού Τρίτης

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά.

Περιοχές 24ωρου υετού Πέμπτης

Περιοχές 24ωρου υετού Πέμπτης σύμφωνα με τον δείκτη EFI.     

Οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια και ο δείκτης EFI δεν δείχνει ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Τα ποσά υετού αν και θα είναι μεγάλα,  δεν θα φτάσουν σε ακραία επίπεδα για την εποχή και γιαυτό ο δείκτης παραμένει σε πορτοκαλί επίπεδα (προς το παρόν).

Οι θερμοκρασίες πέφτουν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Την πτώση θα την καταλάβουμε καθώς όλες αυτές τις ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας βιώνουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα και έτσι απλά, η νέα κατάσταση θα μας “παραξενέψει” λίγο . Στο νέο σκηνικό του καιρού, οι θερμοκρασίες όπως φαίνονται παραπάνω δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές και κυμαίνονται λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά.

Το χαμηλό στη στάθμη των 850 hPa που την Πέμπτη βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας,  προκαλεί νότιο ρεύμα στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στα ανατολικά, όπου  εκεί το ρεύμα αυτό “εμποδίζει” τις ψυχρές μάζες της Βαλκανικής να κατέβουν νοτιότερα.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πολλές στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδος , καθώς και στη Θράκη (κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης), όπου εκεί θα χιονίσει και στα ημιορεινά.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στο βίντεο η κίνηση του ανώτερου χαμηλού στη στάθμη των 500hPa και την επιφάνεια, καθώς και τα ύψη 6ωρου υετού. Παρατηρείστε πως στροβιλίζεται το σύστημα αυτό, μέχρι να αρχίζει να μας επηρεάζει το βράδυ της Τετάρτης. Οι θερμοκρασίες στην στάθμη των 500 hPa έχουν ανέβει και δεν περνάνε πάνω απο την περιοχή μας. Υπάρχει επίσης στο βίντεο αναλυτική παρουσίαση του δείκτη EFI (Extreme Forecast Index) ανά ημέρα, που μας δείχνει την σημαντικότητα των βροχοπτώσεων , ενώ ακολουθούν τα προβλεπόμενα ύψη βροχής ανά ημέρα μέχρι και την Παρασκευή . Το βίντεο κλείνει με τις περιοχές χιονοπτώσεων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία .Οι χιονοπτώσεις θα είναι πολλές στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας καθώς και στη Θράκη (κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης), όπου εκεί θα χιονίσει και στα ημιορεινά.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ εδώ και λίγο καιρό επικαιροποιούνται 2 φορές το 24ωρο, άσχετα αν υπάρχουν αλλαγές ή όχι και ΔΕΝ αποτελούν σε καμία περίπτωση νέα Δελτία Επιδείνωσης . 

Ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρο της ΕΜΥ

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ 24-1-2023/ 02:40

Ιδιαίτερη δυναμική αναπτύσσεται από την περιοχή της Σύρτης έως τα ανοιχτά του Ιονίου και του Boot στη Ιταλία όπου δημιουργείται βαρομετρικό χαμηλό το οποίο βαθαίνει σημαντικά και θα επηρεάσει τη χώρα μας από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή (26&27/1/23) με πολύ έντονα φαινόμενα . Δείτε το video

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 21 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *