TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Προγνώσεις

Rex Block- Μιά σπάνια διάταξη των συστημάτων στη κεντρική Ευρώπη

Χωρίς σημαντικές βροχές μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος και με θερμοκρασίας από την Κυριακή και μετά σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή . Το αίτιο που προκαλεί την απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων είναι ένας εμποδισμός των συστημάτων να κινηθούν νοτιότερα και αυτό οφείλεται στην ύπαρξη ενός ισχυρού αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών πιέσεων) στη Κεντρική Ευρώπη

REX BLOCK- TI EINAI

Στη μετεωρολογία όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά , τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ( Blocking ) . Ένα τέτοιο Blocking θα δημιουργηθεί από την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Ευρώπη που καλείται ‘REX BLOCKING’ (προς τιμή του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex ο οποίος το μελέτησε το 1950)

Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη οιι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά ,ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει και η θερμοκρασία στη χώρα μας .

H  πτώση της θερμοκρασίας ουσιαστικά θα γίνει με το πέρασμα ενός μετώπου την Κυριακή από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια κατευθυνόμενο προς την Μαύρη Θάλασσα

Η διάταξη του φαινομένου “REX” αν και είναι συχνότερη στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις και στη περιοχή μας. Έτσι  λόγω αυτής της διάταξης των συστημάτων τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι της τάξης των 5 περίπου βαθμών από την Κυριακή και μετά με κάποιες «τυπικές»  βροχές. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι φυσιολογική αλλά μετά από τις δύο κακοκαιρίες που προηγήθηκαν το  φυσιολογικό καμία φορά φαίνεται «παράξενο». Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι το  “Rex Blocking” είναι πράγματι ένα φαινόμενο άξιο αναφοράς αλλά όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση για τυχόν έντονα φαινόμενα , αλλά για τη σπανιότητα με την οποία εμφανίζεται στα κεντρικά .

Η διάταξη αυτή θα λέγαμε πως μοιάζει αρκετά σαν τη διάταξη της Μεσημβρινής κυκλοφορίας , το λεγόμενο Omega Block, με την διαφορά ότι η διάταξη “Rex ” μπορεί να ανατροφοδοτεί μία ύφεση μέσης ή μεγάλης έκτασης σχεδόν στάσιμη πάνω από μια περιοχή , γύρω από τα πεδία υψηλών πιέσεων και να δίνει παρατεταμένα φαινόμενα. Αυτό μέχρι στιγμής φαίνεται να αφορά μόνο την περιοχή της Σύρτης και τα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Δευτέρα .

Visited 58 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *