Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Συστήματα Προειδοποίησης Έντονων Καιρικών Φαινομένων

Η παρουσίαση μου που έγινε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, (ΛΑΕΔ) όπου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) με θέμα, ” Έγκαιρες Προειδοποιήσεις για Έντονα Καιρικά Φαινόμενα” με σκοπό την παρουσίαση σύγχρονων εργαλείων έγκαιρων προειδοποιήσεων για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η ΕΜΥ εκτός από τις γενικές προγνώσεις εκδίδει και εξειδικευμένες προγνώσεις για την αεροναυτιλία και προειδοποιήσεις ακόμη και για ηφαιστειακή τέφρα που επηρεάζει τις αεροπορικές πτήσεις.

Επειδή ακόμη και σήμερα η ιστοσελίδα της ΕΜΥ είναι δύσχρηστη ,αποφασίσαμε να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις , αρχικά στις περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων

Ως Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο αποκτήσαμε λογαριασμό στο Twiiter και ενημερώνουμε το κοινό σε περιπώσεις εκτάκτων καιρικών φαινομένων. https://twitter.com/EmyEmk

H EMY θα πρέπει άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες να ενεργοποιήσει και τον Επίσημο Λογαριασμό της στο Twiiter https://twitter.com/EMY_HNMS. 

To σύστημα Meteoalarm που η ΕΜΥ χρησιμοποιεί επιχειρησιακά από το 2007 ( αλλά με θεσμική κατοχύρωση στο εσωτερικό) θέτει όρια προειδοποίησης για τα φαινόμενα που υποστηρίζει. Το σύστημα αυτό δεν προβλήθηκε για να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη.

Με πρωτοβουλία του WΜΟ γίνονται προσπάθειες αλλαγής του συστήματος αυτού με πληροφορίες παρατηρήσεων , εκτός από τις 48ωρες προγνώσεις .

Ο σχεδιασμός αφορά την επέκταση των προειδοποιήσεων για διάρκεια 5 ημερών μέσα από σύγχρονο σύστημα απεικόνισης όπως αυτό χρησιμοποιείται και από το EFAS (μέρος του προγράμματος Copernicus της ΕΕ)

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα EFAS https://www.efas.eu/

Το πρόγραμμα EFIS για πυρκαγές http://effis.jrc.ec.europa.eu/

Η παραπάνω σελίδα θα ενοποιήσει όλα τα συστήματα για τις πυρκαγιές .

Ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης του Νέου Συστήματος Προειδοποίησης

Με την παραπάνω διαφάνεια τελείωσα την παρουσίασή μου  στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Ταφύλλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διατελέσαντες Διοικητές και Υποδιοικητές της ΕΜΥ, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Πρόεδροι Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων, Πρόεδροι Ερευνητικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι Φορέων Υποδομής καθώς και το Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό της Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Μετεωρολογικών Κέντρων.

Ολες τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις δείτε από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ

http://hnms.gr/emy/el/about_emy/nea-sxetika-me-thn-emy?newsid=12

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *