Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Στο παραπάνω βίντεο παρατηρούμε οτι αυτή η κυκλοφορία διατηρείται περίπου μέχρι λίγο πριν το τέλος του δεκαημέρου του Δεκεμβρίου 2024 Αυτού του τύπου κυκλοφορία της ατμόσφαιρας προκαλεί πιό συχνούς ήπιους και υγρούς χειμώνες στην Κεντρική Ευρώπη, με τον υετό να σημειώνεται ως βροχή. Ο χρόνος θα δείξει .
Είναι οι ράγες του τραίνου του καιρού.
🎯 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
✅ Χωρίς σημαντικές βροχές τις επόμενες ημέρες . Πρόσκαιρα περισσότερα φαινόμενα Κυριακή προς Δευτέρα την ερχόμενη εβδομάδα, πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια .
📌ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ H ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ : https://t.co/SasESUELx5
⚠️ΔΕΙΤΕ… pic.twitter.com/lxpb4bJC1y— Theodoros Kolydas (@KolydasT) December 10, 2024
Αυτή η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της ζωνικής ροής συνοδεύεται με παράλληλη μείωση της συχνότητας της μεσημβρινής κυκλοφορίας (κίνηση κατά μεσημβρινό, από τα Β προς τα Ν) η οποία διατηρείται αμετάβλητη μόνο κατά την περίοδο Μαίου -Αυγούστου.
NEA ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ JET STREAM
Ένα πρωτοποριακό έργο έχει ξεκινήσει στην Ολλανδία όπου υπάρχει στόχος να μετρηθούν οι εντάσεις των τροποσφαιρικών ρευμάτων (Jet Stream) με χρήση σημάτων πίεσης που μετρώνται με επίγεια μικροβαρόμετρα. Απαιτείται παρακολούθηση του jet stream για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που σχετίζεται με τους στόχους του Κέντρου Έγκαιρης Προειδοποίησης (EWC).
Ο στόχος είναι να προσαρμοστούν δύο υπάρχουσες τεχνικές μέτρησης για την ανίχνευση jetstream.
Μία από τις μεθόδους βασίζεται στην ανίχνευση κυμάτων βαρύτητας ενώ η άλλη τεχνική βασίζεται στην παρεμβολή κυμάτων ακουστικής βαρύτητας, δηλαδή ηχητικών κυμάτων πολύ χαμηλής συχνότητας.
Και οι δύο μέθοδοι πρόκειται να εφαρμοστούν σε παγκόσμια δίκτυα εκεί όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα πολλών δεκαετιών. Αυτό επιτρέπει τόσο τη μετάδοση τώρα όσο και τις κλιματολογικές αναλύσεις. Το σύνολο δεδομένων που θα προκύψει θα συγκριθεί με υπάρχουσες παρατηρήσεις (από αεροσκάφη, δορυφορικά, radiosonde) και μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Το έργο έχει καθοριστεί από κοινού από μια ομάδα ερευνητών της KNMI με εξειδίκευση στη σεισμική ακουστική, τη μετεωρολογία, καθώς και συστήματα παρατήρησης με βάση τις μετρήσεις αεροσκαφών και τους δορυφόρους