Στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ για την προσαρμογή, παρακάτω παρουσιάζεται η ανακοίνωση της Ευρωπαικής Ένωσης η οποία επισημαίνει τις βασικές δράσεις που πρέπει να αναλάβουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της για την καλύτερη διαχείριση των αυξανόμενων κλιματικών κινδύνων, ιδίως για την εφαρμογή των υφιστάμενων πολιτικών και την αποσαφήνιση της ανάληψης ευθύνης έναντι του κινδύνου στις διαδικασίες διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να δοθεί μια ισχυρή και έγκαιρη απάντηση στον σαφή και υπαρκτό κίνδυνο περισσότερων κλιματικών καταστροφών.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την ανάγκη για αποδεικτικά στοιχεία χρήσιμα για τη λήψη αποφάσεων, όπως είναι η έκθεση EUCRA, οι πλέον πρόσφατες παρατηρήσεις σχετικά με τη θερμοκρασία, οι εκθέσεις προόδου και οι πληροφορίες σχετικά με το κόστος των κλιματικών ζημιών. Τονίζει την ανάγκη να αξιοποιηθούν πλήρως οι διαθέσιμες πληροφορίες για την τεκμηρίωση των επιλογών πολιτικής σε όλους τους τομείς. Κατά τα προσεχή έτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης θα πρέπει να εξετάζουν προδραστικά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας εργαλεία, τεχνολογίες και άλλα μέσα που υπάρχουν ήδη. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα και ανάπτυξη σαφούς πορείας προς τη βελτίωση της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας.
Τονίζεται επίσης ότι η Επιτροπή θα συμβάλει στις προσπάθειες παρακολούθησης και ανάλυσης του τρόπου με τον οποίο τα αφηγήματα παραπληροφόρησης εισέρχονται στον δημόσιο χώρο και επηρεάζουν τη γνώμη και τη συμπεριφορά. Θα ενισχύσει τη χρήση συναφών εργαλείων πολιτικής, ψηφιακών λύσεων και επικοινωνιακών προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για το κλίμα. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η συμμόρφωση με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες καλύπτει δεόντως την παραπληροφόρηση και ότι τα επιστημονικά δεδομένα για το κλίμα καλύπτονται δεόντως από τη συμμόρφωση των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Θα συνεργαστεί επίσης με εταίρους σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ως αυξανόμενης κοινωνικής πρόκλησης που έχει τις ρίζες της σε στρεβλά οικονομικά κίνητρα και συνιστά απειλή για τη λειτουργία των δημοκρατικών συστημάτων.
Μολονότι η παρούσα ανακοίνωση εστιάζει στη δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει επίσης την ανταλλαγή πείρας και πληροφοριών με τις χώρες-εταίρους της ΕΕ. Ο τομέας και η περιοχή δράσης που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις αποφάσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που λήφθηκαν κατά την COP28 της UNFCCC στο Ντουμπάι. Η Επιτροπή θα συμπεριλάβει προδραστικά συναφή θέματα σε διμερείς διαλόγους, μέσω πράσινων συμμαχιών και πράσινων εταιρικών σχέσεων, καθώς και σε σχετικά φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών και άλλα πολυμερή φόρουμ (όπως τα G7, G20, ΟΟΣΑ, WEF, ΠΟΕ). Επιπλέον, η Επιτροπή θα εξετάσει τη δυνατότητα διοργάνωσης διεθνούς συμποσίου για τη διαχείριση των παγκόσμιων κλιματικών κινδύνων το 2025, στο οποίο θα συμμετέχουν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, χρηματοδότες και οργανώσεις εμπειρογνωμόνων από ολόκληρο τον κόσμο.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, το κοινό, τις επιχειρήσεις και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αύξηση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της οικονομίας της ΕΕ. Μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες και την ευημερία μας.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών .