Η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων διοργάνωσε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 ημερίδα με θέμα τη «Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων της Άνδρου», υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου στον Πολυχώρο ΕΠΑ.Λ. Άνδρου . Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αναλύσεις και οι ομιλητές πρότειναν λύσεις στα προβλήματα της λειψυδρίας . Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιγράφεται αναλυτικά στον σύνδεσμο που ακολουθεί .
Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, στην ομιλία του στην ημερίδα που οργανώθηκε από την Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, αφού χαιρέτισε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους ομιλητές στον φιλόξενο χώρο του ΕΠΑΛ, ανέπτυξε την πολιτική του Δήμου για το νερό, η οποία κινείται σε δύο άξονες: *Ο ένας, είναι ο περιορισμός των απωλειών των υδάτινων πόρων *Ο δεύτερος, ο προγραμματισμός έργων που θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το πρόβλημα
Και στους δυο άξονες ο Δήμος Άνδρου κινείται ταχύτατα, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής. Στον πρώτο άξονα, βασικό εργαλείο αποτελεί η τηλεμετρία με την οποία εντοπίζεται άμεσα το πρόβλημα και γίνονται οι απαιτούμενς ενέργειες για την αποκατάστασή του. Ο Δήμος προχωρά επίσης στη στεγανοποίηση των δεξαμενών σε κάθε χωριό, στην επισκευή των δικτύων για περιορισμό στο μέγιστο δυνατό των διαρροών. Επίσης ξεκίνησαν οι αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης σε Μπατσί, Μακροτάνταλο, Άρνη με μελέτες και συμβάσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επίσης ο Δήμος προχωρά σε μελέτη για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμενων δικτύων ύδρευσης στην Χώρα και στις Στενιές και σιγά σιγά σε όλα τα χωριά, ανάλογα με τους πόρους φυσικά και για την υλοποίηση των έργων. Ανέφερε ότι, ειδικά για τη Χώρα, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ότι ύστερα από το αίτημα του Δήμου, έχει κηρυχτεί από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι αυτό μάς επιτρέπει να παρακαμφθεί εν πολλοίς η γραφειοκρατία, ώστε να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στο δίκτυο και τις πηγές.
Ακόμα, έχει υποβληθεί, από τον Απρίλιο, αίτημα για χρηματοδότηση αφαλατωτήρων σε Γαύριο, Χώρα, Κόρθι και Μπατσί και πριν από λίγες μέρες δεύτερο αίτημα, λόγω του κατεπείγοντος, για ενοικίαση αφαλατωτήρων και παράλληλα αίτημα στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου για προσωρινή τοποθέτηση τους. Παράλληλα στο αίτημα, εκτός από τους αφαλατωτήρες, συμπεριλαμβάνεται χρηματοδότηση για μικρούς διυληστήρες, επισκευές σε γεωτρήσεις και προμήθειες δεξαμενών προκειμένου η αποθήκευση του νερού να είναι περισσότερο επαρκής. Ο καθαρισμός των πηγών που πραγματοποιήθηκε, π.χ. σε Μεσαριά, Μένητες, Στενιές αξιοποιεί τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα του νησιού.
Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, δεν παρέλειψε να τονίσει την ατομική ευθύνη για λελογισμένη χρήση του νερού από όλους, με περιορισμό της χρήσης σε πισίνες, πότισμα γκαζόν, άσκοπα πλυσίματα αυτοκινήτων, σκαφών, αυλών.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλες πιο αποτελεσματικές λύσεις, οι οποίες όμως είναι μακροχρόνιες. Μια από αυτές είναι η λύση που δίδεται μέσα από τη μελέτη του αείμνηστου καθηγητή Πισσία και αφορά στην μελέτη τριών λιμνοδεξαμενών, χωρητικότητας 50.000 κυβικών εκάστη, για την οποία γίνεται επικαιροποίηση της ΜΠΕ η οποία έληξε το 2023, μια δεκαετία δηλαδή από τη χρονολογία που εγκρίθηκαν. Κλείνοντας, ο Θεοδόσης Σουσούδης, χαιρέτισε την εκδήλωση της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων, τονίζοντας την ανάγκη ανάλογων πρωτοβουλιών.
Στην εκδήλωση μετείχε διαδικτυακά και ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.