Το πρωί της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου εκδόθηκε έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ , όπου η κακοκαιρία πήρε το όνομα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” με βάση την λίστα των κακοκαιριών της Εumetnet του Group της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
⚠️⚠️⚠️ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Από σήμερα Παρασκευή (15/11) και ως αργά το βράδυ του Σαββάτου (16/11) ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από πλευράς… pic.twitter.com/QaOMER1bJi— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 15, 2024
Το απόγευμα της Κυριακής 17 Νοεμβρίου και ενώ η κακοκαιρία Αλέξανδρος είχε κινηθεί ανατολικά επηρεάζοντας την Ανατολική Μεσόγειο, σπό τη δορυφορική καταμέτρηση του 24ωρου ύψους βροχής, είχαμε ως δεδομένο ότι το περισσότερο νερό έπεσε στο βορειοδυτικό Αιγαίο και στις θαλάσσιες περιοχές της νότιας Εύβοιας, με 141mm σύμφωνα με τις μετρήσεις της JAXA της διαστημικής Ιαπωνικής Υπηρεσίας.
Με βάση τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστυεροσκοπείου Αθηνών και της ομάδος meteo τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στη Κεντρική Ευβοια και έφτασαν τα 155mm βροχής .
Τα ύψη βροχής είτε σε 12ωρη ή 24ωρη βάση σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν τα όρια επικινδυνότητας των βροχοπτώσεων (κόκκινος συναγερμός) που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ , τα οποία βασίζονται στο σύστημα προειδοποιήσεων Meteoalarm της Eumetnet και είναι αποδεκτά από όλη τη μετεωρολογική κοινότητα.
Στην ανατολική Ελλάδα ύψος βροχής πάνω από 60 mm το 12ωρο και 75 mm το 24ωρο χαρακτηρίζονται και είναι επικίνδυνα , ενώ στη Δυτική Ελλάδα τα όρια είναι υψηλότερα .
Τα παραπάνω όρια έχουν προκύψει από ανάλυση και μελέτη των περιπτώσεων όπου έχουν παρατηρηθεί επικίνδυνα φαινόμενα στον Ελληνικό χώρο, ενώ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η συνοπτική διάταξη των συστημάτων. Άλλη κατανομή βροχής παρουσιάζει μια κυκλοφορία τύπου Ωμέγα Block ( περίπτωση Daniel ) και άλλη χαμηλό , όπως της καοκοκαιρίας Αλέξανδρος που από την το Ιόνιο κινήθηκε μέχρι το ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπου τα όρια αυτό μπορούν να αλλάξουν προς τα πάνω η προς τα κάτω, όταν υπάρχουν θέματα τοπογραφίαςτων περιοχών (ρέματα ή καμένες εκτάσεις) ή εκεί όπου προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα των φαινομένων.
Χάρτης: Tα ύψη βροχής το τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής από την κακοκαιρία Αλέξανδρος.
Η κακοκαιρία Αλέξανδρος αφού πέρασε από τη χώρα μας προκάλεσε μεγάλα ύψη βροχής και στα νότια τμήματα της Τουρκίας , όπου τοπικά ξεπέρασαν και τα 200mm βροχής . Οι περιοχές με κίτρινο χρωματισμό στον παραπάνω χάρτη μας δηλώνουν ύψη βροχής από 100-200mm, τιμές που είναι υψηλές , αλλά όχι πολύ, δεδομένης της εποχής και του τριήμερου στο οποίο αναφέρονται .
Για την προοπτική του καιρού αυτή την εβδομάδα δεν προβλέπεται κάτι το ακραίο από πλευράς καιρικών φαινομένων
🎯 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
✅ Δυτικό ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει από την Τρίτη και μετά βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα τα Βόρεια και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανέβει στα μέσα της εβδομάδος και θα πέσει αισθητά το Σαββατοκύριακο . Οι άνεμοι εως 7… pic.twitter.com/8PcCc0kY7X— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 17, 2024
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο στα μέσα αυτής της εβδομάδος και θα πέσει αρκετά την Κυριακή σύμφωνα με το παρακάτω μετεώγραμμα της Αθήνας , το οποίο μας δείχνει τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850hPa.