Μέχρι και τον 19ο αιώνα πολλοί τυφώνες στις Δυτικές Ινδίες πήραν το όνομά τους από τη συγκεκριμένη ημέρα των αγίων κατά την οποία σημειώθηκαν. Ο Ivan R. Tannehill περιγράφει στο βιβλίο του “Hurricanes” όπου φέρνει ως παράδειγμα, τον «Τυφώνα Σάντα Άννα» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 26 Ιουλίου 1825 και τον «Σαν Φελίπε» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 13 Σεπτεμβρίου και στα δύο 1876 και 1928.
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Ονόματα σε μεγάλες κακοκαιρίες όμως είχαν δοθεί και στη χώρα μας όπως στη «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» το 1896 καθώς και «Στον καιρό της Κολώνας» το 1852 . Στην πρώτη κακοκαιρία έχασαν την ζωή τους 62 άνθρωποι και σημειώθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Φιλίππου , ενώ στη δεύτερη έπεσε μια από τις 3 κολώνες στο ναό του Ολυμπίου Διός. Πολλοί πίστευαν τότε ότι αυτό ήταν κακό σημάδι και θεώρησαν το γεγονός αυτό ότι ήταν «υπεύθυνο» για τα θύματα της χολέρας στην Αθήνα το 1854.
Σε Παγκόσμιο επίπεδο ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων ήταν ο ΑυστραλοΒρετανός Clement Wragge στην Αυστραλία και για το έργο του κάνουμε εκτενή αναφορά σε παλαιότερη ανάρτησή μας
Ο CLEMENT WRAGGE KAI H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝΩΝ
Σε Παγκόσμιο επίπεδο ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων ήταν ο ΑυστραλοΒρετανός Clement Wragge στην Αυστραλία . Ο Wragge έφυγε από την Αγγλία για την Αυστραλία το 1883 και την 1η Ιανουαρίου 1887 διορίστηκε κυβερνητικός μετεωρολόγος για το Κουίνσλαντ. Παντρεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1877 την Leonora Edith Florence d’Eresby Thornton.
Η αρχική του ιδέα ήταν να ονομάσει τους κυκλώνες με τα αρχικά του Ελληνικού Αλφαβήτου και λίγο αργότερα με ονόματα από την Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία. Αργότερα χρησιμοποίησε ονόματα μορφών από την Πολυνησιακή μυθολογία, ακόμη και από πολιτικούς , όσους δεν πολυσυμπαθούσε!
Οι κυκλώνες που έφεραν ονόματα πολιτικών από τον Wragge ήταν οι James Drake, Edmund Barton και Alfred Deakin, ενώ υπήρξαν και άλλα εξωτικά ονόματα που χρησιμοποίησε όπως Ξέρξης, Αννίβας, Blucher και Τeman.
Λέγεται ότι την πρώτη φορά που έβαλε όνομα σε βαρομετρικό χαμηλό αυτό ήταν της γυναίκας του, το (L)eonora) . Έγραψε πρώτα το L και αργότερα συμπλήρωσε το όνομά της Γεγονός είναι ότι μετά τη συνταξιοδότηση του Wragge , η πρακτική της ονομασίας κυκλώνων θα έπαυε για εξήντα χρόνια για να συνεχιστεί αργότερα επίσημα από τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό WMO.
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ
Ο Αυστραλοβρετανός #Clement_Wragge (στη φωτο δεξιά) σε προσπάθεια να σπάσει την ξηρασία του 1902 στην Αυστραλία αγόρασε μια σειρά από πυροβόλα Stiger Votex, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν βροχή βομβαρδίζοντας τα σύννεφα. Σε λίγο μια ωραία ιστορία από το @News247gr pic.twitter.com/gOTjBRd1g9— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 30, 2021
ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΥΚΛΩΝΩΝ
Ο κυκλώνας Sigma ήταν ο πρώτος τροπικός κυκλώνας που πήρε ονομασία από τον Wregge και ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας στις 26–27 Ιανουαρίου 1896. Συνολικά 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπήρξαν 3 αγοούμενοι
Τον Ιανουάριο του 1898, ο κυκλώνας Eline έφτασε στην ξηρά κοντά στο Mackay του Κουίνσλαντ. Το ξενοδοχείο Cremorne στο βόρειο Mackay υπέστη ζημιές, καθώς και η εκκλησία των Μεθοδιστών στην οδό Gregory.
Τρίτος στην σειρά των ονομασιών βρίσκεται ο τροπικός κυκλώνας Mahina όταν έφτασε στο Κουίνσλαντ ως ένας εξαιρετικά ισχυρός τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 5 στις 4 Μαρτίου 1899 και προκάλεσε surge wave ύψους 40 ποδιών, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι πλημμύρες σκότωσαν 400–410 ανθρώπους, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο κυκλώνα στην ιστορία της Αυστραλίας.
Περισσότερα για τον κυκλώνα Mahina στο αναλυτικό άρθρο .
Σχετικά με την ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων υπάρχει η εντύπωση ότι τα ονόματα δίνονται από υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες τα ονόματα δίνονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό . Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα του Οργανισμού όπου είναι αναρτημένες λίστες οι οποίες που αναφέρονται στα ονόματα τα οποία θα ισχύσουν για τα επόμενα 6 χρόνια και αφορούν κάθε περιοχή σύμφωνα με τονχάρτη.