Αρθρογραφια

Γιατί υπάρχει δυσκολία ονομασίας των καυσώνων ;

Σε αντίθεση με τους τυφώνες και τις καταιγίδες, που έχουν ένα τυπικό σύστημα ονομασίας -που συντονίζεται από διεθνείς μετεωρολογικούς οργανισμούς- η ονομασία του καύσωνα στερείται καθολικού πρωτοκόλλου. Αντίθετα, τα ερευνητικά ιδρύματα ή οι οργανισμοί που σχετίζονται με το κλίμα συχνά πρωτοστατούν στην απόδοση ονομάτων στους καύσωνες. Αυτό οδήγησε πέρσι  σε διαφωνίες σχετικά με τα ονόματα του καύσωνα, όπου  δόθηκαν ονομασίες Χάρων και Κέρβερος, καθώς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υποστηρίζουν ότι αυτά τα αστεία ονόματα απομακρύνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την απειλή που αποτελούν οι καύσωνες για το κοινό. Μπορεί αυτά τα ονόματα να φαίνονται διασκεδαστικά στο κοινό, υπήρξαν όμως μεγάλες διαμάχες μεταξύ των Μετεωρολογικών Οργανώσεων σχετικά με αυτά τα ονόματα και την ονομασία των κυμάτων καύσωνα γενικά.

Ωστόσο, άλλοι διαφωνούν καθώς πιστεύουν ότι η παροχή ονομάτων σε αυτές τις περιόδους ανόδου της θερμοκρασίας βοηθά στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού και της κατανόησης αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι  όπως η ονομασία τυφώνων και κυκλώνων βοηθά στην επικοινωνία, έτσι και τα ονόματα του καύσωνα επιτρέπουν στους μετεωρολόγους, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες να επικοινωνούν αποτελεσματικά τη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο του γεγονότος στο κοινό. Επιπλέον, τα ονομαζόμενα κύματα καύσωνα μπορεί να είναι πιο αξιομνημόνευτα και πιο αξιόπιστα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επί του παρόντος, οι καύσωνες ονομάζονται κυρίως από ορισμένους εθνικούς μετεωρολογικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να υπογραμμίσουν τη βαρύτητά τους. Οι επίσημοι μετεωρολογικοί φορείς διστάζουν να ονομάσουν τους ίδιους τους καύσωνες λόγω των λόγων που αναφέρθηκαν προηγουμένως αλλά και λόγω της περίπλοκης φύσης των καύσωνα και της δυσκολίας να ξεχωρίσουν το ένα γεγονός από το άλλο. Διαφορετικά τα όρια σε Ιταλία , Ελλάδα και Κύπρο για παράδειγμα .

Τα κύματα καύσωνα συχνά δεν είναι ξεχωριστά γεγονότα, αλλά μπορούν να συγχωνευθούν μεταξύ τους και να διασχίσουν διεθνή σύνορα καθώς δημιουργούνται καιρικά συστήματα. Με πολλή προσοχή πέρσι από την ΕΜΥ δόθηκε το όνομα Cleon στο ισχυρότατο καύσωνα που τον Ιούλιο επηρέασε την χώρα.

Ο περσινός καύσωνας είναι ο ίδιος με  του Κέρβερου και του Χάροντα που ονομάστηκε από τον Antonio Sanò, μηχανικό μετεωρολογίας και ο ιδρυτή της ιταλικής ιστοσελίδας για τον καιρό iLMeteo. Λόγω της αδράνειας του επίσημου φορέα, έδωσε το όνομα ο ίδιος, βρίσκοντας τις “συνδηλώσεις του φλογερού κάτω κόσμου” σχετικές με αυτές των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, αυτό αποδοκιμάστηκε από έγκριτους οργανισμούς καθώς έδωσε την εντύπωση ότι οι καύσωνες είχαν ονομαστεί επίσημα από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία. Oρισμένες τοπικές αρχές ήδη εδώ και δύο χρόνια άρχισαν να ονομάζουν τους καύσωνες, όπως η τοπική αρχή της Σεβίλλης στην Ισπανία, η οποία ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ονομασίας στον καύσωνα τον Ιούνιο του 2022.

Γεγονός είναι ότι η “διαμάχη”  γύρω από την αναγκαιότητα και τη διαδικασία ονομασίας των κυμάτων καύσωνα πιθανότατα μόνο θα επιδεινωθεί .  Το ίδιο το θέμα καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης, καθώς αυτή ήταν μια συζήτηση που δεν χρειαζόταν να γίνει προηγουμένως, καθώς τα κύματα καύσωνα ήταν ένα φαινόμενο και όχι τόσο σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, καθώς η ονομασία των κυμάτων καύσωνα γίνεται μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη η  συζήτηση, ελπίζουμε ότι αυτό  θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την ετοιμότητα του κοινού απέναντι σε αυτά τα ακραία φαινόμενα καύσωνα. Επίσης, θα αναγκάσει ίσως να υπάρξουν περισσότερες αλλαγές και να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη αυτών των καταστροφών, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Τέλος, υποδηλώνει την επείγουσα ανάγκη να αναγνωρίσουμε τις τρομερές συνέπειές τους και να προσαρμόσουμε ανάλογα τη συμπεριφορά μας. Έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε με ενέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν θετικές επιπτώσεις.

Πηγή: https://skoot.eco

Visited 95 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *