Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα πανεπιστήμια παρείχαν πρόσβαση σε σημειώσεις διαλέξεων, υλικό αξιολόγησης και ηχογραφήσεις διαλέξεων. Πρωτοπόρο σε αυτές τις ενέργειες ήταν το Open Course Ware του MIT, το 2002. Ακολούθησε το Open Yale Courses, το 2007. Πολλές άλλες σχολές ξεκίνησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες στη συνέχεια. Δημιουργήθηκε λοιπόν, η ανάγκη για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτούς τους εκπαιδευτικούς πόρους. Έτσι, το 2007, μια δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία, το iTunes U ξεκίνησε τη λειτουργία της. Από όλα τα παραπάνω έλειπε όμως το στοιχείο της διδασκαλίας, δηλαδή η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητή-εκπαιδευτικού σε μια διαδικασία οργανωμένης μετάδοσης της γνώσης, σε μια δομή που να έχει νόημα και συνέχεια. Αυτή η έλλειψη καλύφθηκε από το πρώτο MOOC
Τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα ( Massive Open Online Course MOOC) είναι διαδικτυακά μαθήματα τα οποία σκοπεύουν στην απεριόριστη συμμετοχή και την ανοικτή πρόσβαση μέσω διαδικτύου Εκτός από το παραδοσιακό υλικό εκμάθησης, όπως βιντεοσκοπημένες ομιλίες, υλικό μελέτης και προβλήματα, πολλά ΜΑΔΜ παρέχουν διαδραστικά φόρουμ χρηστών για την υποστήριξη αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σπουδαστών, καθηγητών και βοηθών διδασκαλίας.
Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΣΗΣ
To Coursera, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα online learning για ανώτερη εκπαίδευση, με 65 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο που τη χρησιμοποιούν για κατάρτιση στις δεξιότητες του μέλλοντος, και η οποία προσφέρει 1500+ δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα. Πολλά από τα μαθήματα διδάσκονται από κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως,. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ακολουθώντας το παράδειγμα τεσσάρων διεθνώς αναγνωρισμένων αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Stanford, Michigan, Princeton και Pennsylvania) «ανέβασαν» σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα κάποια από τα μαθήματά τους, προσφέροντάς τα εντελώς δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η πλατφόρμα ανήκει στον οργανισμό COURSERA, που ίδρυσαν οι καθηγητές Επιστημών της Πληροφορικής Andrew Ng και Daphne Koller ,από το πανεπιστήμιο Stanford.
Το σκεπτικό των ιδρυτών της εταιρείας COURSERA είναι πολύ απλό και (ακούγεται) κοινωνικά δίκαιο ως και επαναστατικό. Τα έξοδα για πανεπιστημιακές σπουδές αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και εκατομμύρια νέοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν την μόρφωση που επιθυμούν και χρειάζονται. Εφόσον η γνώση φέρνει ανάπτυξη και η τεχνολογία το επιτρέπει, γιατί να μην προσφέρονται τα πανεπιστημιακά μαθήματα σε κάθε ενδιαφερόμενο δωρεάν και μάλιστα από το σπίτι του; Προς τι οι εισαγωγικές εξετάσεις, το άγχος, η περιπέτεια της ξενιτιάς για σπουδές, οι μετακινήσεις; Οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε βαθμολογούμενες εργασίες, projects, υλικό ανάγνωσης και θα τους δοθεί πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του μαθήματος που μπορούν να προσθέσουν στο προφίλ τους στο Linkedin. Τα μαθήματα καλύπτουν θέματα από τη δημόσια υγεία έως και τον προγραμματισμό, τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, μαθήματα κιθάρας, λογιστικής κ.α. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν αλλά μπορεί να χρειαστεί να καταβάλεις ένα ποσό για να την έκδοση πιστοποιητικού παρακολούθησης, παράλληλα όμως έχεις τη δυνατότητα να αιτηθείς υποτροφίας.
ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ;
Φυσικά όλη αυτή η ιστορία δεν μπορεί να είναι εντελώς δωρεάν. Από πού θα πληρώνονται οι διδάσκοντες και από πού θα προκύπτουν έσοδα για τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν, και πώς θα βγάλει και το «κατιτί» της η εταιρεία που έστησε και συντηρεί την πλατφόρμα; Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia,η πρώτη φάση του όλου εγχειρήματος στήθηκε με την οικονομική ενίσχυση- ύψους $16 εκατομμυρίων- χορηγών, όπως οι L.JohnDoerr και ScottSandell , των επενδυτικών κολοσσών Kleiner, Perkins, Caufield &Byersκαι New Enterprise Associates. Σταδιακά οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώνουν για την πιστοποίηση των μαθημάτων που ολοκληρώνουν, ενώ τα έσοδα θα διανέμονται στα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην κοινοπραξία με ποσοστό 20% επί των ακαθάριστων κερδών. Εφόσον τα μαθήματα εξακολουθήσουν όμως να προσφέρονται δωρεάν, ποια μπορεί να είναι τα κέρδη θα ρωτήσει εύλογα ο αναγνώστης.
Είπαμε ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να χρεώνουν-τουλάχιστον για την πιστοποίηση (για τα πανεπιστημιακά credits) αλλά υπάρχουν κι άλλες πηγές εσόδων, όπως από διαφημίσεις (φανταστείτε ότι ορισμένα μαθήματα τα παρακολούθησαν περίπου 100.000 φοιτητές) ή από την πώληση στοιχείων σε ενδιαφερόμενες εταιρείες…π.χ μια εταιρεία θα πληρώνει για να παίρνει από την COURSERA τον κατάλογο με το 2% των καλύτερων σχεδιαστών, μηχανικών κλπ. (αλήθεια αυτό είναι νόμιμο, άραγε;)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν αυτή την εποχή στην «κοινοπραξία» της εταιρίας COURSERAείναι 33 από τα οποία τα περισσότερα (25 για την ακρίβεια) είναι αμερικάνικα. Μπορείτε να δείτε τα Πανεπιστήμια παρακάτω:
Berklee College of Music ΗΠΑ, Brown University ΗΠΑ, California Institute of Technology ΗΠΑ, Columbia University ΗΠΑ, Duke University ΗΠΑ, École Polytechnique Fédérale de Lausanne ΕΛΒΕΤΙΑ, Emory University ΗΠΑ, Georgia Institute of Technology ΗΠΑ, Hebrew University of Jerusalem ΙΣΡΑΗΛ, Icahn School of Medicine at Mount Sinai ΗΠΑ, Johns Hopkins University ΗΠΑ, Ohio State University ΗΠΑ, Princeton University ΗΠΑ,Rice University HΠΑ, Stanford University ΗΠΑ, The Hong Kong University of Science and Technology ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ, The University of British Columbia ΚΑΝΑΔΑΣ, University of California, Irvine ΗΠΑ, University of California, San Francisco ΗΠΑ, University of EdinburghΜ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ, University of Florida ΗΠΑ, University of Illinois at Urbana-Champaign ΗΠΑ,University of London International Programmes Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ, University of Maryland, College Park ΗΠΑ, University of Melbourne ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,University of Michigan ΗΠΑ, University of Pennsylvania ΗΠΑ, University of Pittsburgh ΗΠΑ, University of Toronto ΚΑΝΑΔΑΣ, University of VirginiaΗΠΑ, University of Washington ΗΠΑ, Vanderbilt University ΗΠΑ, Wesleyan University ΗΠΑ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ
Sciences, Business &Management, Computer Science: Artificial Intelligence, Robotics, Vision Computer Science: Programming,Software Engineering Computer Science: Systems, Security, Networking Computer Science: Theory Economics, Finance, Education, Electrical and Materials Engineering, Food and Nutrition, Health and Society & Medical Ethics, Humanities, Information, Technology and Design, Law, Mathematics, Medicine, Music, Film and Audio Engineering , Physical& Earth Sciences, Social Sciences, Statistics, Data Analysis, and Scientific Computing
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ:
Καθώς τα μαθήματα είναι δωρεάν, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το μάθημα που επιθυμεί χωρίς καμία υποχρέωση ή προ-απαιτούμενη γνώση. Παρακολουθώντας είτε «ψήνεσαι» και συνεχίζεις, είτε «τα βρίσκεις μπαστούνια» και εγκαταλείπεις. Φυσικά είναι λογικό ότι σε πολλά μαθήματα χρειάζεται να έχει κάποιος βασική γνώση τόσο του γνωστικού αντικειμένου (επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) όσο και της αγγλικής γλώσσας (σε σχετικά προχωρημένο επίπεδο-poficiency Γ1 τουλάχιστον) για να είναι σε θέση να διαβάσει τη σχετική βιβλιογραφία, να παρακολουθήσει τις ολιγόλεπτες βιντεοσκοπημένες διαλέξεις των καθηγητών και να συμμετέχει στα φόρουμ, όπου γίνονται συζητήσεις και ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ των συμφοιτητών.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η εγγραφή είναι πολύ απλή. Αν διαθέτεις υπολογιστή και σχετικά γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα https://www.coursera.org/ και διαβάζεις πληροφορίες για τα προσφερόμενα μαθήματα (325 σήμερα που γράφουμε) των πανεπιστημίων που συμμετέχουν (33 σε αυτή τη φάση). Δημιουργείς το λογαριασμό σου δίνοντας τα στοιχεία σου και την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και ξεκινάς.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ-ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Τα περισσότερα μαθήματα διαρκούν 5-12 εβδομάδες και προσφέρονται με τη μορφή βιντεοσκοπημένων διαλέξεων (όχι πάνω από 10 λεπτά σε διάρκεια η κάθε μια) που συνοδεύονται από σχετική βιβλιογραφία και κάποιες δραστηριότητες-εργασίες. Σε ορισμένα μαθήματα, όπου το επιτρέπει το γνωστικό αντικείμενο και είναι πρακτικά δυνατό, η αξιολόγηση γίνεται μεταξύ συμφοιτητών (peer evaluation) ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις βασίζεται στις εργασίες που πρέπει να κατατεθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Κατά μέσο όρο απαιτείται διάβασμα περίπου 7 ωρών την εβδομάδα αλλά μπορεί και περισσότερο ανάλογα με τη γνώση του αντικειμένου, το υπόβαθρο στην αγγλική γλώσσα και τη διάθεση του καθενός να αξιοποιήσει συμπληρωματικές πηγές και να μελετήσει διεξοδικότερα, πέρα από τα υποχρεωτικά άρθρα πάνω στα οποία βασίζονται και ορισμένες από τις εργασίες.
Για να δεις όλα τα online courses που προσφέρονται δωρεάν από το Coursera μπορείς να επισκεφθείς τη σχετική ηλεκτρονική σελίδα, εδώ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ -ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Πέραν της απλής εκδόσεως Coursera υπάρχει και η υπηρεσία Coursera Plus με 7000 courses από τα οποία τα 1099 είναι σχετικά με την μετεωρολογία . Όταν εγγραφείτε μπορείτε να ξεκινήσετε να παρακολουθήσετε όποιο μάθημα σας ενδιαφέρει .
Επιλέξαμε ως πρώτο μάθημα Μετεωρολογίας τις στρατηγικές για να νικήσουμε σε μια regatta που βρίσκεται πρώτο στον παραπάνω πίνακα επιλογών
Το μάθημα είναι χωρισμένο σε 6 ενότητες και χρειαζόμαστε 17 ώρες για να το ολοκληρώσουμε .
Το Coursera όπως όλα τα MOOC προσφέρουν στους μαθητές συνεργατικούς χώρους στους οποίους αλληλεπιδρούν και ενισχύουν την εργασία τους με την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος εργαλείων, από τα παραδοσιακά φόρουμ έως τη χρήση των δικών τους μέσων κοινωνικής δικτύωσης Web 2.0 και των ομάδων του facebook. Τα υβριδικά, συνεταιριστικά, προσαρμοστικά και άλλα παρόμοια MOOCs ενισχύουν τη χρήση κοινωνικών δικτύων, τα οποία όμως δημιουργούν και δύο είδη προβλημάτων:
- τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών που δεν μπορούν να μελετηθούν σε βάθος
- δυσκολία απάντησης σε ένα τεράστιο αριθμό φοιτητών.
Καλό διάβασμα !