TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Στρόβιλοι von Karman στις 24 Μαΐου 2024

Το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ευκρίνειας (MODIS) στο Terra της NASA κατέγραψε την παρακάτω εικόνα των στροβιλιζόμενων “μονοπατιών”  των νεφών στις 24 Μαΐου 2024 ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου .


Von Kármán vortices southwest of Cabo Verde – 24 May 2024

Σε μια σχετικά καθαρή μέρα, όπως ήταν η 24η Μαΐου 2024 οι πανύψηλες κορυφές στο Fogo  , το Santo Antão (Mindelo)  και το São Nicolau ξεχώριζαν ανάμεσα στα πιο επίπεδα νησιά του Cabo Verde (Πράσινου Ακρωτηρίου). Αυτά τα ηφαιστειακά νησιά, στο αρχιπέλαγος, είναι αρκετά ψηλά ώστε να διαταράξουν τις διερχόμενες αέριες μάζες και τα σύννεφα με τρόπο που πολύ θα εκτιμούσε ο Theodore von Kármán – ο καταξιωμένος μαθηματικός, μηχανικός αεροδιαστημικής και ένας από τους ιδρυτές του Jet Propulsion Laboratory.

Τα μονοπάτια ονομάζονται δρόμοι δίνης von Kármán, ένα χαρακτηριστικό μοτίβο που μπορεί να συμβεί όταν ένα ρευστό περνάει από ένα ψηλό, απομονωμένο, ακίνητο αντικείμενο. Το 1912, ο von Kármán ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της ταλαντούμενης ροής με μαθηματικούς όρους, ενώ εργαζόταν ως βοηθός toυ πρωτοπόρου Γερμανoύ επιστήμονα ρευστοδυναμικής Ludwig Prandtl. «Διαπίστωσα ότι μόνο η αντισυμμετρική διάταξη θα μπορούσε να είναι σταθερή και μόνο για μια ορισμένη αναλογία της απόστασης μεταξύ των σειρών και της απόστασης μεταξύ δύο διαδοχικών στροβίλων κάθε σειράς», έγραψε αργότερα ο von Kármán για την ανακάλυψή του  Με άλλα λόγια, οι δίνες είναι πάντα μετατοπισμένες και ποτέ δεν ευθυγραμμίζονται.

O Von Kármán ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Göttingen (Γερμανία) όταν μελετούσε τις δίνες. Παρέμεινε στη Γερμανία μέχρι το 1930, με τριετή διακοπή για να υπηρετήσει στον Αυστροουγγρικό στρατό. Ανησυχώντας για την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία, ο von Kármán δέχτηκε μια πρόταση να διευθύνει το νέο Αεροναυτικό Εργαστήριο Daniel Guggenheim στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια το 1930. Αυτό το εργαστήριο αργότερα έγινε το επίσημο Εργαστήριο της NASA το 1958.

Πλήρης αναφορά και εξήγηση για  το φαινόμενο εδώ 

Visited 32 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *