Education TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Τι είναι τα θαλάσσια ρεύματα έλξης ή Rip Currents; Τι πρέπει να κάνουμε αν τα συναντήσουμε.

Τα ρεύματα έλξης ( ή ρεύματα σχισμής) είναι ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και αποτελούν στενές λωρίδες ταχέως κινούμενου νερού που επικρατούν κατά μήκος των πολλών ακτών στον κόσμο.  Τα ρεύματα αυτά σχηματίζονται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος των ακτών . Αυτή η περίσσεια νερού θα τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης. Όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, όπως ένας ύφαλος, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στην ανοικτή θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα ρεύμα έλξης μέσω αυτού του κενού. Το νερό που έχει ωθηθεί προς τα πάνω κοντά στην παραλία ρέει κατά μήκος της ακτής προς το εξερχόμενο ρήγμα ως «τροφοδοτικό ρεύμα». Στις περιοχές που εμφανίζονται περιλαμβάνονται αυτές των δυτικών ακτών των ΗΠΑ, κατά μήκος των ακτών των Μεγάλων Λιμνών, της Μαύρης θάλασσας αλλά και του Αιγαίου ή Ιονίου .Τα ρεύματα αυτά κινούνται  με ταχύτητες έως και οκτώ πόδια ανά δευτερόλεπτο, (8.8 km/h) δηλαδή γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή !

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Οι πανικόβλητοι κολυμβητές συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ρεύμα έλξης  κολυμπώντας κατευθείαν πίσω στην ακτή – θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο πνιγμού λόγω κούρασης. ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ!

Οι ναυαγοσώστες διασώζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους , αλλά υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι στις ΗΠΑ χάνουν την ζωή τους από αυτά τα ρεύματα ετησίως.

Αν πιαστείτε σε τέτοιο ρεύμα μην το παλεύετε! Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή και κολυμπήστε πίσω στη στεριά υπό γωνία. 

Ενώ οι όροι συχνά συγχέονται, τα ρεύματα έλξης διαφέρουν από την παλίρροια. Η παλίρροια είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ρεύματος που σχετίζεται με την ταχεία κίνηση του παλιρροϊκού νερού μέσω των εισαγωγών και των εκβολών των εκβολών ποταμών, των επιχώσεων και των λιμανιών.

Τα ρεύματα έλξης, ή τα ρεύματα σχισμής, είναι πολύ ισχυρά ρεύματα που όταν τα δει κανείς από την ακτή, μερικά από τα κύματα σπάνε καθώς περνούν πάνω από το ανάχωμα, όπως διακρίνεται στο σχήμα , τα ενώ τα κύματα στο ρήγμα φτάνουν στην ακτή χωρίς να σπάσουν. Κατά τη διάρκεια του ρεύματος, φαίνονται αφροί να κινούνται προς την ανοιχτή θάλασσα με τη μορφή καναλιού και το χρώμα του νερού αλλάζει προς την ανοιχτή θάλασσα.

 Σε αντίθεση με ό,τι είναι κοινώς γνωστό στο κοινό, τα ρεύματα έλξης σίγουρα δεν τραβούν τον κόσμο στον πάτο, μεταφέρουν αυτούς που πιάνονται στο ρεύμα μακριά από την ακτή και προς τα ανοιχτά.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Συμβάντα πνιγμού συμβαίνουν ως αποτέλεσμα ανθρώπων που πιάνονται στο ορμητικό ρεύμα, προσπαθώντας να επιστρέψουν στην ακτή με φόβο και πανικό, ως αποτέλεσμα να ανασυρθούν από σχετικά ασφαλή ρηχά νερά, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένοι και να μην μπορούν να κρατήσουν τους εαυτούς τους στο νερό. Ο καλύτερος τρόπος δράσης για ένα άτομο που έχει παγιδευτεί στο ρεύμα είναι να ενεργεί ήρεμα και να μην πανικοβάλλεται. Μην προσπαθήσετε να κολυμπήσετε προς την ακτή καθώς είναι αδύνατο να πάτε κόντρα στο ρεύμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ρεύμα έλξης είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο και θα τελειώσει μετά από λίγο, και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε μέχρι την περιοχή που δεν υπάρχει ρεύμα παράλληλo με την ακτή χωρίς βιασύνη. Ωστόσο, εάν υπάρχει υπερβολική κούραση για να κολυμπήσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια προσπαθώντας να παραμείνετε στην επιφάνεια.

Ο ΛΟΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ 

Τα ρεύματα αυτά σχηματίζονται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος των ακτών . Αυτή η περίσσεια νερού θα τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης. Όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, όπως ένας ύφαλος, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στην ανοικτή θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα ρεύμα έλξης μέσω αυτού του κενού. Το νερό που έχει ωθηθεί προς τα πάνω κοντά στην παραλία ρέει κατά μήκος της ακτής προς το εξερχόμενο ρήγμα ως «τροφοδοτικό ρεύμα». Η περίσσεια του νερού ρέει σε ορθή γωνία προς την παραλία, σε ένα στενό ρεύμα που ονομάζεται «λαιμός». Όταν το νερό στο ρεύμα έλξης φτάσει έξω από τις γραμμές των κυμάτων που σπάνε, η ροή διασκορπίζεται λοξά, χάνει ισχύ και διαχέεται σε αυτό που είναι γνωστό ως “κεφαλή” του σχίσματος.

 Τα ρεύματα έλξης εμφανίζονται συχνά σε ακτή, όπου τα κύματα πλησιάζουν την ακτή παράλληλα με αυτήν ή όπου η υποβρύχια τοπογραφία ενθαρρύνει την εκροή. Η θέση των ρευμάτων σχισίματος μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μερικά τείνουν να επαναλαμβάνονται πάντα στα ίδια μέρη, αλλά άλλα μπορεί να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν ξαφνικά σε διάφορα σημεία κατά μήκος της παραλίας. Η εμφάνιση και η εξαφάνιση των ρευμάτων σχισμής εξαρτάται από την τοπογραφία του πυθμένα .  Όταν ένα κύμα φτάσει σε ρηχά νερά αυξάνεται σε ύψος πριν σπάσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της αύξησης του ύψους, η πίεση  αυξάνεται, λόγω της δύναμης που ασκείται από το βάρος του νερού που έχει ωθηθεί προς τα πάνω. Για να εξισορροπηθεί αυτό, το τοπικό μέσο επίπεδο επιφάνειας πέφτει. . Όταν το κύμα σπάει και αρχίζει να μειώνεται σε ύψος, η πίεση μειώνεται καθώς μειώνεται η ποσότητα του νερού που είναι ανυψωμένη. Όταν συμβεί αυτό, το μέσο επίπεδο επιφάνειας αυξάνεται. Οι ντόπιοι κάτοικοι και οι ψαράδες τα γνωρίζουν καλά

Πηγές: https://www.isalos.net, https://el.rayhaber.com ,https://oceanservice.noaa.gov/facts/ripcurrent.html

Visited 849 times, 2 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *