TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Ο σεισμός στη Χιλή και το φονικό τσουνάμι στη Χαβάη στις 22 και 23 Μαΐου 1960

Ο σεισμός της Χιλής που συνέβη στις 22 Μαΐου 1960 είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με μέγεθος 9,5 στην κλίμακα μεγέθους ροπής (moment magnitude scaleMMS), αν και διάφορες εκτιμήσεις δίνουν από 9,4 έως 9,6 Ο σεισμός έγινε τις απογευματινές ώρες (19:11 GMT, 15:11 τοπική ώρα) και είχε διάρκεια – ρεκόρ 10 λεπτά. Το τσουνάμι που προκάλεσε έφτασε ως τη νότια Χιλή, τη Χαβάη, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την ανατολική Νέα Ζηλανδία, τη νοτιοανατολική Αυστραλία, καθώς και στα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας.

Στις 21 Μαΐου 1960, ο πρώτος σεισμός μιας σειράς πλήττει τη Βαλδίβια της Χιλής. Μέχρι να τελειώσουν, οι σεισμοί και τα επακόλουθά τους σκοτώνουν 5.000 ανθρώπους και αφήνουν άλλα 2 εκατομμύρια άστεγους.

Με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ, ο πρώτος σεισμός ήταν ισχυρός και σκότωσε αρκετούς ανθρώπους. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο ένας προειδοποιητικός σεισμός σε έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο μεγάλος σεισμός της Χιλής ακολούθησε έναν μικρότερο σεισμό στην επαρχία Αράουκο, ο οποίος έγινε στις 21 Μαΐου του 1960 στις 6:02 το πρωί. Οι τηλεπικοινωνίες στη νότια χώρα διακόπηκαν και ο πρόεδρος Χόρχε Αλεσάντρι ακύρωσε την παραδοσιακή γιορτή της μάχης του Ικίκε, ώστε να επιβλέψει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Η κυβέρνηση είχε μόλις αρχίσει να οργανώνει την υποστήριξη στις πληγείσες περιοχές, όταν ο δεύτερος σεισμός συνέβη στις 22 Μαΐου το μεσημέρι, 15:11 τοπική ώρα. Μία αλληλουχία σεισμών, εκρήξεων ηφαιστείων και κυμάτων τσουνάμι είχαν ως αποτέλεσμα κοσμογονικές και απερίγραπτες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε όλη τη Χιλή μεταξύ της Τάλκα και του νησιού Τσιλοέ, έκταση μεγαλύτερη από 400.000 τετρ. χιλιόμετρα. Παράκτια χωριά, όπως το Τολτέν, εξαφανίστηκαν. Στα αλλεπάλληλα φιόρδ που σχηματίζουν τις ανατολικές ακτές του Ειρηνικού εκατοντάδες μικρά νησιά καταποντίστηκαν, ενώ άλλα ξεπήδησαν από τον βυθό του ωκεανού. Νέα ηφαίστεια γεννήθηκαν, ενώ λίμνες εξαφανίστηκαν για πάντα στα έγκατα της γης.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ

Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό στα ανοικτά των ακτών της Χιλής ταξίδεψε στον Ειρηνικό Ωκεανό και σκότωσε 61 ανθρώπους στο Χίλο της Χαβάης, στις 23 Μαΐου 1960. Ο τεράστιος σεισμός 9,5 Ρίχτερ είχε ήδη σκοτώσει 5 χιλιάδες στη Χιλή την προηγούμενη μέρα όπως αναφέραμε προηγουμένως . Ο σεισμός, που περιελάμβανε μια σοβαρή μετατόπιση της πλάκας, προκάλεσε μεγάλη μετατόπιση του νερού στις ακτές της νότιας Χιλής στις 3:11 μ.μ. Ταξιδεύοντας με ταχύτητες άνω των 400 μιλίων την ώρα, το τσουνάμι κινήθηκε δυτικά και βόρεια (δείτε προηγούμενη εικόνα με τις περιοχές που επηρέασε ) .

Στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, τα κύματα προκάλεσαν ζημιές περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά δεν ήταν θανατηφόρες. Το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού, που ιδρύθηκε το 1948 ως απάντηση σε ένα άλλο φονικό τσουνάμι, λειτούργησε σωστά και εκδόθηκαν προειδοποιήσεις στους κατοίκους της Χαβάης έξι ώρες πριν από την αναμενόμενη άφιξη του κύματος. Μερικοί άνθρωποι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, ωστόσο, και άλλοι στην πραγματικότητα κατευθύνθηκαν προς την ακτή για να δουν το κύμα. Φτάνοντας μόνο ένα λεπτό μετά την προβλεπόμενη, το τσουνάμι κατέστρεψε τον κόλπο Hilo στο νησί της Χαβάης. Κύματα μήκους τριάντα πέντε ποδιών λύγισαν παρκαρισμένα μέτρα στο έδαφος και σκούπισαν τα περισσότερα κτίρια. Ένα τρακτέρ 10 τόνων παρασύρθηκε στη θάλασσα.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ογκόλιθοι των 20 τόνων που αποτελούν το θαλάσσιο τείχος μετακινήθηκαν κατά 500 πόδια. Εξήντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χίλο, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από την αλυσίδα του νησιού. Το τσουνάμι συνέχισε να κινείται δυτικότερα στον Ειρηνικό. Δέκα χιλιάδες μίλια μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, η Ιαπωνία, παρά τον άφθονο χρόνο προειδοποίησης, δεν ήταν σε θέση να προειδοποιήσει τους ανθρώπους με κακό τρόπο. Περίπου στις 6 μ.μ., περισσότερο από μία ημέρα μετά τον σεισμό, το τσουνάμι έπληξε τα ιαπωνικά νησιά Χονσού και Χοκάιντο. Το συντριπτικό κύμα σκότωσε 180 ανθρώπους, άφησε άλλους 50.000 άστεγους και προκάλεσε ζημιές 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές : wikipedia, History.com

Visited 240 times, 4 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *