TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

H σφοδρότερη χαλαζόπτωση όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο -15 Μαΐου 1697

Στις 15 Μαΐου 1697, μια σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Hitchin (Hertfordshire) και Potton (Bedfordshire) στη Νότια Αγγλία. Η καταιγίδα κινήθηκε αργά, ξεκινώντας στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 14:00 τοπική ώρα. Το συνολικό μήκος διαδρομής της μητρικής καταιγίδας ήταν τουλάχιστον 25 km μήκος. Αυτή η χαλαζόπτωση θεωρείται ευρέως ως η χειρότερη χαλαζόπτωση που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το μεγαλύτερο χαλάζι που έχει μετρηθεί ποτέ . Εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες αναφέρθηκαν εκεί όπου είχε περάσει η χαλαζόπτωση, με τα κεραμίδια της στέγης από σχιστόλιθο να θρυμματίζονται σε κομμάτια και να έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1 θάνατο.

Η συγκεκριμένη χαλαζοθύελλα αξιολογήθηκε από την TORRO ότι είχε φτάσει την ένταση «H8» στην κλίμακα καταστροφικότητας χαλαζοθύελλας. Είναι η μόνη χαλαζόπτωση H8 που έχει σημειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνοδεύεται από μερικές καταιγίδες με βαθμολογία H7 στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας. Μια χαλαζόπτωση H8 περιγράφεται από την TORRO ως «καταστροφική» και περιέχει χαλάζι αρκετά μεγάλο ώστε να βλάπτει τα αεροπλάνα. Οτιδήποτε πάνω από την βαθμολογία H9 θεωρείται “σούπερ χαλαζόπτωση”. Μόλις 5 ημέρες πριν από τη χαλαζόπτωση του Χέρτφορντσάιρ του 1697, μια άλλη καταστροφική χαλαζόπτωση είχε ταξιδέψει πάνω από 85 χιλιόμετρα (53 μίλια) από το St. Asaph (Denbighshire) στο Blackburn (Lancashire). Αυτή η χαλαζοθύελλα αναλύεται από την TORRO ότι έχει επιτύχει βαθμολογία H7, καθιστώντας την από κοινού τη δεύτερη θέση για τη χειρότερη χαλαζόπτωση στη βρετανική ιστορία. Η  μεγαλύτερη καταιγίδα χαλαζόπτωσης που καταγράφηκε στα νεότερα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η καταιγίδα της 22ας Σεπτεμβρίου 1935 που ταξίδεψε από το Newport, Gwent στο Mundesley, Norfolk – συνολική απόσταση 335 km . Η τελευταία χαλαζόπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε βαθμολογία H6+ ή μεγαλύτερη ήταν η καταιγίδα της 5ης Σεπτεμβρίου 1958, μέχρι σήμερα, δεν έχει σημειωθεί καταιγίδα με βαθμολογία πάνω από H6.

Μετρήσεις
Η χαλαζόπτωση σημειώθηκε για τουλάχιστον 25 km (16 μίλια) πάνω από τις πόλεις Hitchin, Potton και Offley. Το μεγαλύτερο χαλάζι πιστεύεται ότι έπεσε πάνω από το Offley, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Hitchin. Το μεγαλύτερο μετρημένο χαλάζι είχε περιφέρεια 343 mm (13,5 ίντσες), ωστόσο ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι το χαλάζι μπορεί να έφτανε μέχρι και τα 445 mm (17,5 ίντσες), γεγονός που θα καθιστούσε αυτούς τους χαλάζι ανάμεσα σε μερικές από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αυτές οι περιφέρειες συσχετίζονται με διαμέτρους χαλαζιού μεταξύ 110 και 140 mm (4,3 και 5,5 ίντσες). Τα κομμάτια πάγου περιγράφηκαν ως ακανόνιστου σχήματος, με μερικά οβάλ σχήματα, άλλα στρογγυλεμένα και άλλα επίπεδα. Στο Χίτσιν, ο πάγος φέρεται να συσσωρεύτηκε έως και 1,5 μ. (4,9 πόδια) ύψος. Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι το χαλάζι ήταν τόσο μεγάλο όσο το κεφάλι ενός άνδρα. Στο Hitchin, έγινε μια αναφορά με διάμετρο χαλαζιού 60 cm (24 in), αν ήταν ακριβές, αυτό θα το έκανε το μεγαλύτερο χαλάζι που έχει τεκμηριωθεί ποτέ ότι έπεσε οπουδήποτε στον κόσμο, με μεγάλη διαφορά.

Αποτίμηση της χαλαζόπτωσης

Η αργή κίνηση της χαλαζόπτωσης σήμαινε ότι προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ειδικά γύρω από το Χίτσιν και το Όφλεϊ. Κατά τη διάρκεια του περάσματος της καταιγίδας, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε λόγω του χαλαζιού, ένας νεαρός βοσκός βρέθηκε έξω κατά τη διάρκεια της πτώσης των χαλαζόπετρων μεγέθους μπάλας του μπόουλινγκ. Τα χαλαζόπετρα ήρθαν σε επαφή με τη Γη με τέτοια ταχύτητα που «έσκισαν το έδαφος» και ήταν αρκετά ισχυρά για να χωρίσουν μεγάλες βελανιδιές στη μέση. Τα κεραμύδια (πλάκες) ή τα παράθυρα στα σπίτια έσπασαν εύκολα από τις πέτρες. Αναφέρθηκε εκτεταμένη καταστροφή στις καλλιέργειες  και οι άνθρωποι βρήκαν επισφαλές καταφύγιο στα σπίτια τους. Εκτός από ένα θύμα, ένα άτομο βρέθηκε μελανιασμένο παντού, πιθανότατα αναίσθητο. Περιστέρια, πύργοι και μικρότερα πουλιά βρέθηκαν πεσμένα  καθώς σημειώθηκαν και θάνατοι σε ζώα όπως τα κοτόπουλα.

Πηγές: https://premium.weatherweb.net/weather-in-history-1650-to-1699-ad/
https://community.netweather.tv/topic/49269-thunderstorms-in-history/

Visited 42 times, 2 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *