Ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε με τον φακό του ο Vangelis Mouchakis που απαθανάτισε ένα τριπλό ουράνιο τόξο στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί . Στη φωτογραφία φαίνεται πίσω ο Υμηττός , δηλαδή το τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε νοτιοανατολικά και η ώρα ήταν 17:58 έως 18:02. Όλοι γνωρίζουμε οτι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση (refraction) και την αντανάκλαση (reflection) του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Ουσιαστικά είναι μια δέσμη φωτός που περιέχει και τα 7 χρώματα του ηλιακού φάσματος και έχει σχήμα τόξου. Ανάλογα με τη θέση μας ή το πόσο ψηλά είναι ο ήλιος, μπορούμε να δούμε ένα τμήμα ή όλο το τόξο στον ορίζοντα. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο.
Το σφαιρικό σχήμα των σταγόνων παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον σχηματισμό του ουράνιου τόξου. Επειδή το νερό είναι πυκνότερο από τον αέρα, το φως περνά από τον αέρα στη σταγόνα πιο αργά, σχηματίζοντας μια γωνία και στη συνέχεια αλλάζει κατεύθυνση, δηλαδή διαθλάται (refraction). Κατόπιν το φως αντανακλάται εσωτερικά (internal reflection) στο πίσω μέρος της σταγόνας και διαθλάται ξανά στο μπροστινό μέρος της καθώς εξέρχεται από αυτή, επιστρέφοντας από το νερό στον αέρα .Μια δέσμη φωτός δεν είναι λευκή αλλά αποτελείται από 7 διαφορετικά χρώματα: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και βιολετί. Καθένα από αυτά έχει και διαφορετικό μήκος κύματος. Η διεύθυνση των χρωμάτων με μικρότερο μήκος κύματος όπως του μπλε και του βιολετί, είναι διαφορετική από αυτή που έχουν τα χρώματα με το μεγαλύτερο μήκος κύματος όπως είναι το κόκκινο. Τα 7 διαφορετικά χρώματα εξέρχονται από την σταγόνα βροχής με μια γωνία γύρω στις 2 μοίρες μεταξύ του κόκκινου και του βιολετί, γεγονός που εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου. Ο παρατηρητής λοιπόν βλέπει συγκεκριμένα χρώματα πιο καθαρά, με το κόκκινο χρώμα πρώτο (υψηλότερα στην ατμόσφαιρα) και το βιολετί τελευταίο .
Εικόνες παραπάνω: Μονοπάτια φωτός μέσα σε σταγονίδια. Η διάθλαση της επιφάνειας και ο αριθμός των εσωτερικών ανακλάσεων καθορίζουν τη σειρά και τη γωνία ενός ουράνιου τόξου: Κανονικό ουράνιο τόξο αριστερά, διπλό ουράνιο τόξο στη μέση και τριτογενές ουράνιο τόξο δεξιά. © ISTA
Καθώς το κόκκινο φως διαθλάται λιγότερο από το μπλε φως, φαίνεται στο εξωτερικό χείλος και το μπλε στο εσωτερικό. Αυτό το πρώτο είδος ουράνιου τόξου ονομάζεται πρωτεύον τόξο. Ωστόσο, υπάρχουν διπλά τόξα . Για τα δευτερεύοντα τόξα, οι ακτίνες αντανακλώνται δύο φορές μέσα στο σταγονίδιο. Σε κάθε ανάκλαση μέσα στο σταγονίδιο, χάνεται λίγο φως. Λόγω της διπλής ανάκλασης, η ένταση του δευτερεύοντος τόξου είναι μικρότερη και η σειρά χρώματος αντιστρέφεται.
Τι γίνεται με τα τριπλά ουράνια τόξα;
Πρώτον, υπάρχουν. Ωστόσο, ένα αληθινό ουράνιο τόξο τρίτης τάξης δεν πρέπει να συγχέεται με τα πολύ πιο κοινά φαινόμενα των υπεράριθμων τόξων και των ουράνιων τόξων ανάκλασης. Τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα τόξα, οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο, πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο. Ωστόσο, σε μια ένταση μόνο στο ένα τέταρτο του πρωτεύοντος τόξου, το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί όπως πολύ δύσκολα θα το εντοπίσετε και σεις στην παραπάνω φωτογραφία (φαίνεται πολύ αχνά μετά από ανάλυση που έγινε) .
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι η σειρά των χρωμάτων στο δευτερεύον ουράνιο τόξο είναι αντεστραμμένη. Έτσι ο παρατηρητής βλέπει πρώτα το βιολετί χρώμα και τελευταίο το κόκκινο, ενώ το δεύτερο ουράνιο τόξο εμφανίζεται περίπου 10 μοίρες πάνω από το πρώτο. Τα χρώματα στο δεύτερο ουράνιο τόξο είναι πιο εξασθενημένα, επειδή περισσότερο φως διαφεύγει μετά από δύο αντανακλάσεις από ότι διαφεύγει από μια. Επίσης το δευτερεύων ουράνιο τόξο διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη έκταση στον ουρανό. Είναι σχεδόν δυο φορές φαρδύτερο από το πρωτεύων ουράνιο τόξο. . Ευχαριστούμε τον καλό φίλο για την φωτογραφία που μας έστειλε και προτείνουμε και σας να κάνετε το ίδιο . Θα χαρούμε να αναλύσουμε το κάθε φαινόμενο που καταγράφετε με την κάμερά σας. Αν υπάρχει καθαρότερη φωτογραφία από χθές είναι ευπρόσδεκτη.