Το σέλας είναι το ωραιότερο φυσικό φαινόμενο που γοητεύει και εμπνέει τους ανθρώπους απ’ την απαρχή του κόσμου. Ως ουράνιο φαινόμενο είναι περισσότερο εμφανές στους πόλους, στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο και γι’ αυτό και προσδιορίζεται ως βόρειο ή νότιο σέλας. Εχει όμως εμφανιστεί και σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη σε χώρες όπως η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα! Η λέξη σέλας είναι ελληνική ( το σέλας – σέλαος – σέλαϊ (σέλα) και σημαίνει η λαμπρή φλόγα πυρός, η λάμψη, η λαμπρότητα,και απαντάται στον Ομηρο, Ησίοδο, τραγικούς, Πίνδαρο, Αριστοφάνη, Αριστοτέλη κ. ά.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω απο τον Ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η σημερινή είναι η 13η . Σε χθεσινό μας άρθρο αναφερθήκαμε στην μεγάλη ηλιακή έκλαμψη της 8ης Μαίου 2024 με την κρυφή ελπίδα για την εμφάνιση Βορείου Σέλαος στη χώρα μας . Οι προσδοκίες μας τελικά πραγματώθηκαν !
Φωτογραφία σέλαος στην Αθήνα – Χρήστος Ντουντουλάκης
H σημερινή καταγραφή στην Αθήνα έγινε χάρις στον κ. Χρήστο Ντουντουλάκη και τον κ. Δημήτρη Σαγιάκο εξαιρετικούς επιστήμονες και παρατηρητές καιρικών και διαστημικών φαινομένων. ” Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι το πρώτο μου” δηλώνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο Χρήστος Ντουντουλάκης . Μαζί του στην εξερεύνηση του ουρανού και ο κ. Δημήτρης Σαγιάκος ο οποίος και αυτός κατέγραψε το φαινόμενο και ειδοποίησε τον φίλο του για την καταγραφή . Όλα αυτά μέσα από την Αθήνα, με γεωγραφικό πλάτος 38 μοίρες και γεωμαγνητικό πλάτος ~31 (άρα ζόρικο να δεις Σέλας από κάθε άποψη). Ορατό με γυμνό μάτι καθαρά. Στο κέντρο της φωτογραφίας, αυτό το ξεκάθαρο “διαφορετικό” κόκκινο.
Φωτογραφία σέλαος στην Αθήνα – Δημήτρης Σαγιάκος
Η ανάρτηση του κ. Δ. Σαγιάκου στο Facebook
Η φωτογραφία του Χρήστου Ντουντουλάκη ελήφθη στις 0131 ώρα Ελλάδας (2231 UTC) μια νύχτα με έξαρση και θέαμα ως την Ινδία, τα Κανάρια νησιά και τις ακτές της Αφρικής, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας μας (όσες δεν είχαν σύννεφα τουλάχιστον και από όσα πρόλαβα να δω). Μετά τον βομβαρδισμό από X flares τις τελευταίες 2-3 μέρες, ήταν αναμενόμενο το θέαμα απόψε, όπως και η ξενέρα λόγω των νεφών που φυσικά έπρεπε να υπάρχουν απόψε. Το παρακολουθούσαμε και ήδη από νωρίς το βράδυ η Ευρώπη “φλεγόταν” όλο και νοτιότερα. Μέχρι που ήρθε η ώρα μας. Αφιερωμένη στον Dimitris Sagiakos που το είδε εγκαίρως και ειδοποίησε (και το κατέγραψε και εκείνος φυσικά), καθώς κράτησε λίγα λεπτά. Υπήρξαν εξάρσεις και στη συνέχεια αλλά όχι κάτι αξιοσημείωτο.
Το σέλας από την Web Camera του kolydas.eu
To σέλας καταγράφηκε και από την Web Camera της ιστοσελίδας μας και διακρίνεται καλύτερα στο δεξί μέρος των φωτογραφιών, λίγο πάνω από το Hilton
Η καταγραφή σέλαος από τον κ. Γιάννη Δραβίλα με λήψη από το Χαλάνδρι στις 11-5-2024/02:11
Για πρώτη φορά από το 2003 φτάσαμε σε επίπεδα Γεωμαγνητικής καταιγίδας στο επίπεδο G5.
Τι επιδράσεις μπορεί να έχει μια Γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη; Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο που ακολουθεί.https://t.co/ZWJaYusqr1 https://t.co/yWggp1wSF7— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 11, 2024
ΤΟ ΣΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ
Ο Αριστοτέλης το περιγράφει και αναφέρει στα «Μετεωρολογικά» του (Α’,5): «Φαίνεται δέ ποτε συνιστάμενα νύκτωρ αἰθρίας οὔσης πολλὰ φάσματα ἐν τῷ οὐρανῷ…, ἡμέρας μὲν οὖν ὁ ἥλιος κωλύει, νυκτὸς δ’ ἔξω τοῦ φοινικοῦ, (δηλαδή του ιώδους), τὰ ἄλλα δι’ ὁμόχροιαν οὐ φαίνεται» που σημαίνει ότι πρέπει να είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του Σέλαος κατά την διάρκεια αίθριας νύκτας. Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας (πάντα κατά τον Αριστοτέλη) δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Και είναι εκείνα που παρουσιάζουν ακριβώς το Σέλας ως κυματιζόμενες «ουράνιες κουρτίνες» ή «ουράνιες μπαλαρίνες» όπως χαρακτηρίζεται το φαινόμενο από τους σύγχρονους παρατηρητές.
Ο πρώτος που κατέγραψε Βόρειο Σέλας είναι ο Αναξαγόρας του 467 πΧ. ενώ υπάρχουν άλλες 3 χρονικές περίοδοι καταγραφπής του μεταξύ 380-340 πΧ. (από Αριστοτέλη) , 225 πΧ. και 100-200 πΧ. Στην Αρχαία Ελλάδα αναφορές σέλαος υπάρχουν για το έτος 479 και 466 στην Αθήνα , το 372 και το 348 σε όλη την Ελλάδα , το 343 κοντά στην Κόρινθο και χρονικά ακολουθεί η πλήρης αναφορά του Αριστοτέλη στα Μετεωρολογικά (371b-378a) .
Θυμίζουμε οτι η λέξη σέλας αναφέρεται για πρώτη φορά στον Όμηρο
“λαμπέσθην ὡς εἴ τε πυρὸς σέλας, ἐν δέ οἱ ἦτορ
δῦν᾽ ἄχος ἄτλητον”ΟΜΗΡΟΣ Ἰλιάδα (19.365)
Fig. Virtual Geomagnetic Pole (VGP) position for aurorae observed in Greece in 380-340 B.C. The red dot is the mean VGP position (68±2) οN, (3±2) E. The solid inner red line defines the area of the auroral oval which radiallyextents up to 22 o from the VGP (the VGP center representsthe lower error span of the mean VGP). The outer red linesdefine the maximum radius of the auroral oval which extents up to 30 o from the VGP.( Λιριτζής Ιωάννης , Πάνου Ευαγγελία, Changhong Miao Fengxian Xu Cai Shuhui-2017)
ΓΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Στην #Ιλιάδα υπάρχουν συνολικά δέκα αναφορές με την λέξη #σελας . Προσθέτουμε και την μετάφραση σε νέα Ελληνικά σε δυο από τα δέκα μέρη που αναφέρεται το σέλας. #Όμηρος pic.twitter.com/dCB5bbaBuy— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 6, 2023
Στους ρωμαϊκούς μύθους, η Αουρόρα (Aurora) ήταν η θεά της αυγής και αντιστοιχεί στην Ηώ της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, που σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν κόρη του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας Θείας ή Ευρυφάτειας και αδελφή του Ήλιου και της Σελήνης. Οι Λατίνοι δανείστηκαν πολλά απ’ τα στοιχεία της Ηούς για τη δική τους θεότητα της αυγής και την περιέγραψαν σαν μια όμορφη νέα που πετάει στον ουρανό αναγγέλλοντας την άφιξη του ήλιου. Η Αουρόρα είχε πολλούς συζύγους και άλλα τόσα παιδιά, ενώ η πρωινή πάχνη που εμφανίζεται την αυγή, έλεγαν πως είναι τα δάκρυα της θλίψης της για τον χαμό ενός απ’ τους γιους της.
Αναφορές υπάρχουν και από τον Σενέκα ( 4 πΧ.-54 μΧ) στο πρώτο του βιβλίο Quaestiones Naturales
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΛΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΟ VIDEO
Οι κυριότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες από το 1940
Mar 1940 Sep 1941 Mar 1946 Feb 1956 Sep 1957 Feb 1958 Jul 1959 May 1967 Oct 1968 Aug 1972 Mar 1989
Aug 1989 Nov 1991 Apr 2000 Jul 2000 Apr 2001 Nov 2001 Oct 2003 Nov 2003 Jan 2005 Mar 2015 Sep 2017
Feb 2022 Nov 2023
Οι γεωμα;γνητικές καταιγίδες που βρίσκονται τονισμένες (Bold) έχουν επηρεάσει και την Ελλάδα με φαινόμενα σέλαος
ΤΟ ΣΕΛΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ
Πολλοί συνέδεαν επίσης το σέλας με καιρικά φαινόμενα και με τις κλιματικές αλλαγές. Στις βόρειες χώρες παλαιότερα προσπαθούσαν να προβλέψουν τον καιρό και το αν θα έχουν καταιγίδα ή όχι με βάση την ύπαρξη ή όχι σέλαος. Αυτό άμεσα δεν συνδέεται .
Βεβαίως αν δεχτούμε τελικά ότι η εμφάνιση του σέλαος, αλλά και η εκδήλωση των καιρικών φαινομένων εξαρτώνται και από τον ήλιο, έχουν δηλαδή κοινή γενεσιουργό αιτία, τότε εύλογο είναι να συσχετίζονται και μεταξύ τους.
Στον σύνδεσμο υπάρχει η πρόγνωση του Διασtημικού καιρού πάνω από την χώρα μας , όπως γίνεται καθημερινά από το ΕΚΠΑ .
H ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ Κp ο οποίος λαμβάνει τις μέγιστες τιμές του το Σάββατο .
ΤΟ ΣΕΛΑΣ ΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ !
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Τενερίφη έχει γεωγραφικό πλάτος 28.322°N αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι το γεωμαγνητικό γεωγραφικό πλάτος της (Corrected geomagnetic coordinates IGRF-13 2020.5) είναι 9.34°N ! Με άλλα λόγια γεωμαγνητικά τα Κανάρια Νησιά είναι μετατοπισμένα πολύ νοτιότερα και γι’ αυτό η γεωμαγνητική καταιγίδα ήταν σημαντική
🌃 TΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΛΑΟΣ – ΤΟ ΣΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΟΡΑΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ !
✅Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Τενερίφη έχει γεωγραφικό πλάτος 28.322°N αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι το γεωμαγνητικό γεωγραφικό πλάτος της (Corrected geomagnetic… https://t.co/oEsyKzSnNK pic.twitter.com/vyiYcUoAQ6— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 11, 2024
📖 ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΕΛΑΟΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1530 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
✅Επιστολαί του 1537 υπό Οδηγητριανού Επάρχου προς την εξάδελφήν του Σοφιανήν Καρυοφύλλου . Το Ιταλικό κείμενο ανατυπώθη μεταφρασμένο την 1η Απριλίου 1877 και αναφέρεται σε εμφάνιση σέλαος τον Φεβρουάριο… pic.twitter.com/jDZnhyVAkl— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 11, 2024