TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Το “ραδιόφωνο του καιρού” – Για έγκυρη και άμεση ενημέρωση του πολίτη

Στις 17 Αυγούστου 2023 οι αρμόδιες Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό σε συνθήκες πολύ αυξημένης κυκλοφορίας από την πρώτη στιγμή, με την κρίσιμη διαδικασία απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού να έχει δυναμικό χαρακτήρα και με την πραγματοποίησή της να μετατοπίζεται χρονικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα και μετά.

Βέβαια όσοι ασχολούνται  επιχειρησιακά έχουν γνώση για το πόσο επικίνδυνο ήταν το φορτίο και ίσως σε πολλούς η μνήμη πήγε στις 30 Απριλίου 1999 όπου στο 178ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στα Καμένα Βούρλα σημειώθηκε μία ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Μια τρομακτική έκρηξη που  σκόρπισε  τον θάνατο. Οι πολίτες όμως δεν γνώριζαν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις όπως του προπανίου, ή άλλων αερίων όταν υπάρξει έντονη πίεση, σαν κι αυτή που προκάλεσε την σύγκρουση, έχουμε το φαινόμενο BLEVE (Boiled Liquid Expanding Vapour Explosion) , όπου επί της ουσίας μιλάμε για υπερπίεση του αερίου που μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή με καταστροφικά αποτελέσματα . Με δεδομένη τη τραγική εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος, κρίθηκε επιβεβλημένη, ως μοναδικός οδοδείκτης, η απαρέγκλιτη τήρηση των πρωτοκόλλων για τις ενέργειες απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού.

Για καλύτερο επικοινωνιακό σχεδιασμό στην συγκεκριμένη περίπτωση ή σε ανάλογες περιπτώσεις θα μπορούσε η άμεση ενημέρωση των πολιτών να γίνει και με ένα άλλο μέσο -εκτός από το 112- το οποίο  έχω αναφέρει πολλές φορές στο δημόσιο λόγο. Aυτό δεν είναι άλλο από  ένα “Ραδιόφωνο του Πολίτη” ή ένα “Ραδιόφωνο Καιρού” .

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ Ή ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

Στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο . Όλοι πλέον μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα μέσω του κινητού μας να ακούμε ζωντανά αυτό το μέσο , είτε βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό με την κακοκαιρία “Ελπίδα” , είτε στην περίπτωση της Εθνικής Οδού. Αρκεί μόνο  σε αυτό το ζωντανό μέσο να υπάρχει ένας αρμόδιος να ενημερώνει τους πολίτες. 

Η γενική ιδέα δημιουργίας ραδιοφώνου καιρού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα πρότυπα του Weather Radio του ΝΟΑΑ το οποίο  χρησιμοποιεί πολλές πλατφόρμες μετάδοσης και διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες εκπομπής ακόμη και μέσω δορυφορικών συστημάτων. Εγώ σε πρώτη φάση αναφέρομαι σε κάτι πιο απλό και άμεσα υλοποιήσιμο.

Η δημιουργία “ραδιοφώνου καιρού” θα μπορούσε να αποτελεί ένα σύστημα  που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το 112 όπου εκεί πλέον ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τον καιρό , αλλά και για πάρα πολλές άλλες ενότητες που τον ενδιαφέρουν. Άμεσα ή έμμεσα.

Ήδη στις ΗΠΑ αυτές οι ροές ήχου μπορούν να μεταδοθούν ζωντανά ή ως ηχογραφημένες (podcast) . Οι δυνατότητες που προσφέρονται από το Διαδίκτυο, αλλά κυρίως η δυνατότητα της διαδραστικότητας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, συνέβαλαν στην εμφάνιση πραγματικών οπτικοακουστικών πλατφορμών σε απευθείας μετάδοση με θεμελιώδη στόχο την εκπαίδευση, κυρίως όμως την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Σημαντικότατο στοιχείο αποτελεί ότι σε αυτό το ραδιόφωνο ο πολίτης θα πηγαίνει στο μέσο για να πληροφορηθεί υπεύθυνα σε αντίθεση με την κατευθυνόμενη ενημέρωση που έτσι κι αλλιώς θα λαμβάνει αν χρειαστεί μέσω του 112.

Μια μικρή ομάδα αρκεί σε πρώτη φάση να υποστηρίξει αυτή την ιδέα, η οποία έχει να προσφέρει πολλά και σε άλλους τομείς,  όπως για παράδειγμα στην ενημέρωση των αγροτών (δελτίο καιρού για αγρότες) των ταξιδιωτών , ψαράδων,  που πλέον έχουν διακοπεί ή δεν υπάρχουν στα Δημόσια ή Ιδιωτικά ΜΜΕ.  Το απλό ιντερνετικό ραδιόφωνο , όπως λειτουργεί, από  τώρα και στο εξής θα  μπορεί να αποτελέσει προπομπό του ψηφιακού ραδιοφώνου – το οποίο αργεί ακόμη αυτό να γίνει κτήμα του Έλληνα Πολίτη-  και στο μέλλον θα μπορέσει να δράσει θετικά στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από υπεύθυνους φορείς και αρχές.

Πηγές: ΕΛΥΝΙΑΕ, ΝΟΑΑ

Visited 110 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *