TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Ο βοριάς που μας σώζει από την Αφρικανική σκόνη

Πολύ ενισχυμένοι βοριάδες ξεκίνησαν σήμερα στο Αιγαίο και οι πατριώτες μου που έχουν ήδη πάει στην Άνδρο για τις διακοπές του Πάσχα άρχισαν να παραπονιούνται για τον αέρα, αλλά και για την ψύχρα που επικρατεί. Τους πληροφορούμε ότι δεν θα κρατήσει πολύ αυτή κατάσταση , όπως θα δούμε παρακάτω. Από την Μεγάλη Τετάρτη και μετά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και όσοι ταξιδέψουν δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Εκείνοι όμως όπου αξίζει να παρατηρήσουμε τώρα , είναι οι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης που υπήρχαν σήμερα σε όλα τα νότια τμήματα της Κεντρικής Μεσογείου που σκέπασαν τη Σικελία και έφταναν οριακά μέχρι το Νότιο Ιόνιο .

Το δυνατό πρώιμο μελτέμι που επικρατούσε ήδη από σήμερα το πρωί στο Αιγαίο έδρασε ως φυσικό εμπόδιο για την εξάπλωση της σκόνης σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη .

Κάνουμε μια μικρή παρένθεση και για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε οτι από αρχαιοτάτων ετών αυτά τα πρώιμα μελτέμια ( ο ορνιθίας Βοριάς κατά τον Αριστοτέλη ) μας προστάτευε από τις “επιθέσεις” της σκόνης από την Αφρική , αν και κάποιες φορές αυτός ο βοριάς έφερνε και πολλά κρύα. H αναφορά για τους Ορνιθίες ανέμους όπως είπαμε γίνεται από τον Αριστοτέλη γιατί ήθελε να τους ξεχωρίσει από τα καλοκαιρινά μελτέμια και να τους συνδέσει με την αποδήμιση των πτηνών κατά την άνοιξη.

Με αυτόν τον ενισχυμένο βοριά ο δείκτης Επικινδυνότητας θα είναι υψηλός για το επόμενο τριήμερο σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεασίας EFFIS του COPERNICUS . Το ΥΚΚΠΠ  είναι ήδη ενημερωμένο και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.  Στον σχετικό χάρτη που αναφέρεται στη Δευτέρα , υψηλή επικινδυνότητα υπάρχει στη Νότια Εύβοια , Αττικοβοιωτία , Ανατολική Πελ/σο . Κυκλάδες και Κρήτη , ουσιαστικά στις περιοχές που επηρεάζονται από τον δυνατό βοριά . Όπως θα δούμε παρακάτω από το πεδίο των ανέμων οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν την Τετάρτη και θα αρχίσουν μετά στα νότια πελάγη να στρέφονται σε Δ-ΝΔ .

ΠΕΔΙΟ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στην αρχή του βίντεο έχουμε προσθέσει ένα βέλος για να δείξουμε την φορά του ανέμου . Παρακάτω θα σας δώσουμε τα προγνωστικά της σκόνης από την Αφρική , όπου μπορείτε να παρατηρήσετε με αρκετή ευκολία , πως οι υψηλές συγκεντρώσεις της σκόνης αποτρέπονται να έρθουν προς την χώρα μας λόγω του ενισχυμένου ΒΑ ανέμου .

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Μόνο την Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή που γυρίζει ο άνεμος σε Δ-ΝΔ και Δ-ΒΔ  έρχονται κάποιες ποσότητες σκόνης , ευτυχώς σε μικρές συγκεντρώσεις . Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Θα βρισκόμαστε άλλωστε πάντοτε κοντά σας να σας ενημερώνουμε έγκαιρα και υπεύθυνα σε καθημερινή βάση . Πάντα κοιτάμε τον εξωτερικό κόσμο και πως μας επηρεάζει. Αυτή την Εβδομάδα ας ασχοληθούμε και με τον εσωτερικό κόσμο μας.  Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση . 

Visited 67 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *