TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Η λιτανεία για την ανομβρία στη Θεσσαλία και οι έντονες βροχές που ακολούθησαν

Πριν 2 εβδομάδες έγινε η Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνoς της Παναγίας Κάτω Ξενιάς, για να αντιμετωπιστεί η ανομβρία που πλήττει τη Μαγνησία, και τη Θεσσαλία γενικότερα. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στον Αλμυρό έλαβε χώρα η λιτανεία , έπειτα από αίτημα των αγροτών και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Η ιερά Λιτανεία ξεκίνησε με πορεία προς την κεντρική πλατεία του Αλμυρού και συνεχίστηκε προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αλμυρού. Ακολούθησε αυτοκινητοπομπή προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κροκίου, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως και κατέληξε στη συνέχεια στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πλατάνου στους οποίους πραγματοποιήθηκε η σχετική δέηση. Κατόπιν η Ιερά εικόνα αναχώρησε για την Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς. 

Μετά από τρείς μέρες η ΕΜΥ εξέδωσε  έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού το οποίο επικαιροποιήθηκε τις βραδινές ώρες  της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024.

Πέραν αυτού, το Δελτίο αναβαθμίστηκε την επομένη ημέρα για πολλές περιοχές,  ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία έγινε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων .

Η κακοκαιρία αυτή πέρασε,  ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα , παρότι σε ορισμένους μετεωρολογικούς σταθμούς ξεπεράσαμε τα 100 mm βροχής.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ;

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μέθοδος της λιτανείας στην αρχαιότητα περιγράφεται από τον Ηρόδοτο στα ανάκτορα του Κύρου, βασιλιά των Περσών , ενώ στην Χριστιανική Θρησκεία υπάρχει ήδη ως τελετή από τις αρχές του Γ’ αιώνα, όπου αρχικά και λόγω διωγμών, ετελούνταν όλες οι λιτανείες πάντοτε την νύκτα, κυρίως ως «νεκρικαί πομπαί» (μεταφορά λειψάνων κλπ).

Η υπονοούμενη ιδέα πίσω από κάθε λιτανεία είναι πως όπως οι γήινοι άρχοντες μπορούν να επηρεασθούν από τη μαζική βούληση του λαού, π.χ., από ένα συλλαλητήριο, έτσι κι ο Θεός μπορεί να εισακούσει καλύτερα την προσευχή του πλήθους παρά ενός μεμονωμένου ατόμου. Οι ανώτατοι άρχοντες, όπως και ο Επουράνιος Βασιλεύς, ίσως να επηρεάζονται με ένα μέσο: «Και σε μεσίτριαν έχω… ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου… Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ…». Φανταζόμαστε ότι ίσως συμβαίνει  «ως επί της γης και εν ουρανώ». 

Επιστημονική απόδειξη ότι μπορεί να προκληθεί βροχή δεν υπάρχει, αλλά σε πολλούς υπάρχει η διαίσθηση  ότι τόσο η προσευχή όσο και μια λιτανεία μπορούν να έχουν, έστω και σπάνια, ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα. Με την προσευχή ξεχνιέμαι. Παραβλέπω το περιβάλλον μου και συγκεντρώνω την προσοχή μου αποκλειστικά στο πρόβλημά μου. Η ένταση της συγκέντρωσής μου ενδέχεται να επιτρέψει να προκύψει μέσα από το υποσυνείδητό μου, σαν από το πουθενά ή από το Άπειρο, η λύση, η καλύτερη τέλος πάντων, λύση. Η λιτανεία συνήθως γίνεται με πάνδημη συμμετοχή των ενοριτών και πλήθους πιστών, αντιπροσωπείες σχολείων και Ιδρυμάτων με επικεφαλής τον κλήρο και πλαισιούμενη κάποιες φορές και από στρατιωτικά αγήματα και μπάντα. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή πιστών καθώς εκκλησιαστικά το νόημα της έγκειται στο γεγονός της προσεχής και ευλογίας αντίστοιχα του τόπου που λαμβάνει χώρα από το ιερό πρόσωπο στο οποίο είναι αφιερωμένη.

Υπάρχει ανομβρία. Οι αγρότες είναι απελπισμένοι. Οι καλλιέργειές τους πεθαίνουν από την ξηρασία. Κάνουν μια λιτανεία ! Μπορεί, τυχαία, να βρέξει μετά ή, το πιθανότερο, και να μη βρέξει. Κάποτε πάντως θα ανοίξουν οι ουρανοί . Κι έτσι κι αλλιώς όμως η λιτανεία σημαίνει να συγκεντρωθούν σε έναν τόπο πολλοί άνθρωποι που έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Είναι οι ιδανικές συνθήκες για να το συζητήσουν, να προβληθούν ποικίλες λύσεις, οι περισσότερες ανόητες ή ανεφάρμοστες, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψει από τη συζήτηση και μια ρεαλιστική λύση και να ενώσουν τις ψυχές τους με το Θείο. Στο κάτω κάτω θα λέγαμε οτι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ποτισθεί ένας τόπος εκτός από τη  βροχή. Μήπως να μεταφέρουν νερό από αλλού;  Μήπως να σκάψουν στη ρεματιά μπας βρουν στο πηγάδι νερό; Όποια λύση κι αν βρεθεί, αν βρεθεί, θα κάνει το θαύμα, τα χωράφια θα ποτισθούν, και θα είναι το αποτέλεσμα της λιτανείας!  

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Πηγή: ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR ( η είδηση της λιτανείας  & οι φωτογραφίες)

Visited 205 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *