TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

24 Απριλίου 1967- Ο άδικος θάνατος του κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάροφ

Στις 24 Απριλίου 1967, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ σκοτώνεται, όταν το αλεξίπτωτό του αποτυγχάνει να ανοίξει κατά την προσγείωση του διαστημικού του σκάφους. Ο Κομάροφ δοκίμαζε το διαστημόπλοιο Σογιούζ Ι στη μέση του διαστημικού αγώνα δρόμου για την κυριαρχία στο διάστημα,μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Λίγους μήνες νωρίτερα το 1967, το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ είχε βιώσει τη δική του τραγωδία. Οι Gus Grissom, Edward White και Roger Chafee, αστροναύτες της NASA στο πρόγραμμα Apollo, σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια δοκιμών στο έδαφος.

Ο Κομάροφ, πιλότος μαχητικού και αεροναυπηγός, είχε κάνει το πρώτο του διαστημικό ταξίδι το 1964, τρία χρόνια πριν από το καταδικασμένο ταξίδι του 1967. Μετά από 24 ώρες και 16 τροχιές γύρω από τη γή , ο Komarov επρόκειτο να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα, αλλά δυσκολεύτηκε να χειριστεί το σκάφος και δεν μπόρεσε να πυροδοτήσει τα φρένα του πυραύλου. Χρειάστηκαν άλλες δύο περιστροφές γύρω από τη γη για να μπορέσει ο κοσμοναύτης να καταφέρει να επανέλθει. Όταν το Soyuz I έφτασε σε υψόμετρο 23.000 ποδιών, το αλεξίπτωτο έπρεπε να ανοίξει, φέρνοντας τον Komarov με ασφάλεια στη γη. Ωστόσο, οι κορδέλες του αλεξίπτωτου είχαν μπερδευτεί κατά τη διάρκεια των δυσκολιών επανεισόδου του σκάφους και δεν υπήρχε εφεδρικό αλεξίπτωτο .  Ο Κομάροφ πεπεισμένος ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στη Γη. μιλάει με τον Alexei Kosygin — τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Σοβιετικής Ένωσης. Το διαστημικό όχημα είναι άψογα κατασκευασμένο, με επικίνδυνα χαμηλά καύσιμα. τα αλεξίπτωτά του – αν και κανείς δεν το ξέρει – δεν θα λειτουργήσουν Οι αναρτήσεις ακρόασης των ΗΠΑ στην Τουρκία τον ακούν θυμωμένο, απελπισμένο, δακρυσμένο – .Το τέλος πλησίαζε πάνω του.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΜΑΡΟΦ ΚΑΙ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ

Οι Κοσμοναύτες, ο Βλαντιμίρ Καμάροφ και ο Σοβιετικός ήρωας Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στο διάστημα έκαναν παρέα, κυνηγούσαν και έπιναν μαζί. Το 1967, και οι δύο άνδρες ανέλαβαν την ίδια αποστολή που αφορούσε την τροχιά γύρω από τη Γη . Και οι δύο γνώριζαν ότι η διαστημική κάψουλα δεν ήταν ασφαλής για πτήση. Ο Κομάροφ είπε στους φίλους του ότι ήξερε ότι πιθανότατα θα πέθαινε. Αλλά δεν έκανε πίσω γιατί δεν ήθελε να πεθάνει ο Γκαγκάριν. Ο Γκαγκάριν θα ήταν ο αντικαταστάτης του.

Η ιστορία ξεκινά γύρω στο 1967, όταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, αποφάσισε να οργανώσει ένα θεαματικό ραντεβού ανάμεσα σε δύο σοβιετικά διαστημόπλοια. Το σχέδιο ήταν να εκτοξευθεί μια κάψουλα, το Soyuz 1, με τον Komarov μέσα. Την επόμενη μέρα, ένα δεύτερο όχημα θα απογειωνόταν, με δύο επιπλέον κοσμοναύτες. τα δύο οχήματα συναντιόνταν, ελλιμενίζονταν, ο Κομάροφ θα σέρνονταν από το ένα όχημα στο άλλο, ανταλλάσσοντας θέσεις με έναν συνάδελφο και θα επέστρεφε με το δεύτερο διασττημόπλοιο. Θα ήταν, ήλπιζε ο Μπρέζνιεφ, ένας σοβιετικός θρίαμβος στην 50ή επέτειο της κομμουνιστικής επανάστασης. Ο Μπρέζνιεφ ξεκαθάρισε ότι ήθελε αυτό να γίνει οπωσδήποτε . Το πρόβλημα ήταν ο Γκαγκάριν. Ήδη Σοβιετικός ήρωας, ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, αυτός και κάποιοι ανώτεροι τεχνικοί είχαν επιθεωρήσει το Soyuz 1 και είχαν βρει 203 δομικά προβλήματα — σοβαρά προβλήματα που θα καθιστούσαν αυτό το μηχάνημα επικίνδυνο για την πλοήγηση στο διάστημα. Η αποστολή, πρότεινε ο Γκαγκάριν, πρέπει να μη πάει ί.  Ο Κομάροφ μιλάει για τον Γκαγκάριν Το ερώτημα ήταν: Ποιος θα το έλεγε στον Μπρέζνιεφ; Ο Gagarin έγραψε ένα σημείωμα 10 σελίδων και το έδωσε στον καλύτερο φίλο του στην KGB, Venyamin Russayev, αλλά κανείς δεν τόλμησε να το στείλει στη διοίκηση. Όλοι όσοι είδαν αυτό το σημείωμα, συμπεριλαμβανομένου του Russayev, υποβιβάστηκαν, απολύθηκαν ή στάλθηκαν στη διπλωματική Σιβηρία.

Σε λιγότερο από έναν μήνα πριν την εκτόξευση, ο Komarov συνειδητοποίησε ότι η αναβολή δεν ήταν επιλογή. Συναντήθηκε με τον Russayev, τον πλέον υποβιβασμένο πράκτορα της KGB, και είπε: «Δεν πρόκειται να επιστρέψω από αυτήν την πτήση». Ο Russayev ρώτησε: Γιατί να μην αρνηθείς; Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο Komarov απάντησε:

«Αν δεν κάνω αυτή την πτήση, θα στείλουν τον εφεδρικό πιλότο». Αυτός ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο Βλαντιμίρ Κομάροφ δεν μπορούσε να το κάνει αυτό στον φίλο του. «Αυτός είναι ο Γιούρα», τον αναφέρει το βιβλίο, «και θα πεθάνει αντί για εμένα. Πρέπει να τον φροντίσουμε». Τότε ο Κομάροφ ξέσπασε σε κλάματα.

Στον συγκλονιστικό διάλογο με τον Κοσύγκιν λίγα δευτερόλεπτα πριν συντριβεί , ο Κομαρόφ δεν ακούει καλά, ούτε ποιος του μιλάει , ούτε τι του λέει, παρά μόνο απαντάει με απόγνωση: «Τίποτα δεν δουλεύει. Έχω χάσει εντελώς τον έλεγχο του σκάφους, όλα τα συστήματα δεν ανταποκρίνονται. Να πεθάνετε όλοι… Να μιλήσετε για τη ζωή μου…».

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Την ημέρα εκτόξευσης, στις 23 Απριλίου 1967, ένας Ρώσος δημοσιογράφος, ο Yaroslav Golovanov, ανέφερε ότι ο Gagarin εμφανίστηκε στο σημείο εκτόξευσης και ζήτησε να τον βάλουν σε διαστημική στολή, αν και κανείς δεν περίμενε να πετάξει. Ο Γκολοβάνοφ αποκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά «ξαφνική ιδιοτροπία», αν και στη συνέχεια ορισμένοι παρατηρητές νόμιζαν ότι ο Γκαγκάριν προσπαθούσε να επιβιβαστεί στην πτήση για να σώσει τον φίλο του. Το Soyuz έφυγε από τη Γη με τον Komarov επί του σκάφους. Μόλις το Soyuz άρχισε να περιφέρεται γύρω από τη Γη, άρχισαν οι αποτυχίες. Οι κεραίες δεν άνοιξαν σωστά. Η ισχύς μειώθηκε . Η πλοήγηση αποδείχθηκε δύσκολη. Η κυκλοφορία της επόμενης ημέρας έπρεπε να ακυρωθεί. Και χειρότερα, οι πιθανότητες του Komarov για μια ασφαλή επιστροφή στη Γη μειώνονταν γρήγορα. Όλη την ώρα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ άκουγαν. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε εγκαταστάσεις σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Υπήρξε τεράστιο δημόσιο πένθος για τον Komarov στη Μόσχα και οι στάχτες του θάφτηκαν στον τοίχο του Κρεμλίνου. Δυστυχώς, η σύζυγος του Komarov δεν είχε ενημερωθεί για την εκτόξευση Soyuz I παρά μόνο όταν ο Komarov ήταν ήδη σε τροχιά και δεν πρόλαβε να αποχαιρετήσει τον σύζυγό της. Παρά τους κινδύνους, τόσο η Σοβιετική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ συνέχισαν τα διαστημικά τους προγράμματα εξερεύνησης. Οι ΗΠΑ προσγείωσαν άνδρες στο φεγγάρι μόλις δύο χρόνια αργότερα.

Visited 130 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *