🐫 ENHMΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ – ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
1. Το μακρινό το ταξίδι της σκόνης τις τελευταίες 30 ώρες το βλέπουμε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί .
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Στη πρώτη φωτογραφία παρουσιάζονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης και στη δεύτερη φωτογραφία μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις είχε σήμερα το μεσημέρι το Κίεβο στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη και η χώρα μας σήμερα με την δυνατότητα λήψης νέων δορυφορικών φωτογραφιών του Copernicus από τον #Sentinel5 από το 2017, έχουν την δυνατότητα να απεικονίσουν τις συγκεντρώσεις σκόνης ακόμη και με νέφωση. Είναι μεγάλο κέρδος για τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών.
H ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΓΜΕ
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΝΗ
Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης τις οποίες σας τις μεταφέρω . Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της #ΕΜΥ από το 1986 . Αν κάποιος άλλος συνάδελφος γνωρίζει κάποια άλλη περίπτωση, είναι ευπρόσδεκτη η προσθήκη του 🙏.
Αναλυτικά , έχουμε στις 7 Μαρτίου 1902, 28 Μαρτίου 1931 , 23 Απριλίου 1965 , στις 14 Απριλίου 2008, 21 Μαίου 2008 και 17 Απριλίου 2005 (τρίτη φωτογραφία).
Υπάρχουν επίσης στις 25/2/2001, 24/2/2006 , 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ειδικά για την Αθήνα αποτελεί το εντονότερο γεγονός όπως ανέφερα στο κεντρικό Δελτίο του Star .
Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή -όπως γίνεται συνήθως-, οπότε η σκόνη δεν “ξεπλύθηκε” και παρέμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το “απόκοσμο” χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός , όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα.
ΝΑ θυμηθούμε τον Όμηρο και Ησίοδο
Η πρώτη αναφορά στο φαινόμενο της λασποβροχής με μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στον ελληνικό χώρο πρέπει να αποδοθεί στον Όμηρο. Γίνεται πράγματι λόγος στην Ιλιάδα για «ματωμένες σταγόνες» που έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί το σκοτωμό του Σαρπηδόνα, ενός από τους γιους του, από τον Πάτροκλο.
Πρόκειται για τους στίχους 458-460 της Ραψωδίας Π της Ιλιάδας. «Ως έφατ’, ουδ’ απίθησε πατήρ ανδρών τε θεών τε Αιματοέσσας δε ψιάδας κατέχευεν έραζε Παίδα φίλον τιμών».
Και στη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή: «Είπε, κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών το δέχτη, και ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα, να τιμήσει τον ακριβό το γιο του θέλοντας».
Αυτές λοιπόν τις «ματερές ψιχάλες» κατά τη μετάφραση Καζαντζάκη Κακριδή, ή «αιματωμένες ρανίδες» κατά τον Ιάκωβο Πολυλά ή και ματωμένες ψιχάλες» κατά τον Αλέξανδρο Πάλλη ερμηνεύουμε ως μεταφορά σκόνης από την έρημο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ακριβώς έκφραση («αιματοέσσας ψιάδας») συναντούμε και στην «Ασπίδα του Ηρακλή» του Ησιόδου (Εργα και Ημέρες, Θεογονία, 385).
Μάλιστα η λέξη ψιάς (σταγόνα) απαντάται μόνο αυτές τις δύο φορές στην αρχαία γραμματεία, σύμφωνα με το λεξικό των Liddell και Scott.
ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Από όλες τις επιστημονικές μελέτες εντοπίστηκαν τρία αίτια για την μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο, ανάλογα με την εκάστοτε εποχή του έτους.
Την περίοδο της άνοιξης, οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Λιβύη εμποδίζουν την περαιτέρω ανατολική διάδοση των κυκλώνων αυτών και η μεταφορά πραγματοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο. Προς το πέρας του καλοκαιριού οι χαμηλές πιέσεις κοντά στις Βαλεαρίδες νήσους έχουν ως αποτέλεσμα η μεταφορά σκόνης να συντελείται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.
Οι διαδρομές της σκόνης. Οι μαυρισμένες περιοχές απεικονίζουν τις κύριες πηγές σκόνης στη Β. Αφρική, ενώ τα βέλη δείχνουν τη μεταφορά που συντελείται ανά εποχή έτους. (Πηγή: www.nasa.org )
Καλό σας βράδυ.