TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Οι πλημμύρες στο Dubai – Μπορούσαν να προβλεφθούν ή να αποφευχθούν ;

Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σάρωσαν αρκετά τμήματα της περιοχής του Κόλπου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι στο Ομάν και να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Στο Ντουμπάι πλημμύρισαν τμήματα μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, αφήνοντας οχήματα εγκαταλελειμμένα στους δρόμους. Οι βροχές ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργώντας τεράστιες λίμνες στους δρόμους, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι αλλά και το πολύ νερό που έπεσε στον διάδρομο προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι ανάγκασαν τις αρχές να διακόψουν τις πτήσεις. Σημειώνεται ότι το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα παγκοσμίως και έδρα της αεροπορικής εταιρείας Emirates και το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα . ΄Φυσικά η σπανιότητα και η ισχύς του φαινομένου ήταν ιδιαίτερη και η λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι (DXB) διακόπηκε για 25 λεπτά την Τρίτη λόγω έντονης καταιγίδας . Αυτό το κατανοούμε πολύ καλά , αν παρακολουθήσουμε το βίντεο από το τουί που ακολουθεί .

Crazy rain in Dubai has the airport tarmac flooded. pic.twitter.com/Qgfh9EuWSO

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα του άρθρου μας , δηλαδή αν η νεροποντή μπορούσε να προβλεφθεί, ας δούμε πρώτα την δορυφορική εξέλιξη της κακοκαιρίας η οποία χτύπησε σε 4 διαδοχικά κύματα το Dubai και την ευρεία περιοχή .

Στο βίντεο της δορυφορικής απεικόνισης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα καταιγιδοφόρα νέφη είτε αυτά ήταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στο Κατάρ, στο Ομάν στον Κόλπο και το Ιράν είχαν κορυφές που έφταναν τα 12 km σε ύψος και σε πολλές περιοχές τα ξεπερνούσαν με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ -75 και -80 βαθμών στην κορυφή τους . Δημιουργήθηκαν μεγάλες υπερκαταιγίδες που με τις μετρήσεις της ατμόσφαιρας ή από τα προγνωστικά μοντέλα α καταλάβαινες ότι θα είχαν μεγάλες επιπτώσεις και αυτό το διακρίνουν όσοι έχουν γνώσεις μετεωρολογίας , μέσα από το εξειδικευμένο τεφίγραμμα ( ειδικό διάγραμμα που αποτελεί προιόν της ραδιοβόλισης) η οποία έγινε στο γειτονικό αεροδρόμιο του Abu Dabi το βράδυ της 16ης Απριλίου 2024. Πάμε να δούμε την κίνηση της κακοκαιρίας .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας από τον δορυφόρο της Eumetsat.

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ECMWF) 

Ήδη από τα πρωινά τρεξίματα του Σαββάτου 13 Απριλίου 2024 από το Ευρωπαικό Μοντέλο (ECMWF)  οι μετεωρολόγοι της περιοχής είχαν δει προφανώς ότι προβλεπόταν ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής από το βράδυ της Δευτέρας, με κορύφωση των φαινομένων την Τρίτη , όπως και πραγματικά και έγινε.

Συνολικά προβλεπόταν πάνω από 175 έως και 250 mm βροχής μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ουσιαστικά για χρονικό διάστημα 48 ωρών.  

Εικόνα : Αθροιστικός υετός του ECMWF σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από Σάββατο 13/4 έως Τρίτη 14/4 του 2024 .

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά του ECMWF ανά 3ωρο , όπου διακρίνεται καθαρά ότι από αργά το απόγευμα της Δευτέρας θα ξεκίναγε το μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας με πολύ μεγάλα ύψη βροχής ακόμη και ανά 3ωρο  .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Βίντεο : Yετός ανά 3ωρο (σε mm) από το ECMWF.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των Αρχών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που σίγουρα καταλάβαιναν ότι θα έρθουν αλλά δεν μπορούσαν να αποφευχθούν και γι’ αυτό το λόγο τα σχολεία σε όλα τα ΗΑΕ παρέμειναν κλειστά, ενώ οι κυβερνητικοί υπάλληλοι εργάστηκαν σε μεγάλο βαθμό εξ αποστάσεως τακτική που ήδη εφαρμόζουμε και στη χώρα μας σε ανάλογες περιπτώσεις . Πολλοί εργαζόμενοι έμειναν στα σπίτια τους, αν και ορισμένοι επιχείρησαν να βγουν έξω, με τους πιο άτυχους να εγκλωβίζονται σε δρόμους καλυμμένους από το νερό. Πάντως τα βυτιοφόρα πραγματοποιούσαν πολλές επιχειρήσεις απάντλησης των υδάτων από το οδικό δίκτυο, ενώ πλημμύρισαν και ξενοδοχεία όπου παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές και διακοπές ρεύματος.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλοί δρόμοι πλημμυρίζουν, καθώς δεν διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης λόγω της έλλειψης συχνών βροχοπτώσεων. Στο Ομάν, στον αριθμό των νεκρών που ανακοινώθηκε την Τρίτη περιλαμβάνονται τουλάχιστον εννέα μαθητές και ο οδηγός τους, των οποίων το όχημα παρασύρθηκε από τις πλημμύρες στο Samad A’Shan την Κυριακή

Σχετικά με το θέμα ότι οι έντονες αυτές βροχοπτώσεις συνδέονται με τις τεχνικές πρόκλησης βροχής– όπως γράφτηκε σε πολλά ΜΜΕ- κατά την άποψή μας δεν ευσταθούν , καθότι η δυναμική της ατμόσφαιρας, ήδη τρείς μέρες είχε δώσει το σήμα ότι έρχεται μια βίαιη κακοκαιρία και δεν χρειάζονταν βοήθεια από τους ψεκασμούς των νεφών .

Η κακοκαιρία αυτή  παρότι άφησε πίσω της πολλά προβλήματα καθώς και ανθρώπινες απώλειες , μας “δίδαξε” ότι τα σήματα που παράγουν πλέον τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης γίνονται μέρα με την ημέρα εγκυρότερα και θα πρέπει να τα λαμβάνουμε πάντοτε υπόψιν μας. Οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και οι πλημμύρες  διαπιστώνουμε ότι τελικώς μπορούσαν να προβλεφθούν , αλλά δεν μπορούσαν με τίποτε να αποφευχθούν  αυτές ή τα αποτελέσματά τους , κυρίως λόγω της έκτασης και της δυναμικής των καταιγίδων και φυσικά λόγω της  ανεπάρκειας των υποδομών και του πολεοδομικού σχεδιασμού ειδικότερα.  Έχουμε την άποψη δε, ότι με τα +300 mm που είδαν κάποιες περιοχές , οπουδήποτε στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν τις πλημμύρες. 

Visited 222 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *