TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

11 Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα κατά του COVID-19

Η Διεθνής Ημέρα κατά του COVID-19 πέφτει στις 11 Μαρτίου κάθε έτους, καθώς την σημερινή ημέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την κήρυξε ημέρα για αυτή την παγκόσμια πανδημία. Ο στόχος της καθιέρωσης αυτής της ημέρας είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να προβληματιστούμε, να θυμηθούμε και να συγκεντρωθούμε ως κοινότητα για να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον να ελπίζουμε για καλύτερες μέρες  Τίποτα δεν μιλά πιο δυνατά για το ανθρώπινο πνεύμα από την ανθεκτικότητα – και η ανθεκτικότητα είναι αυτό που λάμπει μέσα από όλη τη θλίψη και την εξουθενωτική κατάσταση που μας έφερε η πανδημία του COVID-19.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19
Η εναρκτήρια Εθνική Ημέρα COVID-19 γιορτάζεται από τις 11 Μαρτίου 2021. Ωστόσο, ο Jamie Aten του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Καταστροφών κήρυξε την ημέρα ως ειδική εορτή το 2020. Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Καταστροφών μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτήν την εκδήλωση συνεργαζόμενο με παγκόσμιους οργανισμούς όπως το World Vision και VOMO. Η ημερομηνία της 11ης Μαρτίου επιλέχθηκε από τότε που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τον COVID-19 ως παγκόσμια επιδημία. Είναι μια γλυκόπικρη γιορτή γιατί επιχειρεί να φέρει στο μυαλό μας όσους χάθηκαν από την επιδημία, ενώ συγκεντρώνει επίσης όσους επέζησαν από τα κύματα των εξάρσεων . Επιπλέον, η ημέρα αυτή είναι αξιοσημείωτη για την ανθρωπιστική της στάση, η οποία επιχειρεί να εκφράσει την εκτίμηση σε όλους τους εθελοντές και παρόχους υπηρεσιών που βοήθησαν όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα συνεχίζει να στηρίζει όσους εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία και τα επακόλουθά της.

Ο κοινός πρόγονος των κοροναϊών έζησε πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με προκαταρκτική επιστημονική χρονολόγηση. Ο ιός μεταφέρεται από μια ποικιλία ειδών νυχτερίδων και πουλιών που έχουν εξελιχθεί εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος των κοροναϊών είναι εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από ό,τι είχαν υποδείξει προηγούμενες μελέτες, επειδή ο ιός εξελίχθηκε με την εξέλιξη αυτών των συγκεκριμένων ειδών. Όσον αφορά τους ανθρώπινους κοροναϊούς, ο πρώτος βρέθηκε το 1965 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη μονάδα έρευνας για το κοινό κρυολόγημα στο Wiltshire, ένας ιός γνωστός ως B814 ανακαλύφθηκε και παρήχθη σε ένα μικρό παιδί με κρυολόγημα, και περιγράφηκε ως αποκλειστικός για την αναπνευστική οδό. Το 1966, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο έκαναν μια παρόμοια ανακάλυψη. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, καλλιεργήθηκαν περισσότερα στελέχη και μια ομάδα από αυτούς τους ερευνητές ταξινόμησε αυτά τα στελέχη ως την οικογένεια του κορωνοϊού σε μια επιστολή προς το “Nature Magazine” το 1968.

Όταν το ξέσπασμα του SARS στη νότια Κίνα ξεκίνησε  ανακαλύφθηκε ότι ήταν ένα στέλεχος του κοροναϊού του 2003. Διαφορετικά νέα στελέχη του κοροναϊού απομονώθηκαν και εντοπίστηκαν σε διάφορα στάδια μέχρι το έτος 2012, ιδιαίτερα σε άτομα που έπασχαν από πνευμονία. Ο SARS-CoV-2, ένας νέος κοροναϊός, ανακαλύφθηκε στην περιοχή Wuhan της Κίνας το έτος 2020.

Visited 32 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *