Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας ή Προστασίας (World Civil Defence Day) καθιερώθηκε το 1990 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του ICDO το 1972.
Στην Ελλάδα το 1995, η Πολιτική Προστασία καθιερώθηκε θεσμικά με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία υπάγονταν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο φορέας της Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνία μας, αφού προϋποθέτει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό δράσης και την πρόληψη.
Η Πολιτική Άμυνα ή Προστασία αποτελεί έναν φορέα με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε πολυάριθμους κινδύνους -φυσικούς και τεχνολογικούς- λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Πρέπει να επισημανθεί, ότι η Πολιτική Προστασία δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της, καλύπτοντας πρώτιστα τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία, στον σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί τον θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών, έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία.
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας, η ημέρα αυτή έχει τρεις στόχους με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα:
- Να υπενθυμίζει τη ζωτική σημασία της πολιτικής προστασίας για την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία.
- Να ενημερώνει για την πρόληψη και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.
- Να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών.
Η παρουσία της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση των κρίσεων που ανακύπτουν, στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινωνίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η εμπιστοσύνη που πρέπει να αποκτήσουν οι πολίτες σε τέτοιου είδους θεσμούς, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.