TOP STORIES Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Η κινητή τηλεφωνία και η πρόγνωση του καιρού

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για σκοπούς άλλους από την πραγματοποίηση κλήσεων, όπως η αποστολή email, η λήψη φωτογραφιών, η χρήση δικτύων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η λήψη μιας ολοένα διευρυνόμενης σειράς εφαρμογών.

Σύμφωνα με μια μελέτη προ δεκαετίας (2013) που δημοσιεύτηκε  στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υπάρχει μια άλλη χρήση της τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων και είναι αυτή που θα μπορούσε να φέρει ζωτικής σημασίας πληροφορίες με χαμηλό κόστος σε διαχειριστές υδάτινων πόρων, αγρότες και ερευνητές για το κλίμα, ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η μελέτη, από ερευνητές με έδρα στην Ολλανδία, έδειξε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας – συγκεκριμένα τα ηλεκτρομαγνητικά ραδιοκύματα που περνούν ανάμεσα στις κεραίες μικροκυμάτων που βρίσκονται στην κορυφή των πύργων κινητής τηλεφωνίας – για να εκτιμηθεί η ποσότητα βροχόπτωσης που πέφτει μεταξύ αυτών των δύο σημείων. Στην πραγματικότητα, οι εθνικοί χάρτες βροχοπτώσεων μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται σε όλο το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μιας χώρας. Η μελέτη το έκανε αυτό δημιουργώντας έναν χάρτη βροχοπτώσεων 12 ημερών της Ολλανδίας που αντικατόπτριζε στενά τις μετρήσεις από μετεωρολογικά ραντάρ και σταθμούς επιφάνειας.

Η βροχόπτωση εξασθενεί τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μεταδίδονται από την κυκλική κεραία ενός πύργου κινητής επικοινωνίας στον άλλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα εμπορικής ζεύξης μικροκυμάτων για τη μέτρηση των εντάσεων βροχοπτώσεων, αλλά η νέα μελέτη βασίζεται σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ζεύξεων μικροκυμάτων και παρέχει τους πρώτους χάρτες βροχοπτώσεων σε εθνικό επίπεδο χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική.

Η παρακολούθηση της βροχόπτωσης μέσω πύργων κινητής τηλεφωνίας υπόσχεται να έχει το μεγαλύτερο όφελος σε έθνη που δεν διαθέτουν ισχυρή υποδομή παρακολούθησης του καιρού, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εργάζεται για να βελτιώσει την παρακολούθηση του καιρού και του κλίματος. Κλιματικές μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς το κλίμα έχει θερμανθεί, τα ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων έχουν γίνει πιο πιθανά σε πολλά μέρη του πλανήτη, καθώς οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών προσθέτουν περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αυτό προσθέτει μια αίσθηση επείγοντος στο έργο της ακριβούς παρακολούθησης των βροχοπτώσεων, καθώς η σπανιότητα παρατηρήσεων στην Αφρική και σε άλλες περιοχές εμποδίζει τις ικανότητες των ερευνητών να μετρούν και να προβλέψουν τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η παρακολούθηση βροχόπτωσης που βασίζεται στην κινητή επικοινωνία καθίσταται δυνατή από το γεγονός ότι τα σταγονίδια της βροχής απορροφούν και διασκορπίζουν ή εξασθενούν το σήμα που αποστέλλεται από τον έναν τηλεφωνικό πύργο στον άλλο. «Μετρώντας τη μείωση [στο σήμα] κατά τη διάρκεια βροχερού καιρού . . . και γνωρίζοντας το επίπεδο σήματος κατά τη διάρκεια ξηρού καιρού, μπορούμε να υπολογίσουμε τη μέση ένταση βροχόπτωσης μεταξύ των κεραιών των τηλεφωνικών πύργων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης  Aart Overeem του Πανεπιστημίου Wageningen και της Βασιλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ολλανδίας.

Ο Overeem είπε ότι ο αριθμός των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων μικροκυμάτων σε μια χώρα τείνει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των βροχόμετρων, πράγμα που σημαίνει ότι η παρακολούθηση βροχόπτωσης μέσω κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε να συμπληρώσει τις επίγειες μετρήσεις και να χρησιμεύσει ως τρόπος επαλήθευσης της ακρίβειάς τους. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, υπάρχουν περίπου 325 ημερήσιοι μετρητές βροχόπτωσης και περίπου 32 βροχόμετροι που αναφέρουν δεδομένα κάθε 10 λεπτά, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό συγκρίνεται με τουλάχιστον 8.000 μονοπάτια σύνδεσης μικροκυμάτων που περιέχονται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Τα δεδομένα είναι επίσης «έτοιμα για φτυάρι», καθώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρακολουθούν ήδη την απώλεια ισχύος σήματος μεταξύ των πύργων κινητής τηλεφωνίας τους προκειμένου να παρακολουθούν την αξιοπιστία τους, ανέφερε η μελέτη. Ως περαιτέρω μελέτη, ο Overeem είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν πύργους κινητής τηλεφωνίας για να αποκτήσουν χάρτες μακροπρόθεσμων βροχοπτώσεων, όπως έναν ετήσιο χάρτη βροχοπτώσεων, που θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια των δεδομένων ραντάρ καιρού. «Ελπίζουμε να αποκτήσουμε αρκετά ακριβείς χάρτες βροχοπτώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε τα δεδομένα ραντάρ χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα για να καταλήξουμε σε ένα βελτιωμένο προϊόν βροχόπτωσης ραντάρ», είπε ο Overeem.

ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΕΣ ΧΩΡΕΣ- ΠΩΣ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΜΙΑ STARTUP ΕΤΑΙΡΕΙΑ 

Τα παραδοσιακά μοντέλα πρόγνωσης του καιρού όπως γνωρίζετε χρησιμοποιούν δεδομένα από δορυφορικούς σταθμούς, ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τη συλλογή περιβαλλοντικών πληροφοριών. Αυτά τα συστήματα είναι εξαιρετικά ακριβά. Είναι επίσης λίγοι αυτοί οι σταθμοί καθώς και γενικότερα αυτές οι υποδομές στις υπανάπτυκτες χώρες. Υπάρχει παράλληλα και το πρόβλημα των τυφλών σημείων. Οι δορυφορικές εικόνες καθίστανται πολλές φορές δύσχρηστες όταν υπάρχει εκτεταμένη νέφωση ενώ τα ραντάρ δεν λειτουργούν στο επίπεδο του εδάφους. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν περιορισμένη κάλυψη και μπορεί να κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια.

Μια startup εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη που ιδρύθηκε από τρεις Ισραηλινούς βετεράνους του στρατού και των ειδικών δυνάμεων, τους Shimon Elkabetz, Itai Zlotnik και Rei Goffer ξεκίνησε να καλύψει αυτά τα κενά  Το τρίο συναντήθηκε ξανά ενώ σπούδαζε στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ. Είχαν μια μεγάλη ιδέα να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν στα υπάρχοντα εργαλεία πρόγνωσης καιρού. Η Μουμπάι, μια ινδική πόλη 18,4 εκατομμυρίων κατοίκων, για παράδειγμα, εξυπηρετείται από έναν μόνο σταθμό που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Η ClimaCell αντιμετωπίζει το πρόβλημα με λογισμικό. Η πλατφόρμα της Hypercast αναλύει πώς αλλάζει ο καιρός μέσω των ασυρμάτων δεδομένων που εκπέμπονται μεταξύ πύργων κινητής τηλεφωνίας και φορητών συσκευών. Αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές -είναι μικρές στους χρήστες smartphone, αλλά αποτελούν ισχυρά σημεία δεδομένων για την ClimaCell. Αν το δούμε συνολικά για την ΓΗ σημαίνει 500 εκατομμύρια νέους αισθητήρες σημεία, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Vodafone το 2018 για να φέρει δεδομένα από το εκτεταμένο δίκτυο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων καμερών και νέων αισθητήρων καιρού.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Πρόγραμμα Βιομηχανικών Συνδέσμων του MIT το 2018, ο Goffer ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία της ClimaCell είναι ικανή να προβλέψει με ακρίβεια τον υπερτοπικό καιρό σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, έως και έξι ώρες νωρίτερα. Επειδή βασίζεται σε λογισμικό, δεν υπάρχει ακριβό υλικό για ανάπτυξη και η τεχνολογία μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα.

Πριν από λίγα χρόνια, η επιχείρηση ήταν τρεις φίλοι με μια λαμπρή ιδέα και μια διαφάνεια PowerPoint. Σήμερα, η ClimaCell έχει 50 υπαλλήλους και έχει συγκεντρώσει 75 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδοτήσεις  σύμφωνα με έκθεση της Crunchbase. Η τεχνολογία προσελκύει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον από ασφαλιστικές εταιρείες, γεωργικές εταιρείες και τον κόσμο των επιχειρήσεων. Οι διαχειριστές της JetBlue ήταν τόσο εντυπωσιασμένοι που από πελάτες έγιναν επενδυτές. Το Hypercast βοηθά την εταιρεία να δει μικρο-μοτίβα του καιρού μέσα σε ένα τέταρτο του μιλίου. Αυτό είναι αρκετά κοντά για να προσδιορίσει εάν ένα αεροσκάφος πρέπει να αποπαγώνεται και αν ναι, πόσο συχνά.Το υγρό αποπάγωσης κοστίζει περίπου 2.500 $ ανά αεροσκάφος  Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αεροσκάφη της JetBlue απογειώνονται συνεχώς από τα θορυβώδη χειμερινά κλίματα της Βοστώνης και της  Ουάσιγκτον καθώς και των τριών αεροδρομίων της Νέας Υόρκης, το κόστος αθροίζεται γρήγορα.

Το HyperCast πλέον βασίζεται στο Weather Operating System (Weather OS) του Tomorrow.io, το οποίο συνδυάζει δεδομένα Weather-of-Things, τα πάντα, από σήματα πύργων κινητής τηλεφωνίας έως δεδομένα από συνδεδεμένα αυτοκίνητα, αεροπλάνα, drones και συσκευές IoT, με μοντέλα που βασίζονται σε AI που αναλύουν δεδομένα σε πρωτόγνωρες αναλύσεις (εκατοντάδες μέτρα αντί για χιλιόμετρα και λεπτά αντί για ώρες). Το αποτέλεσμα είναι λεπτό προς λεπτό, προβλέψεις σε επίπεδο δρόμο προς δρόμο που υποστηρίζουν τις αποφάσεις των πελατών μας κάθε μέρα. Η νέα έκδοση του HyperCast ανεβάζει τη μοναδική πλατφόρμα πρόγνωσης καιρού του Tomorrow.io στο επόμενο επίπεδο. Με το ίδιο επίπεδο ακρίβειας και αξιοπιστίας, το HyperCast 2.0 προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία χρήστη, ενημερωμένη υποδομή για γρήγορη ανάπτυξη νέων λειτουργιών, όπως ανάλυση επιπτώσεων και νέα επίπεδα, προβολές χάρτη και χρονοδιάγραμμα.

Η Έφη Αρτίδη, Chief Product Officer στο Tomorrow.io, σχολίασε: «Οι αξιόπιστες προγνώσεις καιρού είναι απαραίτητες. Το να γνωρίζετε πότε να περιμένετε χιόνι ή ανέμους υψηλής ταχύτητας, ή πού ακριβώς θα χτυπήσει κεραυνός και πότε, είναι κρίσιμο για τις επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα από πλευράς επιχειρήσεων η Ford Smart Mobility είναι μια άλλη εταιρεία που μεταπήδησε από πελάτης σε επενδυτή. Το τμήμα της  Ford Motor επικεντρώνεται στην αυτόνομη οδήγηση. Στο μέλλον, ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της ClimaCell για να δρομολογήσει αυτόνομα οχήματα σε περίπτωση κακοκαιρίας. Αυτήν τη στιγμή, η ClimaCell είναι μια ιδιωτική εταιρεία. Η καινοτομία της είναι το λογισμικό. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για τους επενδυτές να παίξουν την τάση είναι το υλικό. Και αυτό σημαίνει πύργους κινητής τηλεφωνίας .

Το Crown Castle International είναι ένα επενδυτικό καταπίστευμα σε ακίνητα. Εάν χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα εξαρτάστε από την υποδομή του. Είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πύργων κινητής τηλεφωνίας και μικρών δικτύων κινητής τηλεφωνίας που υποστηρίζονται από οπτικές ίνες στη χώρα. Κυριαρχεί πλήρως στην κατηγορία με 40.000 πύργους και 87.500 μίλια ινών. Και η εταιρεία μόλις ξεκινάει.  Η Crown κυριαρχεί σε πολλούς τομείς ί. Εν τω μεταξύ, νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η ClimaCell βρίσκουν νέους τρόπους για να κάνουν χρήση αυτών των  υποδομών  Αυτό ωφελεί την Crown και οι πωλήσεις έφτασαν τα 5,35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σημειώνοντας αύξηση 25% από έτος σε έτος.

Πηγές : http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4974542.stm , https://www.forbes.com/sites/jonmarkman/2019/07/30/this-startup-uses-cell-tower-signals-to-accurately-predict-weather/?sh=6bf4e1fa145f

Visited 100 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *