TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Στον “απόηχο ” της Μήδειας

Μήδεια ονομάστηκε το κύμα ψύχους που ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου 2021 και διήρκεσε έως τις 16 Φεβρουαρίου 2021. Η κακοκαιρία χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι -19° C στη Φλώρινα, θυελλώδεις ανέμους και έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες, στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ήταν οι ισχυρότερες από το 2008. Το φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Οι περιοχές που επλήγησαν από το κύμα ψύχους ήταν αρκετές, με το χιόνι να φτάνει σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος και με ορισμένες εξαιρέσεις, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Η χιονόπτωση σε αυτές τις περιοχές ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς αυτές οι περιοχές σπάνια βλέπουν χιόνι. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, το χιόνι έπληξε έντονα τις περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Το ακραίο αυτό καιρικό σύστημα προκάλεσε παρακώλυση στις θαλάσσιες και οδικές συγκοινωνίες, με τις καιρικές συνθήκες να καθιστούν ορισμένους δρόμους απροσπέλαστους και να προκαλείται ακύρωση ή αναβολή πτήσεων και δρομολογίων πλοίων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού σώματος, η υπηρεσία έλαβε αυξημένο αριθμό κλήσεων για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα οχήματά τους που ζητούσαν μεταφορά σε ασφαλή τοποθεσία. Ορισμένα οχήματα φέρεται να εγκαταλείφθηκαν στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους. Διακοπή ρεύματος προκάλεσε ο καιρός στην Αθήνα και σε ορισμένα προάστια. Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, οι διακοπές ρεύματος σταμάτησαν προσωρινά την εμβολιαστική δράση κατά του COVID-19.

Το καιρικό σύστημα έφερε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και η πιο κρύα ημέρα που καταγράφηκε ήταν η 16η Φεβρουαρίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε ήταν -19 °C στη Φλώρινα. Στις 16 Φεβρουαρίου, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν στους -0,8 °C στο κέντρο της Αθήνας, −0,7 °C ​στον Άλιμο και −0,6 °C στον Πειραιά.

Συνοψίζοντας αναφέρουμε ότι η κακοκαιρία που επηρέασε την ανατολική Ελλάδα κατά την διάρκεια του “δεύτερου κύματος” στην Αττική είχε διάρκεια χιονοπτώσεων 36 ώρες και στο κέντρο της Αθήνας 24 ώρες.  Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα Δευτέρας κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής και τα φαινόμενα κατά της διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας συνεχίστηκαν και στο κέντρο της πόλης. Οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/02 σε όλο τον Νομό με  πολύ μεγάλες εντάσεις στο κέντρο όπου συνοδεύτηκαν από ύψος χιονιού περί τα 20-25 cm.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ -ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΧΙΟΝΙΟΥ

Αν θέσουμε ως κριτήριο τις ημέρες χιονόπτωσης,  από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα «πρωταθλητής» στις ημέρες χιονόπτωσης είναι το έτος 1929 με 15 ημέρες  κι ακολουθούν με 12 ημέρες, τα 1992, 1983 και 1911. Τα τελευταία χρόνια μετά το 1992 (όπου καταγράφηκαν πάνω από 10 ημέρες συνεχούς χιονόπτωσης) η χιονόπτωση στην Αθήνα έχει μειωθεί αισθητά, ενώ τα τελευταία 35 χρόνια (1985-2020) έχουν υπάρξει 5 τελείως “αχιόνιστα” χρόνια. Τον χειμώνα 1991-1992 είχαμε 19 μέρες χιονόπτωσης ενώ ακολουθεί ο χειμώνας 1948-49 με 17 ημέρες και ο χειμώνας 1982-83 με 15 ημέρες.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα το 1911  ήταν μια χρονιά με ένα δύσκολο Φεβρουάριο όπου ο χιονιάς το πρώτο δεκαήμερο ήταν ιδιαίτερα έντονος  Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο στις 10/2 ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου και το χιόνι έμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες. Το 1929 στις 7 Ιανουαρίου  η  βαρυχειμωνιά που είχε ενσκήψει στην Αθήνα κράτησε δυό μέρες και οι εφημερίδες της εποχής αναφέρονταν σε “ένα σπάνιο φαινόμενο” , μιλούσαν για χιόνι και δριμύ ψύχος στην πρωτεύουσα, όπως και σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα, όπου επικρατούσαν χιόνια και παγετός. Στη γειτονική Τουρκία ο Βόσπορος είχε παγώσει φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρήσει από την αρχαιότητα ο Ηρόδοτος.

Για το θέμα αυτό θα αναφερθούμε σε λίγες μέρες. Αξίζει να διαβάσετε μια εκτεταμένη μελέτη με ερωτήσεις και απαντήσεις για την ποιότητα του χιονιού και την επίδρασή του στις κατασκευές.

Visited 115 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *