Στις 16 προς 17 Φεβρουαρίου το 1962, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με το όνομα Vincinette προκάλεσε φονικές πλημμύρες στη Βόρεια Θάλασσα που έπληξαν ιδιαίτερα την πόλη του Αμβούργου. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και τους ανέμους σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε σε όλη τη Γερμανία στους 350.
Φωτογραφία με το πλημμυρισμένο Αμβούργο στην περιοχή Wilhelmsburg, το 1962
Σχεδόν το ένα πέμπτο των δημοτικών περιοχών (12.500 εκτάρια) αναφέρθηκαν ότι είχαν πλημμυρίσει . Πιο πολύ επλήγησαν τα νότια τμήματα της πόλης, που περιλάμβανε τον πυκνοκατοικημένο δήμο Wilhelmsburg, Εκτός από χιλιάδες ζώα φάρμας και κατοικίδια, συνολικά 315 άνθρωποι στο Αμβούργο και άλλοι 35 στην υπόλοιπη βόρεια Γερμανία έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των φαινομένων
Η πλημμύρα έπληξε το Αμβούργο εντελώς απροσδόκητα. Οι υποδομές της πόλης κατέρρευσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου, έτσι πολλοί κάτοικοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις πλημμυρισμένες περιοχές χωρίς βοήθεια. Αναπτύχθηκε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης. Εκτός από την πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό, ο υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου (και ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας), Χέλμουτ Σμιντ, στρατολόγησε τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τους διεθνείς εθελοντές που ζητήθηκαν από το ΝΑΤΟ, για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Περίπου 26.000 άτομα εισήλθαν στην περιοχή της καταστροφής με φουσκωτές λέμβους και ελικόπτερα, εκκενώνοντας με επιτυχία περίπου δέκα χιλιάδες κατοίκους και φιλοξενώντας τους σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Δεδομένης της επιτυχίας της διαχείρισης κρίσεων, τόσο ο Χέλμουτ Σμιτ όσο και ο πρόσφατα δομημένος γερμανικός στρατός κέρδισαν ευρεία δημόσια αναγνώριση. Για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, αυτή ήταν η πρώτη τους προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας σε γερμανικό έδαφος. Το σοκ γύρω από την πλημμύρα και τα θύματα της και η εμφανής πλέον ευθραυστότητα των μέτρων ασφαλείας οδήγησαν σε ένα σημείο καμπής στην προστασία των ακτών και την ετοιμότητα για καταστροφές. Τα πρώτα βήματα προς τα εμπρός περιελάμβαναν τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, την αύξηση του ύψους και της αντοχής των παλαιών αναχωμάτων και την κατάρτιση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για καταστροφές.
Το λιμάνι του Αμβούργου στις 17 Φεβρουαρίου 1962
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Εξίσου σοβαρές πλημμύρες που ακολούθησαν μετά το 1962 ήταν αυτές του 1976, του 1981 και, πιο πρόσφατα του 2007 , χωρίς όμως να επηρεαστούν οι ακτές στη Βόρεια θάλασσα.